Uusia kuhan vetovaappuja ilmestyi uistelukaudelle 2017 tuttuun tapaan runsaasti. Vieheiden taso oli jälleen korkea, kuten niin monena vuonna tätä ennenkin. Taitavia vaapuntekijöitä tuntuu löytyvän ympäri maata.

Eräänä syynä tähän lienee se, että kuhakannat ovat olleet monissa vesissä jo vuosikausia erinomaiset. Kun järvissä ja osin rannikollakin esiintyy paljon kuhaa, löytyy myös viehenikkareita, jotka osaavat väsätä kalastavia kuhavaappuja.

Heimo-vaappu on vilkasuintinen kuhakone.

Esittelyissä joidenkin vaappujen kohdalla mainitaan kokeilun ottiväri. Mikäli väriä ei ole mainittu, se tarkoittaa yleensä sitä, että kokeiluun saatiin vain yksi tai kaksi viehettä. Kokeilun ottiväristä ei ole kovin tarkoituksenmukaista puhua, jos värikokeiluja ei ole päästy tekemään.

Vieheet arvioineen esitellään aakkosjärjestyksessä. Uutuuksista löytyy toinen toistaan parempia ottipelejä, joilla uistelija saa aivan varmasti saalista. Tänä vuonna uutuuksiin osui myös kaksi erikoista ja melkoisen hämmästyttävää kuhaviehettä, Striker ja Provisor-Vilkku.

Vieheet on esitelty alla aakkosjärjestyksessä.

Daiwa Prorex Diving Minnow

Pituudet: 8 ja 12 senttiä.

Painot: 8 ja 26 grammaa.

Arvio: Kummassakin muovivaapussa on kuuluvasti ääntelevät kuulat. Saimme molemmista yhden mallikappaleen, joista pienemmän väri oli kohtalaisen toimiva kokeiluvesillä. Isompi 12-senttinen on erityisen pitkän uintilevynsä takia parhaimmillaan veturivaappuna. Sinkkuna se pyytää parhaiten suurta kuhaa ja myös haukia. Viehe ui niin pystyssä, ettei kuha läheskään aina ole kiinnostunut tällä tavoin vatkaavista vieheistä, mutta veturivaappuna se voi kuitenkin herättää kuhan mielenkiinnon, jonka jälkeen kuha saattaa napata takavieheeseen.

Pienempi 8-senttinen ui myös melkoisen pystyssä asennossa, mutta näin pienikokoisena pystyssä uiva viehe kelpaa kuhille luotettavammin. Pieni koko yhdessä voimakkaan uinnin kanssa tekee pienemmästä mallista hyvin yllätyksellisen vaapun. Siihen voi napata pikkukuha, mutta yhtä hyvin iso. Se pyytää myös monen kokoista haukea ja vastaavilla vaapuilla olen saanut monia taimenia. Sikäli pienempää Prorexia voi hyvin kutsua yleisvaapuksi kaikille petokaloille. Monipuolisuutta lisää molempien vaappujen osalta se, että ne kelpaavat myös heittovieheiksi.

Daiwa Prorex Minnow

 

Pituus: 12 ja 16 senttiä.

Paino: 17 ja 42 grammaa.

Arvio: Kummassakin muovivaapussa on kumeasti ääntävät kuulat. Ne ovat painonsa, muotoilunsa ja melko pienen ja suoran uintilevynsä takia enemmän yleisvaappuja heittoon ja vetoon kuin pelkästään täsmävaappuja kuhanuisteluun. Mutta tällaisillakin vieheillä saa uistellen kuhia, se on selvä. Ulkomuoto on tarkkuudessaan upea.

Saimme molemmista yhden mallikappaleen, eikä kummankaan väri ollut erityisen osuva kuhalle, mutta ei toisaalta huonokaan. Molemmat ovat hyvin matalauintisia ja sopivat ilman painoja vedettynä lähinnä yövetoon tyynellä säällä. Isompi kelpaa laajauintisena ja kookkaana vieheenä myös syvään veteen isomman kuhan pyyntivälineeksi, kunhan sen ensin upottaa syvyyksiin vaikkapa takilalla tai esimerkiksi 150 gramman siimapainolla. Kelpasi näin parhaiten hauille, mutta myös kuha saattaa napata.

Emi

Pituus: 12 senttiä.

Paino: 9 ja 10 grammaa.

Arvio: Saimme kokeiluun kaksi balsasta tehtyä Emi-vaappua, joista molemmat ovat 12 senttiä pitkiä. Painavammassa on taivutettu satulamallin uintilevy, samantyyppinen kuin esimerkiksi HK-Varma -taimenvaapuissa. Tällaisella uintilevyllä ja uinnilla varustettu vaappu on tarkoitettu taimenien ja järvilohien pyyntiin, mutta valitettavasti kuhakokeilun yhteydessä siihen ei ollut mahdollisuutta. Vaapussa on kapea ja terävä, hakeva uinti. Jos vesistössä on kookasta muikkua, on vaikea uskoa, etteikö vaappu maittaisi jalokaloille.

Kevyemmän Emin painoksi tarkkuusvaaka näytti vaivaiset 9 grammaa. Se on varustettu suoralla satulamallin uintilevyllä, mikä viittaa kuhavieheeseen. Uinti on herkkää ja siinä on maukasta hakua. Etenkin muikkupitoisissa vesissä tällainen viehe on satavarma kuhavaappu. Valkosininen väri aavistuksen pinkillä perällä on mainio yleisväri kuhavesille, mutta kun vaapusta oli käytössä vain yksi väri, se ei sittenkään aina tunnu osuvan kohdalleen, mikä heikensi tämän hienon vieheen tulosta. Kuhavaappuna sopii parhaiten pintavetoon tai veturin taakse.

On paikallaan mainita, että jos paremmuus olisi ratkaistu vieheiden ulkonäön ja työjäljen virheettömyyden perusteella, Emi-vaaput olisivat napanneet kaksoisvoiton, niin loistokasta on niissä käsityön laatu. Näin mahtavan näköisiä balsavaappuja ei tee mieli heittää erityisen haukipitoisissa vesissä pyyntiin luupäiden silputtaviksi.

Heimo

Pituus: 10 senttiä.

Paino: 7 grammaa.

Kokeilun ottivärit: P7, P10, H24.

Arvio: Balsarunkoinen Heimo on kuhavaapuksi pienikokoinen ja kevyt. Kokoon ja painoon nähden kookas uintilevy antaa vieheelle poikkeuksellisen vilkkaan uinnin ja tuntuvaa hakua.

Kuhasaaliin kokonaismäärän osalta Heimo on varsinainen kuokka. Se pyytää tehokkaasti myös pientä kuhaa, mitä ei tässä kokeilussa luettu eduksi. Missä vilisee paljon pikkukuhaa, irroteltavaa saattaa riittää riesaksi asti, joskin reippaammalla nopeudella pienten määrä voi vähentyä. Paikoin kuhakannat näyttävät kääpiöityvän (kuvitelma, ei tieto) ja näissä vesissä on ymmärrettävää, että mittakuhaa pyydetään näinkin pienillä vaapuilla.

Väreistä löytyi tuttuja ja aiempina vuosina hyväksi havaittuja Heimo-värejä, niitä tavallisemman oloisia sekä erikoisia ufoja. Esimerkiksi musta selkä, tumman violetti kylki harmaalla suomukuviolla ja vaalea pinkki vatsa on outo väri, mutta voi toimia yllättävästi keskellä kirkasta päivää syvässä, kun syönti on hiipunut. Viehe on mielestäni parhaimmillaan voimakaspotkuisen veturin takana, jolloin sopiva etäisyys veturiin on kymmenen tai jopa viisitoista metriä. Toki lähempääkin nappaa, mutta näin pitkää etäisyyttä kannattaa ainakin kokeilla.

Hopia Körmy

Pituus: 10 senttiä.

Paino: 12 grammaa.

Kokeilun ottivärit: valkoinen/vaalea pinkki.

Arvio: Valtavirrasta ulkonäkönsä puolesta poikkeava tylppänokkainen apassivaappu, jossa on porrasmallin uintilevy. Erityisen varma ja melko laaja uintiliike, joka on kuitenkin porraslevystä johtuen melko yksipuolinen. Näyttää olevan niin, että porrasmallin levyllä on vaikea loihtia vaappuun sellaista uintia, että viehe nousisi esimerkiksi tällaisessa kokeilussa keskimääräistä paremmaksi ottipeliksi.

Vetouistelussa porraslevy pelaa yleensä parhaiten taimenvaapussa, kun sitä vedetään potkurivirrassa. Samaa kannattaa kokeilla etenkin tukahduttavan kuumina kesäiltoina ennen auringon laskua myös kuhavesillä. Viehe sijoitetaan kymmenisen metriä veneen perään pintaan ja ihme kyllä, ainakin tällaisessa tilanteessa myös porraslevyinen Hopia Körmy voi ainakin hetken olla tavallista ottavampi kuhavaappu.

Hopia Pyrstö

Pituus: 11 senttiä.

Paino: 12 grammaa.

Kokeilun ottivärit: Firetiger ja valko/keltainen.

Arvio: Apassirunkoinen Hopia Pyrstö erottuu erikoisen pyrstöosansa takia ihmissilmään, mikä lienee muodon suurin tarkoitus. Kuhan silmässä pyrstön muoto ei taida herättää samanlaista huomiota. Vieheessä on porrasmallin uintilevy, joka antaa vieheelle erittäin varman, mutta melko yksipuolisen uintiliikkeen. Kyllä kuha siihenkin nappaa, mutta tällaisessa testissä porralevyisen uinnilla on vaikea nousta korkealle, kuten Hopia Körmyn kohdalla edellä tuli jo todettua. Mutta saumansa tälläkin on kuten, ks. Hopia Körmy.

Huijari

Pituus: 12 senttiä.

Paino: 26 grammaa.

Arvio: Huijarin aiempaa painavampi versio, jossa rungon muoto kolmiomaisen harteikas ja ylöspäin levenevä. Sopii niin heitto- kuin vetovieheeksi. Vahvapotkuinen vaappu, joka kestää vauhtia.

Näin pullea, painava ja voimakkaasti potkiva vaappu on uisteluvieheenä ensisijaisesti haukivaappu, mutta siihen voi napata myös kuha. Sopii kelluvana mielestäni parhaiten hitaaseen pintavetoon pimeinä öinä, jolloin leveä profiili erottuu hyvin vaaleaa taivasta vasten ja myös levittää tuntuvaa paineaaltoa. Kun vaapun upottaa syvään veteen, se pelaa siellä etenkin isompien kuhien pyyntivälineenä. Mikäli vesistössä on haukia, niiltä on selkävesillä pintaveden alapuolella kutakuinkin mahdoton välttyä. Hauki pitää kesällä vauhdista, joten niille viehettä ei pidä uittaa liian hiljaa. Mallikappale oli hopeakylkinen ahvenraidoin eli hyvä yleisväri niin kuhalle kuin hauelle. Saattoi kuitenkin hieman kärsiä värivaihtoehtojen puuttumisesta.

Islure 2D Shad

Pituus: 7 senttiä.

Paino: 10 grammaa.

Kokeilun ottivärit: CO1, SI6, 3241.

Arvio: Runkomitoiltaan ja -muodoltaan melko perinteinen muovinen pikkukalajäljitelmä, jossa on kuitenkin poikkeava alaspäin kaartuva pitkähkö uintilevy, siinä kaksi kiinnityslenkkiä. Ylä- tai alalenkin valitsemalla voi säätää uintisyvyyttä ja -liikettä. Potkii tuhdisti ja rämisee, luotettava uinti. Paljon värejä, kaikki metallinhohtoisia.

Rapalan tämän oloiset pienet syvännevaaput ovat edelleen hyviä myös kuhavesillä. Samoin Islure 2D Shad pyytää kuhaa melkoisen hyvin, kun syönti on sellainen, että kuha ottaa näihin hyvin aggressiivisesti uiviin pikkuvaappuihin. Sekä pienen että isomman kuhan viehe ja maittaa kutakuinkin aina hieman turhankin hyvin hauille. Kestää hyvin haukien hampaita, joskin saa niistä hyvin herkästi vaurioita maalipintaansa. Käyttöalue laaja: voi vetää lyhyellä siimalla pinnan tuntumassa sekä toisaalta pelittää esimerkiksi takilassa syvässä vedessä.

Islure Tuikkari Diver

Pituus: 10 senttiä.

Paino: 12 grammaa.

Kokeilun ottivärit: P4, SI7, SI8.

Arvio: Pienehkön ja solakan muovivaapun leukaperissä sojottaa vaapun kokoon nähden melkoisen kookas, leveähkö ja tukeva uintilevy. Nämä ovat niitä vaappuja, joita käsin vieheitä puusta tekevät vaappumestarit eivät pahemmin valmista. Ui pystyssä asennossa todella voimakkaasti. Paljon värejä, jotka ovat metallin hohtoisia ja maalipintaisissakin hiven metallimaista kiiltoa. Hillitty sirinä.

Kelpaa ilmeisesti solakan ja pienen kokonsa takia kuhille yllättävän hyvin, vaikka vatkaa vettä melko pystyssä. Viehettä voi käyttää sekä sinkkuna, kun halutaan päästä ilman painoja pintavettä syvempään että siimapainon kanssa, kun halutaan vielä syvempään. Sopii myös veturivaapuksi esimerkiksi satulalevyllä varustetulle samankokoiselle Tuikkarille, jolloin veturin uppoamista voidaan vielä tehostaa esimerkiksi 50–150 gramman siimapainolla. Monikäyttöinen vaappu, joka pyytää todella hyvin myös haukia. Saattaa pienestä koosta huolimatta saalistaa myös ison hauen tai kuhan. Kestää hyvin haukien hampaita, joskin saa niistä hyvin herkästi vaurioita maalipintaansa.

Islure Tuikkari L Diver

Pituus: 13 senttiä.

Paino: 18 grammaa.

Kokeilun ottivärit: P3.

Arvio: Samantyyppinen viehe kuin edellä esitelty Tuikkari Diver, mutta suurempi, eikä uintilevy ole vaapun kokoon suhteutettuna niin suuri kuin pienemmässä Tuikkari Diverissa. Ääntää kohtalaisen kovasti raksuttaen. Kuhavesillä L Diver on parhaimmillaan veturivaappuna, jolloin se kelpaa monenkokoisen takavieheen veturiksi. Toki sitä voi uittaa myös sinkkuna ja saaliiksi tulee joskus myös hyvin pieniä kuhia, vaikka viehe onkin sinkkuna etupäässä isomman kuhan muovikapula. Herättää kuhat ja pakottaa ne huomaamaan vaapun laajalta alueelta. Kelpaa luotettavasti myös haukivaapuksi monenkokoisen hauen uisteluun. Kestää hyvin haukien hampaita, joskin saa niistä hyvin herkästi vaurioita maalipintaansa.

Tämänkin Tuikkarin, kuten Tuikkarien kaikkien solakoitten mallien, ulkonäkö on jotenkin halvan oloinen ja kömpelö, kiinalaishenkinen. Tuikkarit ovat kuitenkin parempia uistimia kuin halpiksiin vivahtava lookki antaa ymmärtää ja alleviivaten tämä koskee 10 senttiä pitkää ja 10 grammaa painavaa Tuikkaria.

Jesse Kobra

Pituus: 9 senttiä.

Paino: 9 grammaa.

Kokeilun ottivärit: 09, 11, 68.

Arvio: Kobrista pienempi on samantyyppinen kuin isompi 12-senttinen versio. Se on muovia, varustettu satulamallin uintilevyllä, sirisee, ui melko tiheästi ja vauhdilla löytyy hieman hakua.

Vaappu pyytää parhaiten pientä kuhaa, eikä tätä ominaisuutta pidetty kokeilussa plussana. Kuitenkin niissä vesissä, jossa kuhat kasvavat hitaasti ja saavuttavat vain vaivoin mittakoon, tämän kokoisten vaappujen käyttö on ymmärrettävää, joskin vapautettavaa riittää silloinkin. Voi jopa olla, että pienten vieheiden käyttö on tämän takia joissakin järvissä ja rannikolla kasvussa. Mikäli esimerkiksi 9-sentin Kobraa käytetään tässä tarkoituksessa, vetonopeuden lisäys melko tuntuvastikin voi olla järkevää, koska silloin kaikkein pienimmät eivät ota niin hanakasti ja koukkuihin tarttuneet ovat suuremmalla prosentilla otettavaa mittakoon kalaa.

Kovana muovivaappuna Jesse kestää hyvin haukia värien kärsimättä. Väripaletti painottuu isomman Kobran tapaan karamelliväreihin, jotka kyllä kelpaavat myös kuhille. Parhaimmillaan tyyninä öinä lähellä pintaa vedettynä, jolloin luultavasti kuitenkin pyytää eniten myös alamittoja. Suositeltavin paikka ison veturin perähöyryissä syvässä vedessä isompien kuhien elinalueilla, jolloin alamittaisten määräkin vähenee.

JoSa Hulmu

Pituus: 14 senttiä.

Paino: 20 grammaa.

Kokeilun ottiväri: Mattaharmaa.

Arvio: Vaappu, joka tuo minulle mieleen muumit. Kuuluu vieheisiin, jotka pyrkivät kaupassa herättämään ostajan huomion erikoisella ulkonäöllään, mikä on tietysti vain hyvä asia. Uretaanivaapussa on erikoinen kiinteä uintilevy ja uudenlaisena ideana etukoukku, joka heiluu todella laajasti leikarin päässä. Uinti verkkaista potkua. Mielenkiintoista tässä vaapussa on myös mattaharmaa väri, joka tekee yhdessä kyljen tarkan särkimäisen kohokuvion kanssa vaapusta hämmästyttävän aidosti kalan näköisen.

Myös Hulmu näyttää kelpaavan kuhille. Sen parhaana käyttöalueena pidän uistelua hyvin lähellä pintaa elokuun pimentyvinä öinä, jolloin isot kuhat ovat ajoittain hyvällä otilla. Toisaalta viehe voi pelata mukiinmenevästi päivällä noin 6–8 metriin upotettuna, kun kuhan ovat tällä syvyydellä. Haukipitoisissa vesissä syvässä uitettuna kelpaa hyvin myös hauille.

Predator 1

Pituus: 17 cm.

Paino: 21–26 grammaa.

Kokeilun ottiväri: Sinertävä harmaa kuore

Arvio: Kapean ja korkeahkon mallinen, kookas vaappu apassista, jossa ovaalin muotoinen järeä turpalevy. Erittäin voimakas potku. Väreissä aidosti imitoiva haukiväri, joka tuntuu pyytävän hyvin juuri haukea.

Vaikka näin isot vaaput eivät yleensä ole kuhanuistelijoiden suosiossa, käytän itse ruokakuhia uistellessa tämän kokoisia lähes aina; joko sinkkuvieheenä 6–8 metrin syvyydessä uistellessani tai sitten veturivaappuna ainakin toisen puolen kelkan vavoissa. Tällä pyrin siihen, että pikkukuhien irrottelut jäisivät vähiin. Toisin haittapuolena tulee syvästä uistellessa usein, vaikka ei aina, melkoisesti haukia, jos niitä vesistössä lymyää. Predator 1 on hyvä vaappu sellaiselle pyytäjälle, jonka uistelutavat muistuttavat edellä kerrottua. Jos pitää lihamyllyn avulla valmistetuista haukipihveistä, vieheen kurssi sen kun vain kohoaa.

Predator 2

Pituus: 12 senttiä.

Paino: 8–11 grammaa.

Kokeilun ottivärit: Keltainen/oranssi/vihreä raita.

Arvio: Malliltaan perinteinen, kalaa mukaileva vaappu, jossa satulamallin uintilevy. Viehe on kevyt ja eri yksilöissä voi vielä olla painon vaihtelua. Melko laaja uinti, johon saa sopivalla vauhdilla hakua. Uinnin säätömahdollisuudet nokkalenkistä ovat huippuhyvät ja tällä tavoin voi vielä hakea lisätehoa, mikä ilahduttaa näistä puuhista kiinnostunutta.

Saimme vieheestä kolme eri värivaihtoehtoa, joista kaikki ovat niin sanottuja karamellivärejä. Eikä se huono värisetti ollutkaan, pääväriltään keltaiset ja pinkit yksilöt kelpasivat mukavasti, kirkas oranssi tällä kertaa paremmin hauille. Väriskaala saattoi kuitenkin hieman pudottaa saalista.

Siitä voi juolahtaa mieleen, pitäisikö Erä-lehden koekalastukseen kelpuuttaa kultakin mukaan lähteneeltä esimerkiksi vain kolme kutakuinkin samanväristä vaappua, jolloin värien merkitys pakotettaisiin paljon vähäisemmäksi? Ei missään tapauksessa pidä, on mielipiteeni asiaan, koska silloin uudet mielenkiintoiset väri-innovaatiot ja pinnoitteet suljettaisiin pois. On parempi antaa kaikkien ideoiden, myös väri-idisten, kukkia, mikä tuntuu olevan valmistajienkin mielipide. He haluavat kehitellä vapaasti paitsi omia kuhavieheitään, myös löytää niihin uusia ottavia värejä ja pinnoituksia. Tätä kehitystyötä on syytä tukea ja tuoda lukijoiden nähtäväksi, tuottaahan se joka vuosi monenlaista uutta kuhanuistelun saralle.

Kokeiluun tulleet väri-iloiset Predator 2:t ovat laadukkaita ja varmoja kuhavaappuja, joiden arvo on suurin uintia säätävän, kokeilunhaluisen uistelijan käsissä. Sopivat sinkkuvieheiksi pinnan tuntumaan sekä veturin takavaapuksi syvään.

Rapala Jointed Shad

Pituus: 9 senttiä.

Paino: 25 grammaa.

Kokeilun ottiväri: Firetiger.

Arvio: Lyhyt, mutta jykevä kaksiosainen muovipulikka pitkällä kenkälusikkamaisella uintilevyllä. Ui jykevin potkuin. Jatkovaapun rakenteen takia kova potku ei tarkoita vaapun peräosan tekemää voimakasta paineaaltoa, koska jatkopala joustaa ja vaimentaa potkua. Jatkovaapun synnyttämä paineaalto on siksi hieman muista vaapuista poikkeavaa. Kumisevat räminäkuulat, painuu syvään.

Vaapun etuosan massan ja rajun liikkeen takia ei ole pienen kuhan viehe. Sopii sinkkuna ehkä parhaiten syvään veteen. Uppoaa 0,45 millin uistelusiimassa noin neljään metriin ja sitä syvempään erimerkiksi siimapainon kanssa. Laita paino kymmenkunta metriä vieheen etupuolelle. Kelpaa myös yllätykselliseksi veturiksi. Kelpaa hauille ja kestää kivikovana erinomaisesti niiden hampaita sekä rungon että jykevän uintilevyn osalta. Väreistä legendaarinen Rapalan firetiger on hyvä yleisväri kuhalle ja hauelle kutakuinkin kaikkialla.

Rapala Scatter Rap Deep Husky Jerk

Pituus: 10 senttiä.

Paino: 11 grammaa.

Kokeilun ottivärit: OGH, HGH.

Arvio: Leveällä satulamallin uintilevyllä varustettu pieni muovivaappu, joka painuu kokoisekseen melko syvään ja lähtee riittävän kovassa vauhdissa eloisaan uintiin. Kuulasarja antaa monivivahteisen äänen.

Näin pienet vaaput pyytävät hyvin myös pikkukuhaa, mitä ei tässä luettu eduksi. Reippaalla nopeudella pienten määrä yleensä vähenee. Rannikolla ja niissä järvissä, joissa kuhat kasvavat hyvin hitaasti ja isot kuhat ovat vähissä, pienten vaappujen käyttö houkuttelee, koska tähtäimessä on etupäässä juuri mitan täyttävä kuha. Näissä vesissä vaappu on elementissään ja ehkäpä parhaimmillaan sinkkuvieheenä. Jos käytetään veturin takana, pyrkii syvälle vetävänä ikään kuin veturin alle. Kuha saattaa hyljeksiä takavaappua, jos se pitää noutaa alaspäin uiden. Näin voi käydä, kun takavaapun ja veturin välimatka on mittakoon kuhalle suositeltava yli kymmenen metriä.

Vaapuista pisti silmään kaksi kuorepitoisiin kuhavesiin sikäli hyvin sopivaa väriä (OGH ja HGH), että niiden helmiäisen harmahtava väri yhdessä vihertävän ja sinertävän selän kanssa helmiäisvaalealla vatsalla imitoi hyvin kuoretta, ja kokokin on pituudeltaan sopiva. Ovat pikkuvaapuiksi todella lujia ja kestävät hyvin haukia uintilevyä myöten.

Sala

Pituus: 12 ja 15 cm.

Paino: 10  ja 16 g.

Arvio: Saimme kokeiluun kaksi Sala-vaappua, yhden kappaleen kumpaistakin kokoa. Niistä pienempi on solakka, satulamallin levyllä varustettu, siististi viimeistelty luomus, josta löytyy eloisa ja varma, hakeva uinti sopivalla nopeudella. Nokkalenkki on mukavan kookas ja sijoitettu uintilevyyn nähden niin, että säätömahdollisuuksia on runsaasti. Ominaisuus on vaapun virittäjälle mannaa. Tämäntyyppiset kevyet ja elävästi uivat vieheet kelpaavat tunnetusti kuhille ja niin myös Sala. Kermankellertävä pääväri mustin raidoin on hyvä perusväri kuhalle tavallisiin lievästi humuksisiin vesiin, mutta yhdellä värillä uistelussa on myös puutteensa. Ottipeli, jolla pysyy kuhassa.

Isompi malli on valmistajan mukaan tarkoitettu ensi sijassa hauelle merelle. Sen väritys porkkana/sininen selkä lukeutuu haukiväreihin myös järvillä ja lisäksi sama väri kelpaa myös kuhille ainakin ajoittain. Siksi kooltaan isompi Sala on käyttökelpoinen myös isomman kuhan uistelussa. Vaapun pituus vähentää alamittoja. Käyttökelpoinen viehe, kun sekä hauki että kuha kelpaavat saaliiksi.

Scandinavian Tackle Baron XL

Pituus: 16,5 cm.

Paino: 39 grammaa.

Arvio: Jykevä muovivaappu, jonka kyljessä neljä uraa. Kiiltäviä kromivärejä, helisevät äänikuulat. Suuri syvälle vetävä uintilevy, joka antaa vaapulle voimakkaan potkun. Pullea muotoilu, kaikkinainen järeys ja vahva uintiliike kertovat, että saaliiksi tulee enemmän haukia kuin kuhia, jos niitä pyyntipaikalla vain on. Toisaalta tämän kokoisilla vieheillä saa kyllä kuhiakin, joskin kuhatärpin väli voi venyä pitkäksi. Mutta kun nappaa, koukuissa ehkä rimpuiee kunnon köriläs. Vesistön pitäisi kuitenkin olla sellainen, että isomman puoleisten kuhien kanta on hyvä.

Eräs tyyli tavoitella isoja on uittaa vaappua sinkkuna noin viidestä kahdeksaan metrin syvyydessä selkävesillä päiväsaikaan, vaikka auringon paisteella. Viehe sukeltaa omin avuin neljään tai viiteen metriin, joten pientä avitusta halutun uintisyvyyden saavuttamiseen ehkä tarvitaan, jolloin se voi ratkaista koko pelin yhdessä uistelijan sitkeyden kanssa.

Vaappu sopii myös veturiksi, kun halutaan synnyttää voimakas paineaalto. Näin pullean vaapun käyttö veturina kuhalle vähentää kuitenkin veturiin kiinni jääneiden kuhien määrää eli kokonaisuuden pyyntiteho voi heikentyä normikokoisten osalta. Haukia uistellessa sopii veturiksi paljon paremmin. Kromipinnoite irtoaa haukien käsittelyssä helposti.

Scandinavian Tackle Fatboy

Pituus: 8 cm.

Paino: 12 grammaa.

Kokeilun ottiväri: Blue rainbow chrome.

Arvio: Lyhyt ja pullea muovinen pikkuvaappu suoralla, ei aivan pienellä uintilevyllä. Potkii melko voimakkaasti. Äänikuulista hillitty raksutus. Paljon kromi- ja maalipintaisia värejä, joista kokeilussa muutama kromiväri. Soveltuu heitto- ja vetovieheeksi ja on luonteeltaan yleisviehe kaikille isommille petokaloille.

Kuhanuistelussa tätä voi käyttää muun muassa elokuun lopussa alkavan yön pimeydessä pikkuplaanerin takana tai plaanerikelkan narussa lyhyessä siimassa, jolloin viehe potkii rajusti lähellä pintaa. Pullea muoto erottuu silloin hyvin vaaleaa taivasta vasten. Isot kuhat saalistavat silloin usein vähässä valossa lähellä pintaa ja nappaavat mieluusti tämän tyypin vieheisiin. Sopii sinkkuvieheeksi myös syvään veteen, jolloin tarvitsee avitusta upotuksessa, kalastaa silloin kuhan lisäksi haukea. Kromipinta herkkä naarmuille.

Scandinavian Tackle Gator

Pituus: 11 senttiä.

Paino: 13 grammaa.

Arvio: Muovista valmistettu Gator on lähes millintarkka kopio vastaavan kokoisesta ja mallisesta Jesse-vaapusta, joka myös valmistetaan muovista. Jesse on mitä ilmeisimmin toiminut vieheen esikuvana. Pienenä erona on Gatorin satulamallin uintilevy, joka on aavistuksen isompi ja kourumpi kuin Jessessä. Toisena olennaisena erona on se, että alkuperäinen Jesse on hitusen kevyempi.

Gatoria tehdään lukuisissa maali- ja kromipintaisina väreinä, joista kokeilussa yksi hopeinen kromiväri mustin raidoin. Peilinä kiiltävät kirkkaat kromivärit ovat oman kokemukseni mukaan hieman oikukkaampia värejä kuhalle kuin perinteiset, ehkä tasaisemmin saalistustyöstä suoriutuvat maalipintaiset värisävyt. Sillä saattoi olla jotain vaikutusta tulokseen, mutta huono kuhavaappu Gator ei missään nimessä ole ja se kelpaa myös hauille. Kromipinta herkkä naarmuille.

Scandinavian Tackle Scatterman XL

Pituus: 13 senttiä.

Paino: 15 grammaa.

Arvio: Muodoltaan hieman pulleahko, pitkulainen muovivaappu, jossa satulamallin uintilevy ja sirisevät äänikuulat. Runsaasti maali- ja kromipintaisia värejä, joista kokeilussa muutama hopeavoittoinen. Uinti perusvarmaa potkimista ja hakuakin esiintyy, mutta 15 gramman painon takia sitä alkaa löytyä vasta vähän kovemmassa nopeudessa.

Kelpaa kuhille, mutta ei tunnu olevan varsinainen täsmäviehe kuhanuisteluun, vaan paremminkin yleisvaappu kuhalle ja hauelle. Myös kohtalaiset heitto-ominaisuudet, joten senkin puolesta kallistuu jokapaikanhöyläksi monen tyyppisen kalastuksen. Näissä kovapintaisissa muovivaapuissa on se hyvä puoli, etteivät ne ole kymmenen hauen jäljiltä jo päreinä, kuten balsavaapuille voi joskus ”huonolla” tuurilla käydä. ”Huono” viittaa tässä vettymistä aiheuttaviin vaurioihin; tokihan saaliis silloinkin voi olla myös ilon aihe. Kromipinta herkkä naarmuille.

Sebile Starshiner MR

Pituus: 10,8 senttiä.

Paino: 16 grammaa.

Kokeilun ottiväri: Mat Tiger.

Arvio: Sebilen Starshiner-mallin syvälle vetävä Medium-versio (MR) edustaa viehetyyppiä, jota valmistavat lähinnä vain muovista vaappuja tekevät suurvalmistajat tai pienemmät maahantuojat, jotka tilaavat vaappunsa Kiinasta. Näin pitkän ja tukevan kielimäisen uintilevyn kiinnittäminen esimerkiksi tämän vaapun olemattoman pieneen ja kapeaan päähän olisi balsasta ja apassista vaappuja tekevälle valmistajalle turhan haasteellista tai luultavimmin mahdotonta. Se voisi aiheuttaa käyttäjiltä reklamaatioiden ryöpyn, koska isojen haukien purukaluston rouhinnassa uintilevy tuskin olisi pitkäikäinen. Tässä onkin tämän ja muiden vastaavien vaappujen markkinarako.

Ui tiukoin ja terävin potkuin, rämisee. Ei painu uintilevystä huolimatta erityisen syvään. Kestää hyvin vetoa ja uinti on varmaa – onneksi – sillä osin uintilevyn sisässä olevaa nokkalenkkiä on hankala säätää. Suurta tarvetta siihen ei tämän tyyppisessä vaapussa olekaan.

Ehkäpä paras käyttöalue sinkkuvieheenä on viidestä kahdeksaan metrin syvyydessä, jolloin tarvitsee avitusta syvyyden saavuttamiseen. Mattapintainen ”firetiger” hyvä huomioväri, mutta lisäksi useita mainioita luonnonvärejä muikku- ja kuorepitoisiin vesiin. Väripinnoite kohtalaisen kestävää laatua. Kelpaa hyvin hauille. Hyvä lisä kuhanuistelijan arsenaaliin.

Sebile Starshiner SR

Pituus: 10,8 senttiä.

Paino: 14 grammaa.

Kokeilun ottiväri: Green Back Ghost.

Arvio: Täsmälleen sama viehe kuin edellä oleva MR-malli, mutta suora uintilevy on Shallow-mallissa (SR) paljon lyhyempi ja kapeampi. Vaappu on siis pintauintinen, uintisyvyys metrin luokkaa. Sopii pintavetoon tyyninä kesäiltoina ja -öinä, jolloin etenkin plaaneriuistelussa kannattaa kokeilla, voiko vaapun suspending-ominaisuus parantaa ottia. Suspending tarkoittaa vedessä suurin piirtein paikoillaan kelluvaa, hitaasti uppoavaa tai hitaasti nousevaa vaappua. Sisäkaarteessa vieheen saa siis jäämään lähes paikoilleen, jonka jälkeen käännös jyrkästi vastakkaiseen suuntaan saa vieheen syöksähtämään rivakasti eteenpäin. Tämä saattaa laukaista etenkin pintavedessä, kun kuha näkee vaapun taivasta vasten alapuolelta, iskemään kiinni. Samaa voi tietysti kokeilla myös vaapun syvälle vetävällä MR-mallilla.

Kokeilemisen arvoinen veturivaapun takavaappuna ja soveltuu myös heittovieheeksi.

Sebile Swingtail Minnow

Pituus: 12,7 senttiä.

Paino: 38 grammaa.

Arvio: Muovinen, poikkeuksellisen tanakka vaappu, jossa korkeutta on suurin piirtein saman verran kuin leveyttäkin. Potkaisee reilusti, mutta jatkovaapun rakenteen takia kova potku ei tarkoita vaapun peräosan tekemää voimakasta paineaaltoa, koska jatkopala joustaa ja vaimentaa potkua. Jatkovaapun synnyttämä paineaalto on siksi muista vaapuista poikkeava. Yksi suuri, kumiseva räminäkuula.

Muotonsa ja massansa takia viehe soveltuu paremmin hauenpyyntiin kuin kuhalle, mutta kyllä tähänkin isompi kuha saattaa napata. Tuntuvan painonsa takia lentää hyvin heitettynä, joten on luonteeltaan etupäässä yleisviehe hauelle, jota kuhavesilläkin voi kokeilla.

Striker

Pituus: 11 senttiä.

Paino: 16 grammaa.

Kokeilun ottivärit: Keltainen/violetti.

Arvio: Kokeilun mielenkiintoisin viehe oli tämä porraslevyllä varustettu muovivaappu, joka viritettynä tekee kalan napatessa vastaiskun automaattisesti. Vieheen takakoukussa on erillinen varsi, josta viehe vedetään viritykseen. Kalan napatessa lukitus laukeaa ja koukku ampaisee jousen voimalla ärhäkästi neljä senttimetriä eteenpäin. Virittäminen on helppoa, kun sen oppii.

Jos koukku laukeaa virityksessä sormille, se sattuu. Onneksi koukku ei uppoa väkästä myöten, voimaa ei ole niin paljon. Väkänen on epätavallisen suuri, mittaa kärjestä väkäsen päähän on runsaat kuusi millimetriä ja väkänen on kotkankynsi-mallia, mikä vielä vaikeuttaa koukun uppoamista jousen voimalla sormeen. Lapsille viehettä ei kuitenkaan pidä antaa ja sitä on paras säilyttää rasioissa laukaistuna.

Olen kokeillut vaappua (protoa ja nykyistä) nyt kahtena kesänä sillä tuloksella, että on vaikea osoittaa pitävästi, parantaako vastaiskun antava mekanismi saalista vai ei. Todentamista vaikeuttaa se, että vaappu ui ja kalastaa myös mekanismi lauenneena. Tarkasti ottaen asiaa ei voi vertailla esimerkiksi niin, että uistellaan virityksessä olevalla ja lauenneella vieheellä yhtä aikaa, sillä niiden uinti on aavistuksen erilainen eli kyseessä ei silloin ole täsmälleen sama viehe.

Suurimmillaan merkitys on hyvin hitaassa uistelussa, jolloin kuhat kaikkein heikoimmin tarttuvat vieheeseen. Strikerin vastaisku näyttäisi kiinnittävän kuhan myös etanan vauhdilla uivaan vaappuun, joskin siitäkin kuha joskus irtoaa. Mitä hitaampi vauhti, sitä suurempi merkitys vieheen vastaiskulla on. Kun uistellaan vauhdikkaammin, vastaiskun merkitys pienenee ja oikein kovassa vauhdissa jopa häviää. Suuri mutta on kuitenkin siiinä, ettei Striker houkuttele kuhia parhaiten etanan vauhdilla uitettuna, vaan paremminkin normaalilla vauhdilla vedettynä, jolloin mekanismin merkitys vähenee.

Arvion tekemistä vaikeutti se, että vaappua kokeiltiin kuhanpyynnissä, eikä Striker porraslevyisenä ole keskitasoa parempi kuhaviehe. Kuhaa kyllä tulee, mutta Striker on ennen kaikkea yleisviehe isommille petokaloille. Kuhaa paremmin se tuntuu pyydystävän haukia, joita tässä kokeilussa pyrittiin välttämään.

Lämpimän veden aikana eli otollisimpaan kuha-aikaan uistellessa hauki nappaa yleensä parhaiten melko nopeasti uivaan vaappuun. Hyvin hidas vauhti ei ehkä anna kesällä uisteluhaukia juuri lainkaan. Striker tuntuukin olevan parhaimmillaan varhain keväällä ja myöhään syksyllä kylmässä vedessä, jolloin hidas vetovauhti on yleensä eduksi. Vaapussa on melko laaja potku, joten liikettä syntyy hitaallakin vauhdilla.

Toisaalta myös näiden päätelmien tekoa vaikeuttaa aivan ratkaisevasti se, että hauki iskee hyvin usein vieheen etuosaan. Strikerin vastaiskussa laukeava koukku on kuitenkin vaapun perässä. Kun hauki nappaa, takakoukulla ei välttämättä ole mitään roolia kalan ensi vaiheen tarttumisessa. Kuha sen sijaan iskee ja tarttuu usein vaapun takaosaan. Joten kimurantiksi menee tämänkin takia.

On myös syytä muistaa, että saaliin saamisessa kyse on kokonaisuudesta. Kun vaappu ui kalan ohi, ratkaisevia asioita ovat vieheen uinti, koko, väri ja muut tutut perusasiat kalan aktiivisuus mukaan lukien. Ne voivat saada kalan nappaamaan. Automaattinen vastaisku voi parantaa ainoastaan sen kalan tarttumista, joka lähtee tavoittelemaan vaappua. Siinä mielessä tällaisella teknisellä ratkaisulla ei voi mullistaa kalastusta, joka on ennen muuta taitolaji ja lopputulos summa monista asioista. Vieheen kehittäjä Kari Reis ansaitsee kuitenkin kiitokset siitä, että on kehittänyt näin mielenkiintoisen vieheen, joka tuntuu kiinnostavan monia uistelijoita. Kyllä oli hauskaa ja jännittävää kokeilla.

ToTu

Pituus: 11 senttiä.

Paino: 12–14 grammaa.

Kokeilun ottiväri: Valko/kulta/neonvihreä/musta.

Arvio: Muodoltaan tukevahko, mutta kevyt porraslevyinen vaappu, jossa massa pääosin vieheen etuosassa. Kokoonsa nähden viehe on hyvin kevyt. Koukkuja on kaksi ja nekin ovat kevyehköjä. Kokonaisuudesta syntyy melko leveän porraslevyn kanssa laajan puoleinen ja varma uinti. Vauhdin kestävyys on hyvä. Toisaalta uintiliikettä syntyy vaapun keveyden ansiosta hitaallakin vetovauhdilla.

Ominaisuuksiensa perusteella ToTu sijoittuu selväpiirteisesti kaikille petokaloille tarkoitettujen yleisvaappujen ryhmään. Kuhanuistelussa sillä voi käyttää normaalisti sinkkuvieheenä tai muun muassa vastaavalla tavalla potkurivirrassa, kuten Hopia Körmyn kohdalla on kerrottu. Kelpaa hyvin hauille ja silloin vieheen sopivalla vetonopeudella suhteessa veden lämpötilaan on oma tärkeä roolinsa. Tätä kulloistakin optiminopeutta kannattaa etsiä, koska vaapun parhaisiin puoliin juuri kuuluu, että se toimii monilla nopeuksilla. Kova lakkapinta kestää yllättävän hyvin haukia.

Veijari

Pituus: 10 ja 13 senttiä.

Paino: 9 ja 12–16 grammaa.

Arvio: Satulamallin uintilevyllä varustettu apassista tehty vaappu, jossa runkomuoto on solakka ja pitkulainen, mutta ei kuitenkaan niin hoikka kuin monessa muussa kuhavaapussa. Mallikappaleissa maalipinta, joissa on käytetty vain kahta tai kolmea eri väriä. Poikkeaa värityksen osalta monesta muusta siinä, että pääväri on hyvin hallitseva.

Pienempää mallia saimme kokeiluun yhden kappaleen. Satulamallin uintilevyn asento on vaapussa melkoisesti eteen työntyvä, mikä lisää uintisyvyyttä ja tuo potkuihin vahvaa kylkien kallistelua. Hakua löytyy sopivalla nopeudella. Viehe on pieni ja pyytää myös hyvin pientä kuhaa, mitä ei pidetty tässä kokeilussa etuna. Rannikolla ja järvissä, joissa kuhakanta on kooltaan pientä, tämän kokoiset vaaput puoltavat kuitenkin paikkaansa. Sinkkuna pintavetoon tai veturin taakse takavaapuksi.

Vaapun isompi versio, pituudeltaan 13-senttinen Veijari, on kokeiluun saatujen kolmen testikappaleen osalta nimensä mukaisesti todellakin ihan oikea veijari. Näin siksi, ettei kyseessä ole yksi ja sama vaappu, vaan kolme eri vaappua. Tämä johtuu uintilevyjen aivan erilaisesta kaarevuudesta testikappaleissa. Vieheiden uintisyvyys ja uintiliike poikkeaa toisistaan niin paljon, ettei niistä voi puhua kuin yhdestä ja samasta vaapusta. Erilainen uintilevy on tietysti valmistajalta tietoinen valinta. Pituudeltaan 13-senttistä Veijaria valmistetaan testikappaleiden perusteella arvioituna kolmella eri tavalla uivana versiona, mikä on uutta kuhavieheissä. Lisämakua tähän tuo se, että yksi mallikappaleista painaa vain 12-grammaa eli on apassivaapuksi todella kevyt ja muistuttaa balsavaappua. Kahden muun paino oli 15 ja 16 grammaa.

Kaiken kaikkiaan viehe osoittautui niin veijarimaiseksi pyyntivälineeksi, että osuvinta lienee luonnehtia sitä näin: vieheessä on satulalevyn mallista ja vaapun painosta johtuvia eroavaisuuksia, jotka tekevät Veijareista veijarimaisia yksilöitä. Tätä vielä korostaa kookas vetolenkki. Uinnin säädettävyys on sen ansiosta erinomainen ja uintia voi muuttaa kovastikin. Lisätehoja voi olla vielä tätä kautta löydettävissä. Veijari on siis harvinaisen monikasvoinen vaappu, aito Veijari. Ja kelpaa kuhille.

Provisor-Vilkku

Pituus: 10 senttiä.

Paino: 30 grammaa.

Arvio: Toinen kuluneen kesän mitä mielenkiintoisin uutuus oli Puustjärven Vieheen Provisor-Vilkku. Se on aivan Kuusamon Professorin näköinen lusikkauistin, jonka alkuperä juontaa valmistajan mukaan vuoteen 1924, jolloin ”apteekkari toi mallin Saksasta Puustjärvelle, missä sitä on siitä lähtien valmistettu”.

Uudessa Vilkku-versiossa on Puustjärven Lurjus-pilkissä jo aiemmin esiintynyt kapseli, joka on kiinnitetty lusikan leveämpään päähän. Veden alle jouduttuaan kapseli alkaa välittömästi vilkkua joko punaista, sinistä, vihreää tai keltaista led-valoa tuikautellen. Kokeilukappaleissa väreinä olivat sininen ja vihreä, joista sinisen vilkkumisnopeus oli lähes puolta tiheämpi kuin vihreän. Valmistajan mukaan pariston kestoaika käytössä on useita kymmeniä tunteja.

Luonteeltaan Provisor-Vilkku on heittokalastukseen ja hitaaseen uisteluun, ehkäpä mieluiten soutu-uisteluun tarkoitettu yleisviehe kaikille petokaloille. Harmi kyllä lusikka on niin kaareva, että kuhavaappujen kanssa uistellessa se pyörii hurjasti ja menettää kalastavuutensa. Uistelukäyttöön se pitäisi väännellä aivan uuteen uskoon, eikä siihen ryhdytty, koska kyseessä ei enää olisi sama viehe.

Hauki nappaa vetovieheisiin lähes pelkästään päivänvalon aikaan ja hämärissä. Päivällä hauki kelpuuttaa Provisor-Vilkun suupalakseen, mutta silloin vilkkuvan valon merkitys on melko vähäinen, pinnassa auringonpaisteella lähes olematon. Syvässä päivällä vedettäessä vilkkuvalo pääsee paremmin oikeuksiinsa, mutta ainakaan tehdyissä erillisissä kokeiluissa se ei mullistanut hauentuloa, mallikalat sentään saatiin.

Kuhan osalta pulmana oli hurja uintiliike ja pyöriminen, joka heikentää pienempien kuhien ottia. Kuhat saattoivat jäädä vähiin tämän takia. Mallikalat irtosivat aurinkoisena päivänä viiden metrin syvyydestä, missä ei ole silloin sysipimeää. Iso uintiliike ja järeä koukku tartuttavat kuhan helposti ulkopuolelta sen tultua ihmettelemään lusikkaa. Tarkoitus on muokata uistimia paremmin vetouisteluun soveltuviksi ja tutkia asiaa myöhemmin tarkemmin ja myös hieman pienemmillä Provisor-Vilkku -lusikkauistimilla.