Hyvän lippauistimen tunnusmerkkejä ovat kalastavuuden ja hyvien heitto-ominaisuuksien lisäksi kalastajan silmiä hivelevä muotoilu.

Abun Nyt Nappaa -luettelot olivat nuoren kalastuskärpäsen pureman pojan mielilukemista 1960-luvulla.

Omat kappaleeni kuluivat lähes puhki ja kokivat kai jätepaperin kohtalon niinä vuosina, jolloin miehenalun mielessä olivat ihan muut asiat kuin kalastus.

Appiukko Heikin jäämistöstä löytyi kuitenkin muutama kappale, joita selailemalla mieleen palautui monta mukavaa muistoa.

Droppen-lipan ilmestyminen tarvikekauppoihin 1960-luvun lopulla sattui juuri sopivasti samoihin aikoihin, kun aloin seurustella tulevan vaimoni kanssa ja palasin takaisin kalastusharrastuksen pariin.

Vaikka kalastin myös Reflexillä, Sonettella ja Mörrum Spinnarella, tuli Droppenista heti mielivieheeni.

Pisaramaisen runkonsa ansiosta viehe lensi kuin luoti tarkasti haluamaani kohteeseen ja ui kyllin syvällä myös ripeästi kelattaessa. Se myös kiersi siimaa vähemmän kuin monet muut lipat, koska sen rungon painopiste oli hyvin takana ja runko ”roikkui” kelattaessa alaviistossa.

Kokonaisuuden kruunasi herkästi pyörivä lehti. Uskoin myös lipan suomumaisen reunan synnyttävän veteen kalaa houkuttelevia värinöitä.

Erikoisesti minua puhutteli Droppen-lippojen maltillinen koko- ja värivalikoima: neljä kokoa (2, 3, 5 ja 7 g) ja väriä (Hopea S, kulta G, kupari K ja musta Z) muodostivat kompaktin mutta samalla lähes kaikkiin kalastustilanteisiin riittävän kokonaisuuden.

Halusin ne kaikki omaan rasiaani!

Vaikka Droppenit kuluvat ahkerassa käytössä, ne säilyttävät kalastavuutensa.

Satoja juhlahetkiä

Yhden sadoista Droppen-lippojen juhlahetkistä koin 1980-luvun alussa Savukoskella.

Olimme palaamassa Norjaan suuntautuneelta kalareissulta ja päätimme pistäytyä vielä yhden yön verran jollakin metsäpurolla.

Kun ostin kalastusluvan paikalliselta Teboil-huoltamolta, sain samalla vihjeen hyvästä kalastuspaikasta saatesanoilla: ”Kyllä sinä sieltä yhdessä yössä repullisen saat!”.

Neuvo vei meidät uutta metsätietä pitkin suurten aukkohakkuiden läpi kahden pienehkön puron yhtymäkohtaan.

Parkkeerasin pienen asuntovaunumme, jota kutsuimme ”kopiksi”, tasaiselle nurmelle ja läksin kalaan. Takaisin palasin jo parin tunnin kuluttua, sillä repun viilekkeet alkoivat painaa liiaksi olkapäitä!

Kummassakin puronhaarassa ja niiden yhtymäkohdan alapuolella oli joka ainoassa poterossa ja virrankihussa komeita  tammukoita. Sen kuin heitit Droppenin veteen ja aloit kelata. Aina vietiin!

Kalaa olisi totta vie tullut vaikka koko repullinen, mutta tyydyin muutamaan kiloon, koska jääkaapissa oli kotiin viemisinä muutakin kalaa.

Kun kävimme vuosia myöhemmin samassa paikassa, oli kalakanta jo huvennut tavanomaisen huonoksi. Helppo saavutettavuus oli tehnyt tehtävänsä.

ABU julisti Droppenin jalokalan ja ahvenen TÄYTYY-vieheeksi jo vuoden kuluttua valmistuksen aloittamisesta. Lehden viirut muuttuivat myöhemmin enemmän pisaramaisiksi ja logo siirrettiin takapinnalle. Kuva vuoden 1968 Nyt Nappaa -esitteestä.

Abu Droppen -historiaa

Droppen esiteltiin vuoden 1967 Abun Nyt Nappaa -luettelossa ja se nimettiin hyvän menestyksen vuoksi jo seuraava vuonna Abun TÄYTYY-vieheeksi.

Ensimmäisen vuoden myynti oli peräti puoli miljoonaa kappaletta. Vieheen suunnittelijaksi mainitaan myöhemmissä lähteissä Alf Eurenius.

Lippa tehtiin Meppsin kilpailijaksi, missä se onnistuikin parempien heitto-ominaisuuksiensa ansiosta.

Vuonna 1977 Droppen-valikoimassa oli jo 25 muunnosta: 2, 4, 6, 8 ja 12 g kaikkiaan viidessä värissä (S, G, J, Z ja FG (fluorisoitu/kulta). Seuraavana vuonna valikoimaan lisättiin  6- ja 8-grammaiset kumikalalla varustetut Drop Fish -versiot. Vuonna 1979 sarja täydentyi 15-grammaisella perusmallilla ja Drop-Flex-uutuudella, jonka lehteen oli liimattu heijastusteippi.

Kaksikymmentä vuotta Droppenin ensiesittelyn jälkeen Nyt Nappaassa komeili edellä mainittujen Droppen-versioiden lisäksi myös Droppen Sono, jonka lehdessä oli viisi reikää ”ääniväreitä” synnyttämässä. Painavin perus-Droppen oli kasvanut 18-grammaiseksi.

 

Päättyvän vuoden luettelossa komeilee yhä neljä lähes alkuperäisen näköistä Droppenia, jotka painavat 4, 6, 8 ja 12 g. Värejä on 10 ja niiden joukossa alkuperäiset S, G, K ja Z. Perusmallin lisäksi kaupan on voimakkaasti valoa heijastava perhokoukulla varustettu Droppen Fluo (8 ja 12 g, 6 väriä).

Lähteet: www.realsreels.com ja Nyt Nappaa -luettelot.

6. luukun arvontapalkinto: Morakniv Garberg Multi-Mount full-tang

Morakniv Garberg Multi-Mount full-tang

  • Tehokas paksuteräinen full-tang puukko on Moraknivin jämerin puukko, joka soveltuu metsästykseen, kalastukseen, retkeilyyn ja kaikkeen yleiskäyttöön.
  • Multi-Mount -kiinnitysjärjestelmä mahdollistaa tupen kiinnittämisen lähes kaikkialle. Multi-Mount kiinnityslevy on yhteensopiva sotilaskäytössä yleisiin MOLLE- järjestelmiin (Modular Lightweight Load-carrying Equipment) ja moniin reppuihin.
  • Terän Scandi-grind profiili tekee teroittamisesta helppoa. Hamarapuoli on hiottu toimimaan tulustikkujen kanssa. Polyamidikahva kestää mekaanista rasitusta ja vääntöä.
  • Terän materiaali kylmävalssattu ruotsalainen ruostumaton erikoisteräs 14C28N.
  • Kokonaispituus  225 mm.
  • Terän pituus 109 mm.
  • Paino 177 g.
  • Materiaali- ja valmistusvirhetakuu 10 vuotta.
  • Suositushinta 109 €

Erän joulukalenteriarvonta on päättynyt. Onnea voittajille ja onnellista uutta vuotta 2018!