Jigin, kuten muidenkin vieheiden, ottavuus voi olla pienestä kiinni. Hyväkin malli saattaa jäädä koekalastuksessa jopa saaliitta, jos väri tai koko ovat sopimattomia siihen tilanteeseen tai vesistöön, jossa sitä uitetaan. Joskus hyvä viehe voi jäädä sivuun vain siksi, että se joutuu todella hyvin pyytävän haastajan rinnalle.

Seuraavassa listatut jigit ovat siis varmasti parempia ottipelejä kuin minkä kuvan voisi ehkä  saada niiden sijoittumisesta tähän sarjaan. Joukossa on monta hyvinkin ahvenia ja kuhia antauntta viehettä.

Crazy Fish Nano Minnow.

Crazy Fish -merkin alle kuluu iso läjä kooltaan pieniä jigejä. Osa näistä pyrstöistä tuli kokeiluun valmiiksi rigattuina lähinnä mikrojigausta silmälläpitäen. Mikrojigaus on useimmilla kalavesilläni kuitenkin varsin haasteellinen metodi paikkojen syvyydestä, virtauksista ja tuulesta johtuen. Suurin osa näistä minipyrstöistä tulikin testatuksi dropshot-tekniikalla tai Carolina-rigauksella (luotipainon ja tapsin yhdistelmä).

Crazy Fish Whitebait.

Crazy Fish Tipsy.

Crazy Fish Vibro Worm.

 

Erinomaisesti menestyneen Crazy Fish Alluren ja kelluvan Glider Fishin lisäksi pieni kalajigi Nano Minnow ja Vibro Worm antoivat kohtuullisesti ahvenia. Whitebaitin ja Tipsyn kohdalla saalis jäi vaatimattomaksi.

Yllä Mikado Furyo, alla Tsubame.

Mikadon Furyo on jo aiemmilta kausilta tuttu hoikka lapiopyrstöinen kalajigi. Tälle kaudelle sarja sai uuden isomman koon. Rungon sisällä oleva mylarputki tekee jigistä näyttävän näköisen. Antoi testikalastuksen yhteydessä saaliiksi jonkin verran kuhia lähinnä pystyjigaustekniikalla. Ei yltänyt suuriin mainetekoihin meidän käsissämme, vaikka tiedän että jigi kuuluu muutamien kovien tekijämiehien suosikkeihin. Hoikka runko on näyttävän näköinen ja varsin eloisa. Mylarputki tarttuu pujotuksen yhteydessä helposti koukun väkäsen ja pyrstöä koukusta irrotettaessa putki tulee usein ulos koukun mukana.

Lapiopyrstöisen Furyon sisarmalli V-pyrstöllä varustettu 13,5 sentin Tsubame kärsii samasta ongelmasta mylarputken suhteen. Nenäkoukutus pohjapainojigauksessa onkin tämän takia hyvä menetelmä. Saaliksi kertyi muutamia kuhia sekä pohjapaino- että pystyjigauksella. Ei kuitenkaan yltänyt parhaiden jigimallien vauhtiin.

Ylinnä Crystal Minnow, alla Crystal Shadin molemmat koot.

K.P Baits on uudistanut mallistoaan jonkin verran. Uutena valikoimaan on tullut mylarputkella varustettuja malleja. Käytännössä identtisten Mikadon jigien tapaan nämä näyttävän ja siistin ulkonäön omaavat vieheet eivät kuitenkaan päässeet oikein vauhtiin. 8- ja 10-senttiset Crystal Shadit antoivat jonkin verran ahvenia ja kuhia heittojigauksessa. Herkästä uinnista huolimatta malli ei tunnu sopivan testiryhmämme käsialaan pakkauksessa olevasta nimestä riippumatta. V-pyrstöinen sisarmalli Crystal Minnow kohdalla samat asiat pitävät paikkansa. Mylarsisusta tarttuu helposti koukun väkäseen ja tulee jigiä vaihdettaessa ulos rungon sisältä.

K.P Baits Slim Shad.

K.P:n Uudistuneen Slim Shadin suurin 12,5 sentin malli oli pystyjigauksessa elementissään. Kaksi pienempää mallia sopivat heitettäviksi joko dropshot-tekniikalla tai tavalliseen jigikoukkuun pujotettuina. Kohdekalana on varsinkin pienimmällä 7,5 sentin (3”) mallilla ahven. Välikoko antoi sekä muutamia ahvenia että kuhia. Pienimmän mallin saaliiksi jäi muutama paistokarkea ahven. Materiaali on sen verran pehmeää että uinti on varsin eloisaa. Testivieheiden värivaihtoehdot olivat kuitenkin varsin vaatimattomat, mikä vaikutti osaltaan keskinkertaiseen tulokseen.

Happo Minnow.

K.P. Baitsin Happo Minnow on profiililtaan korkea, mutta varsin litteä V-pyrstöinen jigi, jonka nimen jälkiosa viittaa jigiguru Juha Happoseen. Saaliiksi kertyi jonkin verran kuhia sekä pohjapainojigauksella että pystyjigaamalla. Happo ei kuitenkaan missään vaiheessa oikein vakuuttanut. Jokaisella testireissulla löytyi muutamia selvästi parempia jigimalleja. Molempiin kokoihin erehtyi lisäksi muutamia paistokarkeita ahvenia kuhan pyynnin yhteydessä.

Relax Ohio.

 

Relaxin 5-tuumainen (12,5 cm) Ohio on pullearunkoinen lapiopyrstöllä varustettu kalajigi, jossa on kohtuullisen voimakas uinti. Jigi on parhaimmillaan perinteisessä heittojigauksessa. Antoi juuri tällä tekniikalla muutamia mittakuhia kudun jälkeen alkukesästä. Sen jälkeen olikin hiljaisempaa, eikä enää saanut juurikaan peliaikaa syksyn pystyjigausreissuilla.

Relaxin King Shad on malliltaan litteä ja isolla lapiopyrstöllä varustettu jigi. Tämän tyyppiset jigit ovat aiemminkin osoittaneet kyntensä aktiiviselle kuhalle sameissa vesissä. Ison pyrstön ansiosta ui jo hyvin hitaalla uitolla. Pienempi 4-tuumainen näytti taaskin näissä oloissa kyntensä. Isompi malli (5”) ei onnistunut miellyttämään kuhia. Pari pikkuhaukea sen sijaan erehtyi tarjoukseen.

Relax Crawfsih.

Relax Micro Jig -sarjan rapujigi Crawfish oli niin tehokas, että päätyi ahvensarjassa aivan kärkikuusikon tuntumaan.

Relax Twister, Tube ja Super Banjo.

Muutkin Relaxin pikkujigit antoivat ahvenia varsin hyvin. Kalastustapana oli dropshottaus. Toukkajigejä mielletään harvemmin sopiviksi pohjapainojigaukseen, mutta Relaxin Twister sekä tuuman että kahden mittaisena antoi tällä virityksellä kohtuullisesti ahvenia. Myös Relax Tube -putkijigi toimi samalla virityksellä. Relaxin tuuman mittainen sirppipyrstöllä varustettu Super Banjo antoi muutamilla reissuilla kohtuullisesti raitapaitoja. Värivaihtoehtoja olisi kaivattu testiin lisää tämänkin jigin osalta.

 

Sen sijaan 2,5-senttinen Kopyto tuotti jälleen pettymyksen. Olen tilannut niitä jo muutamia vuosia sitten ulkomailta.

Relax Kopyto.

Kopyton saaliit jäivät silloin laihoiksi, vaikka isommat mallit pyytävät hyvin. Tämän kauden tulokset olivat hyvin samankaltaisia. Saaliiksi tuli toki aina muutamia ahvenia, mutta testin parhaimmisto keräsi samassa ajassa reilusti enemmän tapahtumia. Pienin malli näyttää kaikin puolin pyytävältä, mutta ainakaan rannikkovesien ahvenet eivät siitä erityisemmin innostu.

Storm So-Run Spike Tail.

 

Stormin uutuuksista piikkipyrstöinen So-Run Spike Tail antoi muutamia kuhia isoimmassa koossaan, pienin puolestaan ahvenia henkarilippaan viritettynä. Myös pikkuhaukia kertyi sivusaaliina. Pystyjigauksessa perinteiset V-pyrstöiset kalajigit antoivat tällä kaudella saalista kuitenkin selvästi paremmin. Vatsa ja selkähalkiot mahdollistavat monipuolisen rigaamisen.

Storm So-Run Joker Shad.

Stormin So-Run Joker Shad edustaa perinteistä kalajigiä ilman vatsa- tai selkähalkioita. Antoi alkukesästä muutamilla reissuilla hyvin kuhia tavallisella jigipäällä uitettuna. Vauhti kuitenkin hiipui kauden loppua kohden. 9,5 sentin mittainen malli Silver Shiner -värissä maittoi parhaiten järvikuhille.

Savage Gear Manic Crab.

Savage Gear Manic Crab ei onnistunut vakuuttamaan raitapaitoja. Saaristomerellä saattaisi tulos olla toisenlainen, koska liejutaskuravut ovat levittäytyneet sinne.

Noeby Fat Hybrid.

Noeby Fat Hybrid on lapiopyrstöllä varustettu uritettu toukkajigi. Koekalastuksissa mukana olleessa 9,5 sentin mallissa pyrstö on jonkin verran isompi kuin Live Shadissa. Tämä tulee esiin voimakkaampana uintina. Saalis jäi alkukauden kuhan heittojigauksessa muutamaan kuhaan ja läjään hyviä tärppejä. Loppukaudesta hoikemmat mallit tuntuivat miellyttävän kuhia enemmän.

Noeby S8019.

Noebyn S8019 antoi kohtuullisen mukavasti ahvenia dropshotilla uitettuna. Ylsi kalajigien parhaimmistoon. Paikka kärkikuusikossa oli tässäkin lähellä.

 

Konger Blinky Shad.

7,5 ja 10 sentin mittainen Konger Slim Shad on uudesta nimestään huolimatta aikaisemmilta vuosilta tuttu mm. Noebyn nimellä myyty jigimalli. Vatsa- ja selkähalkion ansiosta kalajigi sopii monipuolisesti eri tekniikoihin. Pienempi malli antoi ahvenia dropshot-tekniikalla. Isompi 10 cm malli petti muutaman pikkukuhan alkukesästä.

Konger Grubber Shad puolestaan on samaa mallia Noebyn Fat Hybridin kanssa. Materiaali on pehmeä jauinti eloisa. 5,5- ja 7,5-senttiset mallit antoivat ahvenia dropshot-tekniikalla.

Konger Blinky Shad on hoikkarunkoinen lapiopyrstöinen kalajigi. Koevieheiden joukossa oli keskimmäinen 7,5 sentin koko, joka antoi ahvenia pohjapainojigauksella. Mallistoon kuuluvat myös 5- ja 8,75-senttiset.

Daiwa Prorex Mermaid Shad.

Daiwan Prorex Mermaid Shad on ankanräpylää muistuttavalla vaakapyrstöllä varustettu vertikaalijigi. Pienimmät koot ovat omimmillaan pohjapainojigauksessa. Runkomateriaali on sen verran jäykkä, että kalastavuus jäi heikoksi. Kuhalle tarjottu isoin 15-senttinen antoi vain muutamia tärppejä. Ei miellyttänyt ahveniakaan pienimmässä koossa.

Daiwan Prorex Classic Shadia tarjottiin ahvenille ja kuhille neljässä pienimmässä koossa (7,5–15 cm). Kaksi pienintä kokoa antoivat ahvenia pohjapainojigaamalla, mutta kohtalaisen jäykkä runkomateriaali vie uinnista eloisuutta ja samalla kalastavuutta. Pienin malli mahtui ahvenvieheiden kärkikuusikkoon, mutta muiden 3 isomman koon kalastavuus jäi kohtalaisen heikoksi erityisesti kuhan suhteen.

Shaker Baits Piggyshad.

Testissä kohtuullisen hyvin pärjänneen Shaker Baits Hunter Shadin pulleampi sisarmalli Shaker Piggyshad on peräosan jaokkeilla ja reilulla lapiopyrstöllä varustettu herkkäliikkeinen kalajigi. Se ehti antaa pienemmässä 9 sentin koossa muutamia ahvenia ennen kuin hauki rikkoi sen. Isompi 13-senttinen antoi heittämällä kolme kuhaa alkukaudesta. Kokeilussa oli mukana vain yksi värivaihtoehto, mikä varmasti rajoitti saalista.

Uutuusväreissäkin menestyjiä

Mikadon entuudestaankin kattavat värikartat täydentyivät tälle kaudelle uusilla väreillä, joista muutama osoittautui erittäin kalastaviksi.

Koko kauden tehokkain heittojigi kuhalle oli Sairan 20 sentin malli uutuusvärissä 381. Tämä jigi on kokonaan läpikuultava selkäpuolen ollessa lilan sävyinen. Vatsapuolella runko on hopeahileinen ja selässä vaalean violetti sävy. Sama väritys oli kauden viimeisillä reissuilla erittäin tehokas ahvenelle Sairan 8 sentin koossa.

Mikadon toinen uutuusväri 372 (pinkki/violetti) oli Fishuntereiden malleissa loppukaudesta erittäin kalastava kuhalle. Muut uutuusvärit jäivät näiden kahden sävyn varjoon.