Tuulenkalaa jäljittelevä Toby on yksi maailman tunnetuimmista vieheistä, joka puuttuu tuskin yhdenkään pitkään heittouistelua harrastaneen kalastajan arsenaalista.

Todellinen Toby-tulikasteeni tapahtui samalla reissulla kuin aiemmin kuvaamani tutustuminen Amulette-lusikkaan.

Viehe oli minulle toki tuttu jo aiemmilta vuosilta ja olin saanut sillä kotipuolesta useita haukia, mutta innostuin siitä todenteolla vasta kesällä 1976.

Toby ja etenkin sen sininen 18-grammainen versio vei sydämeni. Siihen iskivät yhtä kiivaasti Karasjoen latvasuvantojen suurhauet ja mahtiahvenet sekä punalihaiset asukit.

Joen pääuomassa Fielbmajohkan suun yläpuolella olevan hevosenkenkäkosken alla siihen nappasi peräkkäisillä heitoilla kaksi isohkoa haukea ja kolmatta heittoa seurasi niin suuri krokotiili, että katsoin parhaaksi tempaista lusikan pois sen edestä.

Hyvää ottiviehettä ei ollut varaa menettää. Jälkeenpäin harmittelin vuositolkulla, että en ottanut erää tuon ehkä jopa 15-kiloisen suurhauen kanssa.

Todennäköisesti sama kala antoi meille pari yötä myöhemmin vakuuttavan näytteen voimistaan.

Nuorehko miekkonen ja Karasjoen hauet kesällä 1976.

Hauki katkaisi koivun

Koska telttamme oli pystytetty aivan rantatöyrään päälle, järkeilin nuoruuden innolla, että voin kalastaa paikassa laillisesti ootto-ongella myös nukkuessani.

Kiinnitin paksun siiman päähän suurimman koukkuni ja pujotin siihen syötiksi aiemmin saamani ison hauen silmän, minkä jälkeen sidoin siiman toisen pään rantapenkassa kasvavan notkean koivun latvaan ja laskin syötin kohon varassa jyrkänteen alla kieppuvaan akanvirtaan.

Nukuin kuitenkin kosken kohinassa niin sikeästi, että en herännyt silloin kun olisi pitänyt.

Aamulla koivu oli murtunut juuresta lähes poikki ja siiman päässä ollut koukku oli tipotiessään. Mahtava näytelmä jäi näkemättä ja kokematta.

Lukuisia kertoja sininen Toby on pelastanut päivän pohjoisen kirkkailla vesillä kalastaessani.

Erikoisen anteliaita hetkiä ovat olleet ne, jolloin pilvi on lipunut pilvettömän päivän jälkeen auringon eteen.

Kesällä 1977 sain yöllä rankassa vesisateessa Kuusinkinjoesta pienellä mustankirjavalla Tobyllä (7 g, väri Z) neljä taimenta neljällä peräkkäisellä heitolla.

Tobyja vanhassa rasiassa, jossa ei kannata säilyttää jigejä.

ABU Tobyn historiaa

Toby on ABU:n eniten myyty viehe kautta aikojen.

Vuonna 1956 Nyt Nappaa -luettelossa tapahtuneesta ensiesittelystään lähtien se on kuulunut lähes jokaisen meritaimenta kalastavan viehevalikoimaan.

Vieheen ja sen kymmenet jäljitelmät tunnistaa lusikan peräpäässä olevista eviä muistuttavista ulokkeista, joiden ideoijaksi mainitaan Ove Soldemyr.

Nimi Toby tulee tuulenkalaa tarkoittavasta sanasta tobis. Tuulenkala on yksi meritaimen eniten jahtaamista ja taimenen kalastajien käyttämistä syöttikaloista.

Uuden vieheen nimi oli ensin Tobis, mutta Garcian presidentti Tom Lenk ehdotti sen lyhentämistä muotoon Toby. Klassikko oli syntynyt.

Vuonna 2017 Tobyn perusmallia valmistettiin 7, 10, 15, 18, 20, 28, 40 ja 60 gramman painoisina. Värejä tuotannossa on luettelon mukaan kolmetoista.

Punaisilla pilkuilla ryyditetty sininen on yhä yksi monien Tobylla kalastavien suosikeista.

Nyt Nappaa 2017 -luettelossa ovat myös Toby Magnum (150 mm, 60 g) ja 30 g painava Toby Salmo. Muista aikoinaan valmistetuista malleista mainittakoon laiheliini Toby Slim ja ruohosuojatulla kiinteällä yksihaarakoukulla varustettu Toby Vass.

Lähteet: www.realsreels.com ja Nyt Nappaa -luettelot.

4. luukun arvontapalkinto: Grangers Clothing Care Kit

Grrangers Clothing Care Kit

  • Vaatteidenhoitosetti, joka sisältää seuraavat tuotteet: Pesuaine (300ml), kyllästespray (275ml), teknisten vaatteiden pesuaine (60ml) samassa paketissa.
  • GRF84 Performance Wash 300ml. Tehokas puhdistusaine kaikentyyppisille teknisille vaatteille, poistaa likaa, tahroja ja hajuja tehokkaasti ilman konepesua. Suositellaan Gore-Texille ja kaikille muille vedenpitäville ja hengittäville materiaaleille.
  • GRF83 Performance Repel spray 275m. Suihkutettava kylläste kaikille ulkovaatemateriaaleille. Parantaa varusteen vedenhylkivyyttä säilyttäen samalla hengittävyyden. Suositellaan Gore-Texille ja kaikille vedenpitäville ja hengittäville materiaaleille.
  • Active Wash (60ml). Pesuaine materialeille kuten lycra, polyester, puuvilla ja merinovilla.
  • Suositushinta 34,90 €

Erän joulukalenteriarvonta on päättynyt. Onnea voittajille ja onnellista uutta vuotta 2018!