Ensijäille pilkille!

Mikäpä sen hienompi hetki innokkaalle pilkkimiehelle kuin saapastella lumetonta, jalkojen alla naukuvaa jääkantta kohti oletettua ottipaikkaa. Jäänaskalit kaulalla, tottakai.

Ensijäiden aika on monessa mielessä loistava ajankohta ottaa kontaktia ahventen valtakuntaan. Ohutta jäätä on helppo kairata, joten ottipaikkojen etsiminen käy sutjakasti.

Yleensä kalatkin ovat aktiivisia ravinnonhaussa, kun pimentävää kerrosta ei vielä ole liiemmälti vetten katteena.

Olen tosin ollut huomaavinani, että mitä aikaisemmin ensijäät tulevat, sitä parempi saaliin saamisen kannalta.

Monina viime vuosina jäiden tulo on valitettavasti vitkutellut jopa vuodenvaihteen tuolle puolelle, ainakin Etelä-Suomessa.

Kun sitten kaira vihdoin narskauttaa avausreiän, toivottua syöntiä ei ehkä esiinnykään. Epäonnistuminen selitetään sillä, että vesi on ehtinyt pitkän rospuuttokauden aikana kylmentyä pinnasta pohjaan saakka lähelle nollaa ja kalat ovat siksi passiivisia.

Mutta toisinkin voi tietysti olla.

Metsälammelle pilkille

Tänä vuonna jäiden tulo jälleen kerran takkuaa. Viime arvauskilpailussa kävimme jo kirjolohipilkillä Nurmeksessa, mutta Tampereen korkeudella kestävistä jäistä on voinut vasta haaveilla, ainakin tätä kirjoitettaessa.

Otamme kuitenkin riskin ja laitamme tämän arvauskilpailun teemaksi ensijäät.

Tarkoituksemme on lähteä kalakaverini Heikin kanssa vuoden viimeisenä viikonloppuna pilkille. Kohteena on jokin Tampereen seudun metsälampi, jossa jäät ovat toivottavasti jo miehen kantavia.

Ellei jäitä kuitenkaan tule, turvaudumme laituripilkintään.

Arvauskilpailun kysymys kuuluu, minkä painoinen on kauden ensimmäinen pilkillä saamamme kala kymmenen gramman tarkkuudella?

Laji voi olla mikä hyvänsä, mutta täkäläisellä metsälammellahan se on luultavimmin pienehkö ahven. Tai hauki.

Pilkkinä käytän haukimahdollisuutta parantaakseni tasapainoa, Heikki onkinee pystypilkillä.

Arvausaikaa on torstain 28.12. loppuun saakka. Oikein tai lähimmäksi oikein vastannut voittaa omakseen herkkukattauksen tasapainopilkkejä, joukossa muun muassa Rapalan, Stormin, Kuusamon, Markku Aution ja Jari Huovilan taidonnäytteitä.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan.

Kannattaa osallistua, sillä lunastamistaan odottaa edelleen ”pääpalkinto” eli iso pilkkisetti, jonka voittaa omakseen vastaamalla kolme kertaa oikein arvauskilpailuissamme.

Keräämme lomakkeella tietoja ainoastaan palkintojen postittamista varten!