Viehe, jonka uintisyvyyttä voi säätää ilman lisälaitteita, oli kova sana 1970-luvun alussa, kun näin sellaisen ensi kerran tositoimessa.

Olin sopinut vaimoni isoveljen Reijon kanssa, että lähdemme varhain aamulla kalaan Pieksämäen itäpuolella oleville metsälammille ja järville.

Niinpä heittelin pieniä kiviä Reijon huoneen ikkunaan jo puoli viiden maissa aamulla.

 

Kalapaikkamme Salvosen rantametsät kokivat kovia Asta-myrskyssä 30. heinäkuuta vastaisena yönä 2010.

En muista enää reissusta muita yksityiskohtia kuin sen, että jossain vaiheessa olimme Salvosen itärannalla, jossa Reijo heitti kookkaan Abu Hi-Lon ruovikon laitaan ja alkoi kelata sitä hitaasti pintaa pitkin.

Vaapun säädettävä turpalevy oli siis asetettu pystyyn tai jopa takaviistoon.

Viehe ehti uida tuskin paria metriä, kun sen kimppuun syöksyi kuin salama 2-3-kiloinen hauki, joka tappeli rajusti vapaudestaan ennen kuin Reijo sai nostettua sen niskasta rannalle.

Näin jälkeenpäin ajatellen minun olisi pitänyt jo silloin oivaltaa, että hauenkalastus on hienointa juuri pintakulkuisilla vieheillä.

Niin vain kävi, että aikaa vierähti aina vuosituhannen vaihteeseen asti ennen kuin ”keksin” poppereiden ja muiden pintavieheiden käyttökelpoisuuden.

Vuonna 2004 edesmennyt lankoni Reijo oli taitava kalastaja ja innokas lapinkävijä. Hänen nimeään kantaa paras Ruijan rautupaikkamme, jota kutsumme ”Reijon lomperoksi”.

Nyt Nappaa -luettelon sivu vuodelta 1966.

Abu Hi-Lon historiaa

Abu Hi-Lo on perusmuotonsa puolesta suuresti velkaa kuuluisille amerikkalaisille Heddon Vamp -vaapuille, jotka tunnettiin Euroopassakin jo 1920-luvulla.

Mistään ideavarkaudesta ei kuitenkaan liene kyse vaan pikemminkin yhteistyöstä, sillä Abu markkinoi aikoinaan myös Heddonin valmistamia vieheitä.

Abu Garcian pitkäaikaisen johtajan Lennart Borgströmin mukaan idea säädettävällä uintilistalla varustetusta vieheestä tuli hänen isältään, joka toivoi voivansa kalastaa samalla vieheellä eri syvyyksiltä.

Abu Hi-Lo Wobblerin ensiesittely tapahtui Napp och Nytt -luettelossa 1955. Vieheen valmistusmateriaali oli muovi ja sen koukut oli kiinnitetty kahdella pienellä ruuvilla kuten esikuvassaan Heddon plugissakin.

Metallisen uintilistan saattoi asettaa viiteen eri asentoon. Nykyinen kuusiasentoinen malli tuli markkinoille viimeistään jo vuonna 1958.

Vaapuista suuremmassa (110 m/26 g, kelluva) oli kolme kolmihaarakoukkua ja pienemmässä (80 mm/18 g, uppoava) kaksi. Värejä oli tarjolla kahdeksan.

Vuonna 1966 Hi-Lo-sarjaan kuului edellä mainittujen kahden mallin lisäksi 65 mm pitkä ja 12 g painava pikkuveli, joka kelpasi kookkaille ahvenillekin. Värikartassa oli 11 vaihtoehtoa. Kookkain malli oli tehty kelluvaksi, paitsi LYS-värinen yksilö, joka oli uppoava.

Tällä hetkellä aikoinaan markkinoiden myydyin vaappu ei kuulu enää ABU:n vieheiden kuumimpaan kärkeen. Vuoden 2017 Nyt Nappaa -tuoteluettelossa se esitellään ikivihreänä takaisin tulleena klassikkona.

Koot: 80 mm/18 g uppoava, 110 mm/26 g kelluva, 150 mm/40 g kelluva ja 90 mm/20 g uppoava kaksiosainen. Maltillisessa 10 vaihtoehdon värikartassa on onneksi jäljellä legendaarinen punapää RH.

Lähteet: www.realsreels.com ja Nyt Nappaa -luettelot.

12. luukun arvontapalkinto: Grangers Footwear Care Kit

Grangers Footwear Care Kit

  • Kenkienhoitosetti joka sisältää seuraavat tuotteet: Puhdistusainespray (275 ml), kyllästespray (275 ml), Leather Conditioner (75 ml) sekä kenkäharja samassa paketissa.
  • GRF77 Gear Cleaner Spray. Tehokas suihkutettava puhdistusaine kaikentyyppisille synteettisille kengille, vaatteille ja varusteille. Suositellaan Gore-Texille ja kaikille muille vedenpitäville ja hengittäville materiaaleille.
  • GRF76 Footwear Repel Spray. Suihkutettava jalkinekylläste. Säilyttää käsiteltävän materiaalin hengittävyyden ja sopii myös Gore-Tex kengille ja muille kalvolla varustetuille jalkineille.
  • GRF78 Leather Conditioner. Antaa jalkineille perustason vedenhylkivyyden tukkimatta vedenpitäviä huokosia. Vahamainen hoitoaine kaikenlaiselle pintanahalle. Sopii erinomaisesti nahkaisille Gore-Tex kengille, eVent materiaaleille ja muille jalkineille.
  • Suositushinta 39,90 €

Erän joulukalenteriarvonta on päättynyt. Onnea voittajille ja onnellista uutta vuotta 2018!