Metsäalan Asiantuntijat ry:n (METO) työsuojeluasiantuntijan Markku Variksen mukaan tykkylumialueilla on erittäin vaarallista ja työkentely tällä hetkellä jopa hengenvaarallista.

– Hiljainen kuolema voi tulla yllättäen, kun kokonainen puun latva, oksa tai jäistä lunta voi tippua lähes ääneti päälle – korkealta ja kovaa, Varis kertoo METO:n lähettämässä tiedotteessa.

Metsätyöntekijöille järjestö on antanut suosituksen, että pahoille tykkylumialueille ei mentäisi nyt lainkaan.

– Jos tykkyä on alueella vähän, olisi hyvä kulkea alueella työparin kera. Vähintään tulisi kertoa sovitulle henkilölle, milloin ja missä työskentelee, sekä ilmoittaa, kun on palannut turvallisesti maastosta.

Esimerkiksi Kainuussa tilanne on täysin poikkeuksellinen.

Alue-esimies Harri Tegelbergin mukaan tykkylunta on Kainuussa runsaasti.

– Jos nyt horjahdat metsässä puuta vasten, voi se katketa ja pudota niskaan. Katkenneita puita on metsissä paljon ja osa tukkikokoisia. Lunta on maassa puolesta metristä metriin, mutta maa lumen alla on sula. Kokonaisia puita on kaatunut.

Pohjois-Karjalassa metsäkonekuljettajat ovat havainneet lukuisia vaaratilanteita. Puut ovat kaatuneet työskenneltäessä täysin arvaamattomiin suuntiin, kun latvassa on painoa ja roudaton maa ei sido juuria.

Kuva: Tero Laakso from Hyvinkää, Finland (Snowy winter landscape – Riisitunturi) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Metsäalan Asiantuntijat ry:n tiedote 10. tammikuuta 2018.