Se, että vaapun kaltaisista vieheistä käytetään maailmalla yleisnimeä rapala, kertoo paljon asikkalalaisen Lauri Rapalan nimeä kantavan viehemerkin maailmanlaajuisesta suosiosta.

Maailman suurimman viehevalmistajan tuotteet tunnetaan kaikkialla.

Ensimmäiset omat Rapalani olivat 7–9 cm pitkiä uppoavia Countdowneja, joita käytin lähinnä heittouistelussa.

Kelluvaan Rapala Originaliin tutustuin paremmin vasta muutettuamme Saimaan Yöveden rannalle kesällä 1979. Aloin käyttää sutjakoita 7–13 cm pitkiä vaappuja järvilohen ja taimenen vetouistelussa.

Muuan erikoinen tapahtumasarja alkoi, kun poistin eräästä ambulanssin värisestä Rapalasta (F9 GFR) koukut ja annoin sen leikkikaluksi yksivuotiaalle Mikko-pojalleni.

Ajatuksena taisi olla, että jospa jälkeläiseen alitajuntaan tarttuisi jotakin kalastusharrastukseen innostavaa.

Kun korjasin illemmalla lelut lattialta, huomasin, että poika oli purrut ensimmäisillä hampaillaan vaapun kyljet täyteen koloja.

Asian ytimeen pureutuminen oli ollut niin rajua, että otin Rapalan takaisin omaan pakkiini.

Kaksi vaapunpurijaa kesällä 1986. Viisivuotias Mikko kiskoi ensimmäisen taimenensa ihan itse haaviin asti.

Kun menetin seuraavana kesänä ambulanssi-Rapalani kaksoiskappaleen hauen hampaisiin, päätin ottaa Mikon pureskeleman vieheen käyttöön.

Lakkasin vaapun rikkoutuneen pinnan ja lisäsin siihen sopivan kokoiset koukut.

Viehe pääsi veteen elokuun alussa koulujen kesälomien viimeisenä perjantaina. Sää oli mitä mainioin. Monta viikkoa kestänyt poutajakso oli päättymässä hiljalleen alkavaan lämpimään kesäsateeseen.

Sousin mukavat odotukset mielessäni venerannasta Käenniemenselän syville vesille. Toisen laitavavan siimassa minulla oli kirkas Smeds 20 -soutupelti ja toisessa muistaakseni hopeakylkinen Rapala.

Keskimmäisen vavan siimassa killui syväinlevy ja sen tapsissa Mikon muotoilema ”Ruttu-Rapala”.

Sain muutamassa tunnissa neljä komeaa punalihaista, joista kolme oli taimenta ja yksi järvilohi. Äärimmäisen tyytyväisenä saaliiseeni päätin lopettaa kalastuksen ja soudella rantaa.

Koukut suoraksi

Peräti kolme kalaa jo antanut Ruttu-Rapala sai kuitenkin jäädä vielä pyyntiin, kun soutaa lipsuttelin hiljalleen myötätuulessa kohti venerantaa.

Taisin jopa hyräillä soudun tahtiin Kauko Käyhkön laulamaa laiskapoljentoista iskelmää ”Rakastan elämää”, kun jäykkä vapa taipui jyrkemmälle luokille kuin koskaan ennen.

Nappasin pahlan käsiini ja tunsin, kuinka jossain kymmenen metrin syvyydessä oltiin kovasti toista mieltä pintaan kiskomisesta.

Koska siima oli vahvaa, käytin reilusti voimaa.

Muutaman minuutin kuluttua kala käväisikin jo niin lähellä, että tunnistin sen valtavaksi taimeneksi. ”Kymppi!”, taisin huutaa ääneen, kun tummanpuhuva jättiläinen aloitti pitkän ja rajun syöksynsä.

Kun siimaa oli karannut parikymmentä metriä, oli taas minun vuoroni. Sain pumpattua noin puolet siimasta takaisin, kun vapa ponnahti äkkiä suoraksi.

Kaksikymmentä vuotta sitten soutu-uistelin Yövedestä ambulanssin värisellä (GFR) jatko-Rapalalla 4,95-kiloisen täpläkyljen, joka on yhä taimenennätykseni.

Pettymyksen karvas kalkki korvensi mieltä eikä itkukaan ollut kaukana. Tappion tunnetta pahensi se, että kala oli karannut koukkujen oikenemisen takia.

Kaiken huipuksi kotona paljastui vielä se, että olin kiinnittänyt vaappuun jotkin laatikon pohjalta löytyneet halpiskoukut, jotka suoristuivat paljon herkemmin kuin Rapalan alkuperäiset – jotka tosin nekään eivät kestäneet mitä tahansa.

Valitettavasti Ruttu-Rapalaa ei enää ole, koska sille kävi kuten monille muillekin lohivieheilleni: menetin senkin hauen hampaisiin. Kuviakaan ei tullut siitä koskaan otettua.

Keskustellessani joskus 90-luvulla Jarmo Rapalan kanssa vaappujen uintiliikkeistä hän oli sitä mieltä, että Rapala Original 11 cm on maailman paras yleisviehe.

En väittänyt vastaan, vaikka omasta mielestäni kelluva jatkomalli Rapala Jointed on vielä parempi.

Rapala Originalin historiaa

Lauri Rapala vuoli maailmankuulun vaappunsa ensimmäiset versiot vuonna 1936. Innoittajana ja oppi-isänä toimi Laurin ystävä Toivo Pylväläinen, joka asui erakkona Koreakoivun saaressa keskellä Päijännettä. Tuotekehittely johti vähitellen nykyistä Rapala Originalia muistuttavaan vaappumalliin.

Kuvasin Lauri Rapalan ensimmäisen uistimen Rapalan Vääksyn toimitiloissa syksyllä 1983.

Ensimmäisen Rapalan runkomateriaali oli korkki, minkä päällä oli monta kerrosta lakkaa, johon oli sekoitettu kullanvärisiä metallihileitä. Vieheen selkä oli maalattu mustaksi ja siinä oli kolme kolmihaarakoukkua.

Korkin saatavuusongelmien ja vaikean työstettävyyden takia runkomateriaaliksi vaihtui männynkaarna. Laurin haluamaa vieheen kylkien välkettä saatiin kulta- ja hopeafoliosta. Eräällä kalaretkellään Päijänteelle Lauri kohtasi valokuvaaja Linnalan, joka ehdotti uistimien tiivistysongelman ratkaisuksi seosta, joka saadaan liuottamalla filminegatiiveja asetoniin.

Yksi Rapala-vaappujen valttikorteista aivan alusta lähtien on ollut huolellinen koeuitto.

Lauri Rapala viritti pitkään jokaisen valmistamansa vieheen kotinsa lähellä virtaavassa Kalkkistenkoskessa. Siellä hän tapasi myös helsinkiläisen Fritz Schröderin, joka tilasi häneltä huomattavan määrän uistimia kalastustarvikeliikkeeseensä.

Rapala Original Suomi 100 vuotta -juhlavaappu.

Oma osansa Rapalan leviämisessä maailmalle oli varmasti myös Helsingin olympialaisilla vuonna 1952.

Filmitähti Marilyn Monroen traagisen kuoleman liittyminen Rapalan maailmavalloitukseen lienee kaikille tuttu.

Nykyisin tuotannossa on seitsemän Rapala Originalin kokovaihtoehtoa: F-03 (3 cm/2 g), F-05 (5 cm/3 g), F-07 (7 cm/4 g), F-09 (9 cm/5 g), F-11 (11 cm/6 g), F-13 (13 cm/7 g) ja F-18 (18 cm/21 g). Värejä on vieheen koosta riippuen 16–22.

Lähteet: Rapala – Legendaariset uistimet (John E. Mitchell, Otava ).

5. luukun arvontapalkinto: CamelBak eddy 0,75 l Oxford

CamelBak

  • Yhdellä kädellä avattavalla ja tipattomalla Camelbak® New Bite Valve suukappaleella varustettu juomapullo päivittäiseen käyttöön.
  • Uusi, suuremman veden virtaaman tarjoava suukappale taittuu kuljetuksen ajaksi suojaan ja sulkee samalla pullon tiiviiksi. Suukappale ja pilli vaihdettavissa.
  • Valmistettu materiaaleista, jotka eivät aiheuta veteen lainkaan hajuja tai makuja.
  • Materiaali iskunkestävää BPA-vapaata Tritania.
  • Korkki BPA-vapaata polypropyleeniä.
  • Universal -kierre: korkki sopii moniin muihinkin pulloihin ja pullon kierteeseen sopivat useimmat vedenpuhdistajat.
  • Korkeus 24,7 cm
  • Paino 166 g
  • 10 vuoden materiaali- ja valmistusvirhetakuu.
  • Suositushinta 24,90 €

Erän joulukalenteriarvonta on päättynyt. Onnea voittajille ja onnellista uutta vuotta 2018!