Kalastus on niin koukuttavaa, koska se on lähes aina jossain määrin arpapeliä. Kalastustaitojen lisäksi myös hyvät vieheet siirtävät kalareissun tulosta onnistumisen puolelle.

Ei nimi viehettä pahenna, mutta ytimekäs ja mieleen jäävä nimi voi vaikuttaa omalta osaltaan vieheen tunnettavuuteen ja lisätä sen kaupallista menestystä.

Monet vieheiden nimet kertovat niiden kehittäjästä (Rapala, Räsänen, Smeds, Tiura) tai kohdekalasta (Hauki, Lohi, Taimen, Trutta), jäljitellystä syötistä (Herring, Frog, Toby, Worm).

Vesistöstä tai paikkakunnasta (Jämptland, Mörrum spinnare, Tuntsan pirra, Utö) tai saalistavasta eläimestä (Krokodil, Merimetso, Panter, Salamander).

Ylivertaisuudesta (Exellent, Invincible, Predator, Super) ja ties mistä, mutta onneen viittaavat nimet ovat harvinaisempia.

Ilkka Jukaraisen Uistinkirjan hakemistossa mainittujen satojen viehenimien joukossa vain Lotto, Joker, ja Lucky sekä Bingo ja Jackpot viittaavat onneen tai satunnaisuuteen.

Bingo ja Jackpot vihjaavat jo tapahtuneeseen onnistumiseen, ja Joker ja Lucky tarjoavat kalaonnen kohentumista, mutta vain Lotto jättää homman arpapeliksi.

Lottojen paikka on viehepakin ylälokerossa.

Lotto on vieheen nimenä hauska ja samalla rohkea valinta.

Lottoarvonnassahan voi käydä niin, että pelaaja ei saa ainoatakaan numeroa oikein (ei nykäystäkään) tai oikeita numeroita tulee liian vähän (kalat ovat alamittaisia). Pikkuvoittoja (nippa nappa mittakaloja) tulee silloin tällöin, mutta päävoittoa (ennätyskalaa) tuskin koskaan.

Mutta se päävoitto on joka kerta yhtä mahdollinen kaikille lottorivinsä jättäneille.

Suomalaiset rakastavat Lottoa ja suomalaiset kalastajat Lotto-viehettä. Sen mukaan ottamisesta muistutetaan jokaista ensikertalaista pohjoisille vesille lähtijää. Tuskin se puuttuu kovin monen ahkeran kirjolohen kalastajankaan pakista.

Lottovoiton todennäköisyyttä lisäävät vieheen pitkäheittoisuus, siiman kiertymistä estävä rakenne ja eri kelausnopeuksissa herkästi pyörivä lippa.

Isokin Lotto ui reippaasti kelattaessa lähellä pintaa, mikä tekee siitä mainion vieheen matalissa koskivesissä kalastamiseen. Tarvittaessa Lotto ui syvemmälläkin, jos sen antaa ensin vajota ja kelaa sitten kyllin hitaasti.

Laaja värivalikoima tarjoaa vaihtoehtoja nirsoillekin kaloille ja kalastajille.

Kolme ja puolikiloinen kirjolohi valitsi mieluummin Lotto-lipan kuin syöttitahnapalleron.

Lotto voisi olla yksi mielivieheistäni, mutta sen käyttö on perheessämme varattu vaimolleni Raijalle. Hänen vieherasiassaan rapisee aina tusinan verran Lottoja, joista hän kiinnittää siimaansa tavallisimmin 9-tai 12-grammaisen värin RS-33 Silver.

Nirsommille tai pienemmille kaloille hän esittelee saman värin 6-grammaisena versiona. Taitavana lottoajana vaimoni päihittää minut usein niin kalojen koossa kuin määrässäkin.

Esimerkiksi kolmen viimeisen kirjolohireissumme saldot ovat hänen hyväkseen 2–0, 3–1 ja 3–2. Perhoni ja jigini eivät pärjänneet Lotto-lipalle.

Bete Lotto on mielestämme PARAS LIPPAUISTIN.

Bete Lotto historiaa

Lotto-lipan juuret ovat länsinaapurissamme Ruotsissa.

Kun Finlandia-uistin Oy osti Bete-uistimien tuotemerkin ja valmistusoikeudet ruotsalaiselta Tysklind-suvulta vuonna 1978, tuli kaupan mukana myös Bingo-lippa, joka on ollut selvästi innoittajana Lottoa kehitettäessä.

Bingo-lipan mainos Metsästys ja kalastus -lehdessä 6-1962.

Metsästys ja Kalastus -lehden kesäkuun numerossa 1962 on mainos, jossa maahantuoja T:mi PELL-MAR mainostaa Bete Bingoa uutena mielikuvituksellisena lippauistimena. Mainoksessa on piirros, jonka erikoisuus on kolmihaarakoukun varteen keskellä olevasta reiästään pujotettu pyöreä kiekko.

Koriste on varmasti antanut vieheelle myös satunnaista lisäliikettä. Eräänlainen uinninohjain lippauistimessa – nerokasta!

Kun Finlandia-uistimen omistajat Hannu ja Kalevi Kangas kehittivät Bete Lotto -lipan, sai Bingo lainata sille herkästi pyörivän lehtensä.

Vieheen muovirunko muotoutui tavallisia lippoja kookkaammaksi ja virtaviivaiseksi litteäksi sukkulaksi, joka ei pyöri kelauksen aikana ja vähentää siten siiman kiertymishaittoja. Hyviin puoliin kuuluu myös jakorenkaalla kiinnitetty kolmihaarakoukku, jonka voi tarvittaessa helposti vaihtaa.

Finlandia-uistimen verkkosivujen mukaan Bete Lotosta ovat myynnissä mallit 2,5 cm/6 g, 3,5 cm/9 g, 4,5 cm/12 g, 6 cm/15 g ja 7,5 cm/24 g. Värejä on tarjolla taatusti kylliksi, peräti 45 erilaista.

Todella mieluinen yllätys paljastuu Finlandia-uistimen uusimmasta kansainvälisestä tuoteluettelosta: Bingo-lippa palaa tuotantoon! Tarjolla on kaksi kokoa (25 mm/6 g ja 35 mm/8 g) ja 11 väriä (mm. väri 13 eli musta lehti keltaisin pilkuin).

Lähteet: Uistinkirja (Ilkka Jukarainen, Readme.fi 2013), Metsästys ja kalastus 6-1962 ja Finladia-uistin Oy.

23. luukun arvontapalkinto: CamelBak eddy 0,6 l Charcoal

CamelBak 0,6 l

  • Yhdellä kädellä avattavalla, tipattomalla suukappaleella varustettu, useimpiin mukitelineisiin soveltuva juomapullo.
  • Suuremman veden virtaaman tarjoava suukappale taittuu kuljetuksen ajaksi suojaan sulkien samalla pullon tiiviiksi.
  • Materiaali iskunkestävää BPA-vapaata Tritania.
  • Universal -kierteellä varustettu korkki sopii moniin muihinkin pulloihin ja pullon kierteeseen sopii useimmat vedenpuhdistajat.
  • Korkeus 23,1 cm.
  • Paino 140 g.
  • 10 vuoden materiaali- ja valmistusvirhetakuu.
  • Suositushinta 22,90 €

Erän joulukalenteriarvonta on päättynyt. Onnea voittajille ja onnellista uutta vuotta 2018!