Joskus vieheeseen nappaa paremminkin kalastaja kuin kala.

Suomalainen on tottunut uskomaan painettuun sanaan – tai ainakin ennen uskottiin. Kun asia oli lehdessä mustana valkoisella, se oli totta.

Ei siis ihme, että siinä sivussa lukijoihin upposivat myös tekstin lomassa olevat mainokset. Kalastuksesta kiinnostunutta houkuttivat erikoisesti harrastukseen liittyvät reklaamit.

1970- ja 1980-lukujen vaihteessa Erä-lehdessä olleet artikkelit ja mainokset saivat aikaan sen, että innostuin monen muun kalastajan lailla ostamaan suurena uutuutena ja suorastaan tieteellisenä keksintönä markkinoidun Esko Vonar -pyörreuistimen.

Vuonna 1980 Erässä julkaistiin kaksi juttua nimellä Viehevihjeet -80, joissa kymmenen merkittävää viehevalmistajaa ja maahantuojaa esitteli parhaat vinkkinsä tiettyihin kalastustilanteisiin.

Juttusarjan ensimmäisessä osassa numerossa 5/1980 haettiin ottipelejä Suomenlahden rannikon sisäsaaristoon.

Toimittajan kysymys hieman lyhenneltynä kuului:

”Hiekkapohja vaihtuu kivipohjaan noin kymmenen metrin päässä rantaviivasta. Kahdenkymmenen metrin päässä syvyys on noin 4 metriä ja heittoalueen äärirajoilla 40 metrin päässä syvyys on kuutisen metriä. Vesi on varsin kirkasta ja rakkoleväkasvusto peittää pohjaa vielä heittoalueen takarajalla. Pyydettävät kalalajit ovat hauki ja ahven. Mitä vieheitä suosittelette, kun

a) päivälämpötilat liikkuvat noin 25 asteessa ja pintaveden lämpötila on noin 17 astetta, ja

b) päivälämpötilat jäävät 15 asteen tienoille ja myös pintaveden lämpötila on suunnilleen 15 astetta?”

Benver Oy:n valitsemat Esko Vonarit Erän Viehevihjeet -juttuihin vuoden 1980 numeroissa 5 ja 6. Vasemmanpuoleiset merelle, oikeanpuoleiset Lappiin.

Kuvassa näkyvien Benver Oy:n ehdotusten saatesanat nekin hieman lyhenneltyinä:

A1) Esko Vonar 18 g vihreä. Kelataan jaksottaisesti ja keskinopeasti välivedessä.

A2) Esko Vonar 23 g hopea. Kelataan jaksottaisesti ja keskinopeasti välivedessä. Pienempi viehe kalastaa sekä haukia että ahvenia, mutta suurempi vetoaa vain haukiin. Vihreä on ottava väri ja hopea varma syöttikalan sävy.

B1) Esko Vonar 18 g vihreä. Kelataan nopeasti ja jaksottaisesti välivedessä.

B2) Esko Vonar 23 g kulta. Kelataan nopeasti ja jaksottaisesti välivedessä. Vihreä on värinä edelleen paras merivedessä ja kulta hyväksi koettu sävy.

Retkahdin välittömästi ostoksille. Jutun lisäksi olivat mainokset tehneet jo taustalla hivutustyötään. Varovaisena ja säästeliäänä miehenä ostin kuitenkin aluksi vain yhden vieheen kokeeksi.

Vaikka olin nähnyt ja kokeillutkin jos jonkinlaisia viehekummajaisia, poikkesi Esko Vonar raikkaalla tavalla kaikista siihen asti käyttämistäni uistimista.

Viehe ei ollut mielestäni vaappu eikä lusikka, eikä oikein mitään siltä väliltäkään.

Mainoksissa kerrottiin vieheen synnyttävän veteen pyörteitä ja värinöitä, joita kalat eivät kerta kaikkiaan voi vastustaa.

Nähtävästi kalat eivät olleet lukeneet samoja mainoksia, sillä saaliini Esko Vonarilla eivät olleet kummoisia.

Kun oikein muistiani pinnistelen, niin sain sillä vain muutaman pienehkön hauen ja pari ahventa.

Ja kun entiset vaaput, lusikat ja lipat osoittautuivat samaan aikaan selvästi kalastavimmiksi, Eskon osa oli jäädä ensin kalapakin pohjalle ja unohtua lopulta jonnekin varaston uumeniin.

Ainoan Esko Vonar -uistimeni sijainti on tällä hetkellä tietymätön, sillä en löytänyt sitä enää mistään kuvattavaksi.

Onneksi yksi EV-18 löytyi Jukka-veljeni kokoelmista. Hän näyttää poistaneen vieheen koukussa lisähoukuttimena olleen punaisen muovilipukan.

Mahdollista on toki sekin, että koriste on kadonnut kalan hampaisiin. Itsellänikin oli usein tapana poistaa vieheistäni kaikki muovihärpäkkeet.

Esko Vonar

Esko Vonar -mainos Erässä 5-1980.

Esko Vonar -pyörreuistimen historiaa

Esko Vonar tuli Suomen markkinoille vuonna 1978 näyttävän mainonnan kera.

Vieheen keksivät kommodori Esko Huhta-Koivisto ja tohtori Pekka Piironen. Patentoidun uistimen sanottiin synnyttävän veteen värähtelyjä, jotka laukaisevat petokalan iskurefleksin.

Viehe koostui metallilevystä työstetystä sydämestä, jonka päälle oli valettu profiililtaan pisaraa muistuttava muoviosa.

Muoviin oli sekoitettu valoa voimakkaasti heijastavia hileitä. Irti leikattua kalanpäätä muistuttavan vieheen tuntomerkkejä olivat myös sen ulkonevat silmät.

Nokkalenkki sijaitsi keskellä kapeinta kärkeä ja samalla kohdalla vieheen pyöreässä takaosassa oli perälenkki, johon oli renkaalla kiinnitetty kolmihaarakoukku ja lisähoukuttimeksi punainen muovinpala.

Yksinkertaisen rakenteen vuoksi Esko Vonarin valmistuskustannukset lienevät olleet kohtuulliset ja vieheestä toivottiin tietenkin suurta myyntimenestystä. Viehettä valmistettiin ainakin 18 ja 23 gramman painoisina.

Värivaihtoehtojen määrästä en löytänyt enää luotettavaa tietoa, mutta niitä olivat ainakin hopea, kulta, kupari, punainen ja vihreä.

Vaikka viehettä valmistettiin alkuvuosina huomattavia määriä, jopa satoja tuhansia, sen suosio hiipui melko nopeasti. Benver Oy oli mukana myös Leivonmäellä kalastustarvikkeita valmistaneessa Steelhead Oy:ssä, jonka senkin tuotanto loppui aikanaan.

Pyörreuistin kiinnosti myös viehejätti Rapalaa, joka kehitti idean pohjalta useita variaatioita. Kehitystyö ei kuitenkaan johtanut kaupallisiin sovelluksiin asti. Timo Hyytisen Suuressa uistinkirjassa on sivulla 397 kuva kuudesta Rapalan koemallista.

Näin jälkeenpäin voi sanoa, että Esko Vonar oli edellä aikaansa.

Jos viehe olisi esitelty tällä vuosituhannella, siitä olisi varmaan tehty myös kookkaampia versioita, joita suuren hauen kalastajat osaisivat varmasti uittaa kalastavasti. Myös vedenpainoinen eli suspaava EV voisi olla kova sana. Emme ehkä vain osanneet kalastaa Esko Vonarilla vielä 1980-luvulla.

Lähteet: Erä-lehdet 5–6-1980 ja Suuri Uistinkirja (Timo Hyytinen, Arma Fennica 2008).

11. luukun arvontapalkinto: CamelBak Chute 0,6 l Boomeran

CamelBak Chute

  • Juomapullo päivittäiseen käyttöön, olit sitten työpöydän ääressä tai liikkumassa kaupungilla tai luonnossa.
  • Korkin saa helposti auki vain puolikkaan kierroksen kääntämällä, ja korkki lukittuu pullon kanteen, joten täyttäminen on nopeaa, siistiä ja käytännöllistä.
  • Juoma-aukon kulma, mitoitus ja muotoilu tarjoavat suuren veden virtaaman, joten kerta-annos voi tarvittaessa olla riittävä. Korkki suojaa suuaukkoa ja se on helppo pitää puhtaana.
  • Materiaali iskunkestävää BPA-vapaata Tritania.
  • Universal -kierre: korkki sopii moniin muihinkin pulloihin ja pullon kierteeseen sopivat useimmat vedenpuhdistajat.
  • 10 vuoden materiaali- ja valmistusvirhetakuu.
  • Suositushinta 16,90 €

Erän joulukalenteriarvonta on päättynyt. Onnea voittajille ja onnellista uutta vuotta 2018!