Kalastajan toive voi joskus toteutua yllättävällä tavalla.

Kesän 1980 pohjoisen reissumme suuntautui Pohjois-Ruotsin kautta Tromssaan ja sieltä rannikkoa pitkin Ruijaan. Alkumatka meni uljaita maisemia ihaillessa, mutta Raumavuonon suulla alkoivat vihdoin kalastushalutkin poltella.

Oli nousuvesi ja meri työntyi kapeikon kautta vuonon perälle.

Paikalla oli jo ennen meitä pari kolme ruotsalaismiestä, jotka nakkelivat pitkillä vavoillaan raskaita uistimiaan pitkälle virtaan ja saivat lähes joka heitolla turskan tai seitin.

Jättäydyin vähän sivummalle ja vaihdoin avokelaani paksulla siimalla varustetun puolan ja kiinnitin siiman jatkeeksi raskaimman pakistani löytyvän vieheen, 20-grammaisen lusikan.

Lusikka ei lentänyt edes puoleenväliin ruotsalaisten kalastajien pilkkeihin verrattuna. Lisäksi heittämistä haittasi navakka tuuli. En saanut mitään.

Seurasin syrjäsilmällä saamamiesten touhuja ja tajusin äkkiä heidän kalastavan Stingsildoilla. Vieheen nimi muistui mieleeni Råd og redskap fra Hørgård -esitteestä, jonka olin ottanut mukaani pari vuotta aiemmin Odd Aune Sport -urheilulikkeestä Altan Bossekopissa.

”Olisipa minullakin!”, ajattelin katkerana ja nakkasin lusikan jälleen päin tuulta.

Heinäkuussa 1978 kalastettuja Jäämeren turskia.

Kelatessani viehettä takaisin tunsin siimassa hienoista vastusta. Ehdin jo luulla saavani työvoittona pienen seitin, kun huomasin, että vieheen koukku olikin tarttunut meressä olevaan siimaan. Arvatenkin kalastajan viehe oli jäänyt pohjaan niin lujasti, että siima oli katkennut.

Kiersin siimanpään hihan ympärille ja aloin vetää tasaisesti voimaa lisäten. Juuri kun luulin siiman jo katkeavan, viehe irtosi yllättäen pohjasta.

Siiman päässä oli 60-grammaa painava hopeinen Stingsilda! Mikä uskomaton tuuri!

Vaihdoin Stingsildan siimaani ja heivasin sen pitkällä saattoheitolla mereen. Vapani oli aivan liian notkea tavallisiin heittoihin niin painavalla vieheellä. Kapea lyijysukkula lennähti ilmojen halki kauemmaksi kuin mikään muu vieheeni koskaan sitä ennen.

Annoin heittopilkin vajota niin kauan, että siima löystyi pohjakontaktin merkiksi. Kun nykäisin vapaa, siiman päässä alkoi tuntua raskasta jumputusta. Pumppasin parikiloisen turskan rannalle ja kalautin sen pienellä kivellä tainnoksiin ja laskin siitä veret.

Vaikka yksi kala riitti meille ruokakalaksi, en malttanut olla heittämättä vielä uudelleen. Sain kolmella peräkkäisellä heitolla kolme saman kokoista turskaa, jotka päästin takaisin mereen.

Jäljellä oli enää ahneen loppu.

Viidennellä ja viimeisellä heitolla viehe tarttui jonnekin pohjakivien väliin niin lujasti, että se ei irronnut millään opilla. Ei auttanut muu kuin vetää siima poikki.

Meri oli ottanut lainaamansa vieheen takaisin!

Laadukkaista bambusälevavoistaan kuulu Asbjørn Hørgård oman tuoteluettelonsa sivuilla.

Stingsildan historiaa

Tiedustelin Stingsildan alkuperää tuotemerkin nykyiseltä haltijalta, norjalaiselta Nordic Outdoor AS:ltä. Markkinointiassistentti Bente J. Harstad kertoi, että Sølvkroken osti Hørgårdin tuotemerkin 1998 ja sai sen mukana myös Stingsildan.

Valitettavasti Bente ei voinut antaa tarkempaa tietoa itse vieheen kehitystyöstä.

Stingsildan keksijä lienee trondheimilainen Asbjørn Hørgård, joka alkoi kehitellä merikalastukseen soveltuvia vieheitä. Stingsildasta kehitettiin myös makeanveden versioita. Samoihin aikoihin aloitti omat kehitystyönsä myös Sølvkrokenin perustaja Bjarme Zachariassen.

Vuoden 1978 Hørgård-luettelon mukaan Stingsildaa valmistettiin kuutta eri kokoa: 47 mm/7 g, 55 mm/12 g, 66 mm/18 g, 80 mm/28 g, 90 mm/40 g ja 100 mm/60 g. Väreinä olivat hopea/vihreä, hopea/musta, kulta/punainen, kupari/punainen ja ruskea/kulta/punainen.

Nykyään valmistuksessa on edellä mainittujen kokojen lisäksi 75-grammainen Stingsilda. Värejä on tietysti veldig mye!

Lähteet: Råd og redskap fra Hørgård -esitteet ja Nordic Outdoor AS, Norja.

18. luukun arvontapalkinto: CamelBak Forge Vacuum 0,4 l Black (2 kpl)

CamelBak Forge Vacuum 0,4 l

Take Away -juomakuppi, joka on suunniteltu liikkuvan käyttäjän kahvin- ja teenjuontihetkiin.

  • Tilava malli soveltuu työpaikalle, kotiin, opiskelijalle ja reissaamiseen. Istuu hyvin käteen ja mukitelineisiin ja on erittäin helppo pitää puhtaana.
  • Yhdellä kädellä käytettävä täysin tiivis ja itsestään sulkeutuva korkki, jonka ansiosta käyttö on siistiä ja turvallista.
  • Tyhjiörakenne pitää juoman kuumana 4+ tuntia. Rakenne kestää iskuja ja integroitu sormilenkki tekee kantamisesta helppoa.
  • Materiaali ruostumatonta terästä (BPA-vapaa).
  • Tilavuus 0,4 l.
  • Korkeus 19 cm.
  • Paino 330 g.
  • Materiaali- ja valmistusvirhetakuu 10 vuotta.
  • Suositushinta 44,95 €

Erän joulukalenteriarvonta on päättynyt. Onnea voittajille ja onnellista uutta vuotta 2018!