Coraclella tarkoitetaan pientä, kevyttä ja pyöreää, nahkapohjaista korivenettä, joka on saanut nimensä Walesin sanasta cwrwgl (linkin takaa löytyy tiivis ja ilmeisesti walesinkielinen selostus coraclesta).

Walesissa coracleilla on paikallisten mukaan tuhansien vuosien historia ja maahan on perustettu aiheen ympärille jopa museo, National Coracle Center.

Coraclet tunnettiin myös Länsi- ja Lounais-Englannissa, Irlannissa sekä Skotlannissa. Käytössä ne olivat mm. Boyne- ja Spey-joilla. Coraclet on tunnettu Englannissa myös nimillä corougle, corracle, curricle ja coricle.

Koriveneen kehikko rakennettiin yleensä pajusta ja katteena käytettiin joko hevosen tai naudan nahkaa, joka myös saatettiin tervata ohuesti.

Nykyisin käytössä olevat coraclet voidaan Walesissa kattaa kirjansidonnastakin tutulla kluuttikankaalla tai canvas-kankaalla, joka on tukevaa puuvillakangasta. Kankaiden vedenpitävyyttä lisätään esimerkiksi bitumimaalilla, tervalla tai lasikuidulla.

Ihan näin monimutkaisesti coraclea ei tarvitse tehdä.

Kluutti- ja canvaskaupat voi huoleti unohtaa, kun noudattaa Suomen Eräperinneyhdistyksen puheenjohtajan Ilkka Seikun oppeja ja käy esimerkiksi lähimmältä huoltoasemalta sopivan kokoisen kevytpeitteen.

Sen jälkeen tarvitaan nippu sopivan pituisia ja paksuisia pajuja, läjä ohuempia vitsaksia veneen reunoihin ja narua katteen kiinnittämiseen. Videon oppeja noudattaen homma on helppoa kuin heinänteko, paitsi paljon kevyempää.

Artikkeli coraclen rakentamisesta on Erän numerossa 12/2017