Sain ensimmäiset luonnonvesiin istutetut kirjoloheni sangen erikoisella vieheellä.

Kun viimeistelin Jyväskylässä aloittamiani opintoja Joensuun yliopistossa lukuvuonna 1978–1979, tein perheeni kanssa useita kalareissuja lähiseudun kalapaikoille.

Kohteista ikimuistoisin oli ensivierailumme Ruunaan koskilla.

Olimme kesäkuun ensimmäisenä päivänä jo aamuvarhaisella Naarajoen lossilla – silta joen yli valmistui vasta myöhemmin – mistä matka jatkui pikkuteitä pitkin aina Neitikosken yläpuolella olevan Kirppuvirran rannalle.

Tien päähän pusketulla parkkipaikalla oli pari autoa, mutta mitä todennäköisimmin olimme lähes ensimmäisiä luvan ostaneita asiakkaita vasta avatulla uudella metsähallituksen kalapaikalla.

Viritellessäni vapoja kalastuskuntoon kuului takaani huomionkipeä rykäisy.

Tuttavallisesti käyttäytynyt mies esitteli itsensä luvantarkastajaksi ja pyysi kalastuslupiamme nähtäväkseen.

Kun kaivoin paperit miehen käteen, hän vilkaisin niitä peitellyn huolimattomasti ja osoitti sitten kohti pysäköintialueen eteläkulmaa: ”Tuolta niitä alkaa tulla!”

Kummasteltuani, että eikös se Neitikoski ole tuolla alempana, mies jatkoi: ”Onhan se, mutta kaikki kalat istutettiin tuohon puronsuuhun parkkipaikan viereen.”

Miranda ja Raija 1.6.1979 Ruunaan Kirppuvirralla saalistaan ihailemassa.

Toden totta! Kun aloitimme kalastuksen, huomasin, että kymmenet elleivät sadat kirjokyljet viivyttelivät vielä puron alkumetreillä eivätkä olleet löytäneet tietään väljemmille vesille.

Päätimme kuitenkin kalastaa vain joesta, sillä puron poteroista kalastaminen muistutti liiaksi kasvatuslammikosta onkimista.

Muutaman tyhjää pyytäneen vieheen jälkeen kokeilin Myran Center 7:ää, jonka oli ostanut joensuulaisen urheiluliikkeen alelaarista.

Vieheen profiili ja toiminta tuovat mieleen tavallisen lippauistimen, vaikka siinä on myös perinteisen devonin piirteitä.

Sain Centerillä nopeaan tahtiin kaksi kilon–puolentoista painoista kirjolohta ja vaimokin rantautti yhden samanlaisen.

Koska halusimme nauttia kalastuksesta myös seuraavana päivänä, tyydyimme puoleen kuuden kalan saaliskiintiöstämme ja vietimme loppupäivän leppoisaa leirielämää.

Jatkoimme kalastusta seuraavana päivänä ja saimme nopeaan tahtiin pari kirjolohta lisää, mutta jos oikein muistan, niin saaliskiintiön kuudes kirjolohi jäi meiltä saamatta.

Kala putosi Centerin koukuista aivan sallitun kalastusajan viimeisillä minuuteilla. Luonto ei antanut periksi lorkkia kirjokylkiä metsäpurosta, vaikka se näytti olevan monen muun kalastajan suosiossa.

Vaikka sain Centerillä kaloja, siitä ei tullut mieliviehettäni. Toisaalta en nähnyt sitä myytävänäkään missään muualla kuin Joensuussa.

Siimaa kiertävä Center sai uuden elämän yhdistelmävieheen osana.

Vieheen suurin ongelma oli siiman kiertyminen, koska sen ajan leikarit eivät olleet yhtä herkkiä kuin nykyiset kuulalaakerileikarit.

Center sai jäädä varhaiseläkkeelle kalapakin pohjimmaiseksi kunnes käytin sitä muutaman kerran erilaisia yhdistelmävieheitä kokeillessani.

Nyt Center on museoitu lopullisesti korkkitauluun työhuoneeni seinälle. Sitä katsoessa tulee aina mieleen ensimmäinen retkemme Ruunaalle, tuolle Pohjois-Karjalan hienoimmalle joelle.

Myran Center Spinner -historiaa

Myran Center -lipan suunnitteli Ruotsin Simlångsdalenissa asunut Paul Johansson.

Sportsystem AB:n Marcus Elmervikin mukaan viehe tuli markkinoille vuonna 1962. Valmistus lienee päättynyt jo samalla vuosikymmenellä, koska viehettä ei löydy enää vuoden 1970 luettelosta.

Myran Center -vieheitä jossakin 1960-luvun tuoteluettelossa. Kuvan lähetti Marcus Elmervik, Sportsystem AB, Ruotsi.

Centeriä valmistettiin kolmea eri kokoa: 5, 7 ja 12 grammaa. Värivaihtoehdoista ei ole tarkempaa tietoa, mutta luettelon kuvasta päätelleen värejä olivat ainakin hopea, messinki, kupari, punainen ja musta pilkuilla ja ilman.

Yhteistä kaikille Centereille oli kuparoidulla renkaalla kiinnitetty punaisilla höyhenillä koristeltu kolmihaarakoukku.

Muita Myran-vieheitä valmistaa ja markkinoi nykyisin Sportsystem AB. Tuotannossa on ainakin 16 lippamallia, joista tunnetuimpia ovat muun muassa Favorit, Wipp, Toni ja Myrspinnare.

Lähde: Marcus Elmervik, Sportsystem AB, Ruotsi.

8. luukun arvontapalkinto: CamelBak Chute 0,6 l Groovy

CamelBak Chute

  • Uudenlainen juomapullo, joka on uunniteltu päivittäiseen käyttöön, olit sitten työpöydän ääressä tai liikkumassa kaupungilla tai luonnossa.
  • Korkki helppo avata vain puolikkaan kierroksen kääntämällä. Korkki lukittuu kiinni pullon kanteen, jolloin täyttäminen on nopeaa, siistiä ja käytännöllistä.
  • Juoma-aukon kulma, mitoitus ja muotoilu mahdollistavat suuren virtaaman, jotta kerta-annos voi olla tarvittaessa riittävä.
  • Materiaali iskunkestävää BPA-vapaata Tritania.
  • Universal -kierre varmistaa, että korkki sopii moniin muihinkin pulloihin ja pullon kierteeseen sopivat useimmat vedenpuhdistajat.
  • 10 vuoden materiaali- ja valmistusvirhetakuu.
  • Suositushinta 16,90 €

Erän joulukalenteriarvonta on päättynyt. Onnea voittajille ja onnellista uutta vuotta 2018!