Tämän juttusarjan tähtiä ovat uistimet, mutta huolitaan mukaan yksi perhokin. Itse oikeutetusti se on kansallisperhomme Nalle Puh.

Tapasin Nalle Puh -perhon kehittäjän, Simo Lummen (nimen taivutusmuoto, jota Lumme itse suosi), joskus 1980-luvun alkupuolella eräässä perhokalastustapahtumassa Hankasalmen Keskisenkoskella.

Mieleeni jäi erikoisesti hänen kommenttinsa uudesta kalastuslaista, jonka myötä taimenen alamitta nousi 30 sentistä 35 senttiin. Simon mielestä monet taimenkannat jäivät sen vuoksi kalastamatta.

Lisäksi sain kokeilla mestarin itsensä valmistamia hienoja sälebambuvapoja. Nalle Puh -perhojen en muista olleen silloin kovin keskeisenä puheenaiheena, vaikka Lumme oli kehittänyt sidoksen jo vuonna 1968.

Kun aloitin perinteisellä perhovavalla kalastuksen 1970-luvulla, käytin lähes aina vain pintaperhoja. Virtapaikoissa ehdottomia suosikkejani olivat hyvin kelluvat tuuheat Sedge-perhot.

Ei siis ihme, että sidottuani ensimmäisen Nalle Puh -perhoni unohdin lähes kaikki muut vesiperhosjäljitelmät.

Nalle Puh -pintaperhon pettämiä Inarijoen harjuksia.

Äärimmäisen kalareissun pohjoiseen tein heinäkuun lopulla vuonna 1983, kun kalastin koko viikon vain yhdellä perhomallilla. Kun nro 10 koukkuun sidottu Nalle Puh kului loppuun, sidoin perukkeeseen toisen.

Kalaa tuli silti enemmän kuin muilla vastaavilla reissuilla keskimäärin. Taimenia, harjuksia ja siikoja, pari rautuakin. Ne kelpuuttivat vesiperhosta jäljittelevän perhon, vaikka virta toi tullessaan pääasiassa pystysiipisiä läpikuultavia päiväkorentoja.

Kalat ovat opportunisteja. Ne käyttävät tarjolla olevaa ravintoa – ja erehtyvät nappaamaan joskus myös keinotekoisia perhoja.

Pohjoisten kalavesien taimenenkalastus eroaa helppoutensa lisäksi Etelä-Suomen taimenenkalastuksesta myös siksi, että pohjoisessa kannattaa käyttää vesiperhosjäljitelmien lisäksi myös päivä- ja koskikorentojäljitelmiä sekä kaksisiipisten hyönteisten imitaatioita kun taas etelässä kalastus painottuu enemmän vesiperhosen eri kehitysvaiheiden ja kalanpoikasjäljitelmien käyttämiseen.

Perhopuritanisti voisi sanoa, että pohjoisessa taimenenkalastus on enemmän perhokalastusta kuin etelässä.

Vaikka toisinkin väitetään, on kirjolohen saaminen pintaperholla ainakin jonkin verran satunnaisempaa kuin esimerkiksi taimenen tai harjuksen huijaaminen.

Omat pintaperhokirreni olen saanut useimmiten rauhallisesti soljuvista nivoista tai koskenniskoilta.

Nalle Puhin kalastavuus perustunee paljolti siihen, että se kelluu korkealla eikä siten näy yksityiskohtaisen tarkasti kalan näkövinkkelistä. ”Nallukalla” onnistuivat myös poikani Mikko ja hänen serkkunsa Ilkka ja Raimo Joroisten Huutokoskella, kun 90-luvulla kalastimme viereiseltä kalanviljelylaitokselta karanneita ja jokeen tarkoituksellakin istutettuja kirjolohia.

Perhokalastusinnoittajani Markku Savolainen sitomassa perhoa Pieksämäen kalastajien hovihankkijan, Kenkä-Masan, takahuoneessa 1970-luvulla.

Oma suosikkipaikkani kirjolohen pintaperhokalastuksessa on ollut Ruunaan Siikakosken niskaimu. Sopivalla vedellä siinä nappaa sekä aivan rantapenkereen edustalta että saaresta ylävirtaan heitettynä.

Nalle Puhin resepti

Koukku: 6–12 pintaperhokoukku.
Lanka: oranssi.
Siivet: ruskeaa karhunkarvaa tai korvikkeena polypropyleeni-lankaa.
Kierre: ohutta kultalankaa tai siimaa.
Runko:  oranssia ja keltaista hylkeenkarvajäljitelmää sekä vaaleanruskeaa jäniksenkarvaa sekoitettuna.
Runkohäkilä:  punaruskeaa kukonsatulaa tai -niskaa.
Kaulushäkilä:  punaruskeaa kukkoa, 2–3 kpl
Pää: oranssi sidontalanka.

Yksityiskohtainen sidontaohje löytyy Pertti Kanervan blogista.

17. luukun arvontapalkinto: Isosteel Duo QuickStop 1,0 l Titan

Isosteel Duo Quickstop 1,0 l Titan

  • Laatutermari helposti purettavalla ja puhdistettavalla QuickStop painonappikorkilla. Tyhjiörakenne säilyttää juoman kuumana tai kylmänä poikkeuksellisen pitkään.
  • Molemmissa päissä juomakupit, joten Duo on ihanteellinen kahden hengen käyttöön.
  • Laadukasta 18/8 ruostumatonta terästä sekä sisä- että ulkopuolelta. Kaikki osat BPA-vapaita ja valmistettu kierrätettävistä materiaaleista.
  • Tilavuus 1,0 l
  • Kokonaiskorkeus 345 mm.
  • Halkaisija 91 mm.
  • Paino 887 g.
  • Suositushinta 45,95 €

Erän joulukalenteriarvonta on päättynyt. Onnea voittajille ja onnellista uutta vuotta 2018!