Suomen talvi lumine ja pakkasineen on hieno vuodenaika, kunhan lunta ja pakkasta ylipäätään on, vieläpä maltillisesti.

Säitä ei ihminen pysty mieleisikseen säätelemään, joten välillä kenkkujen kelien vuoksi joutuu myös kärvistelemään. Sitä pelkoa ei tosin tälle talvelle ole kaksisesti riittänyt, ainakaan eteläisessä Suomessa.

Mikäli taloudellinen ja perhepoliittinen tilanne sallii, moni vaihtaa kaamoskärsimyksensä pakomatkaksi etelään.

Omaan tammikuuhuni on jo kolmen vuoden ajan kuulunut kalastusreissu Nicaraguaan. Tuo keskiamerikkalainen valtio tarjoaa vapakalastajille takuulämmön ja -auringonpaisteen lisäksi huikeita kalastusmahdollisuuksia, vieläpä hyvin kohtuullisilla hinnoilla.

Matkanjärjestelyt hoitaa ammattitaidolla maassa jo vuosikymmeniä asunut Petri Jaakkola (Jaakkola Tours), joten kieli- tai muitakaan ongelmia ei pääse syntymään.

Pääkohteenamme on joka reissulla ollut joki nimeltä San Juan. Se kerää vetensä suuresta Nicaraguajärvestä ja vapauttaa ne vajaa kaksisataa kilometriä myöhemmin Karibianmereen.

Ison viidakkovirran vetonaula on valtavan kokoinen tarponi. Pienimmilläänkin saamamme hopeakuninkaat ovat painaneet lähestulkoon 50 kiloa, ja suurimmat siimojen venyttelijät ovat olleet yli satakiloisia.

Mikä parasta, saalis- tai ainakin tärppivarmuus on ollut reissuillamme erittäin hyvä.

Tarponi on tunnettu siitä, että suurin osa tärpeistä päätyy kalan karkaamiseen, useimmiten jo ensimmäisten hyppyjen aikana. Upea kokemus sekin.

Montako tarponia?

Lähes neliviikkoinen matkani pitää sisällään kaksi eri reissua, joista ensimmäisessä kalastamme viisi päivää joella ja yhden Nicaragua-järvellä.

Toisessa väki osittain vaihtuu ja kalastukseen kuuluu kolme päivää joella + kolme Karibianmerellä.

Vuosi sitten kysyimme, kuinka monta tarponia ryhmämme saa ylös saakka reissun aikana. Oikea vastaus oli tuolloin kuusi.

Saman kysymyksen esitämme myös tällä kerralla. Mikä on ylös asti tulleiden tarponien lukumäärä, kun pyyntiaikaa on kahdeksan hengen ryhmällä viisi päivää?

Kala lasketaan näissä hommissa saaduksi, kun opas ottaa kiinni perukkeesta. Veneeseen kaloja ei nosteta vaan ne päästetään takaisin, elleivät ole pahasti vahingoittuneita.

Kalastus tapahtuu uistelemalla kahden venekunnan voimin, kukin yhtä vapaa kädessä pitäen.

Vieheinä suositaan kookkaita vaappuja, Rapala Super Shad Rap etunenässä. Kun sitten nappaa, voi edessä olla jopa parituntinen kamppailu!

Parhaimman arvaajan palkinto sisältää isoja käsialavaappuja.

Oikein tai lähimmäksi oikein vastannut voittaa kuusi jännittävää käsialavaappua eli kaksi Rapala X-Rap Subwalkia, Rapala Skitter Pop Saltwaterin, Storm Doom Bell Vib-E:n, Usami Kenzun sekä Holywood-jerkin.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan. Vastausaikaa on lauantain 13.1. loppuun saakka.

Keräämme lomakkeella tietoja ainoastaan palkintojen postittamista varten!

San Juan -joen tarponit

  • Huomio! Ryhmässä on kahdeksan kalastajaa ja aikaa viisi päivää. Tarponi lasketaan saaduksi, kun opas ottaa kiinni perukkeesta.