Kahdella ruohosuojalangalla ja kahdella kiinteällä koukulla varustettu Bete Nix oli 1960-luvulla hyvin yleinen näky pikkupojan virvelisiiman päässä.

Bete Nix kuului siihen mahtavaan kolmen vieheen pakettiin, jonka sain isältä yhdessä ensimmäisen virvelini kanssa.

Siinä missä Mepps Aglia oli armoitettu työkalu ahventen kalastuksessa, oli Bete Nix vähintään yhtä kova sana haukien tavoittelussa.

Asiansa osaava pieksämäkeläinen kalastustarvikekauppias oli valinnut virvelipakettiin juuri oikean lusikan värin, jota nykyisen valmistajan luettelossa vastaa lähinnä väri YP-07 Brass.

Vieheen verkkokuvioisen paraatipuolen väri muuttui tummanvihreästä asteittain vaaleammaksi ja siinä oli muutamia tummia pystyraitoja ja perässä punaista. Silmä oli keltainen.

Sellaisena ainakin muistan tuon yhden rakkaimmista vieheistäni.

Kun ajattelen joskus Bete Nix -lusikkaa, mieleeni ei ihme kyllä tule ensimmäisenä tuo oma ensimmäinen lusikkauistimeni, vaan serkkuni Karin virvelisiimassa killunut viehe.

On kesäinen päivä Kyyveden Pohjalahdella. Olen kalassa Karin ja hänen isoveljensä Ilpon kanssa.

Bete-logossa on kalanpäät sanan BETE kummallakin puolella.

Riippakivi on laskettu ahvenvitatuppaan viereen lähelle pientä luotoa, jolla on talon vanha nuottakoppi.

En muista miten minä kalastin ja sainko mitään, mutta tuon Karin siimassa olleen vieheen muistan: sen sisäpuoli oli messinginvärinen ja siihen oli stanssattu kahden kalanpään väliin sana Bete ja sen alle Nix-draget.

Nimen alla luki varmaan vielä made in Sweden, vaikka sitä en verkkokalvolleni saakaan loihdittua.

Kiinteät koukut vääntyivät irti

En saanut Nixillä koskaan suuria saaliita eikä vieheeseen liity kovin erikoisia sattumuksiakaan. Se oli kuitenkin aivan verraton peli rannalta kalastukseen matalissa rantavesissä, joissa kasvoi lumpeita, kortteita ja kaisloja.

Kun ruohosuojalangat olivat oikeassa asennossa, saattoi lusikan heittää huoletta lähes mihin hyvänsä ilman pelkoa sen tarttumisesta vesikasveihin tai pohjahakoihin.

Valitettavasti ruohosuojaus esti jossain määrin koukkujen tarttumista myös hauen leukaperiin.

Eniten kirveleviä tappioita taisivat kuitenkin aiheuttaa kiinteästi asennetut koukut, jotka vääntyivät usein irti kesken kalan taltuttelun.

Etenkin isommat kalat, joita en onnistunut kelaamaan suoraan ylös, irtosivat joskus turhan helposti.

Ensimmäisen lusikkani kohtalo oli sama kuin ensimmäisen lippanikin: viehe jäi siiman katkettua hauen hampaisiin. Syykin oli sama: en käyttänyt peruketta.

Väistämättömän tapahtumista siirsivät muutamaa pikkuhaukea tuonnemmaksi lusikkaan kuulunut leikari ja käyttämäni väljä lenkkisolmu, jonka kohdalla siima oli kaksinkerroin.

Finlandia-uistimen lusikkamallistoa vuoden 1988 esitteessä, mistä käy ilmi, että myös Suomessa valmistetuissa Bete Nix -uistimissa oli alkujaan kaksihaarainen koukku.

Bete Nixin historiaa

Bete-uistimet kehitti ruotsalainen Tage Tysklind 1940-luvun lopulla. Vieheet olivat Ruotsin lisäksi erityisen suosittuja meillä Suomessa.

Kun uistimien tuotannosta vastannut Bengt Tysklind kuoli 1970-luvulla, Tysklind-suku myi tuotemerkin vuonna 1978 Suomeen Schröderille, josta se siirtyi Hannu ja Kalevi Kankaan omistamalle Finlandia Uistin Oy:lle.

Muita alkuperäisiä Bete-uistimia olivat Krokodil, Utö, Jämtland, Turku Spoon ja Bingo. Tuotemerkille valmistettiin aikoinaan myös vaappuja, jotka ovat nykyisin melkoisia keräilyharvinaisuuksia.

Tällä hetkellä Bete Nix -ruohikkouistimesta valmistetaan kahta kokoa, joista 6,2 cm pitkä painaa 16 g ja 7,5-senttinen 23 g.

Värejä kalastajien ja kalojen päänmenoksi on tarjolla peräti 46 erilaista. Uistimissa on edelleen kaksi ruohosuojalankaa, mutta kiinteä koukku on yksihaarainen.

Lähteet: Suuri Uistinkirja (Timo Hyytinen, Arma Fennica 2008) ja Finlandia-uistin Oy.

2. luukun arvontapalkinto: Mini Maglite

Mini Maglite

 • Mini Maglite soveltuu kaikkeen yleiskäyttöön tuomaan valoa oikeaan paikkaan.
 • Taskuklipsin ansiosta voidaan kuljettaa nopeasti saatavilla olevassa paikassa esim. taskunreunassa, työkalupakin lokeron reunassa tai käsilaukun sivutaskussa.
 • Uudenlainen yhdistelmävalokeila näyttää samanaikaisesti sekä kauas että hyvin leveälle lähelle. Tehoalueen leveys säädettävissä käyttöetäisyyden mukaan. Virran kytkeminen ja valokeilan säätö tapahtuu yhdellä käden liikkeellä.
 • Valaisimen pää voidaan irrottaa ja asettaa rungon toiseen päähän, jolloin valaisin muuttuu valokynttiläksi tarjoten 360 asteen yleisvalon esimerkiksi pöydällä.
 • Valovirta eli valoteho 100 lumenia.
 • Valon voimakkuus 2456 candelaa.
 • Kantama 99 m.
 • Paloaika 3 h 45 min (jonka jälkeen on vielä 10% alkuperäisestä voimakkuudesta jäljellä).
 • Vesitiivis IPX7 -1 m. Iskunkestävä 2 m.
 • Pituus 12,7 cm.
 • Paino 49 g paristoineen.
 • Takuu 10 v.
 • Suositushinta 39,95 €

Erän joulukalenteriarvonta on päättynyt. Onnea voittajille ja onnellista uutta vuotta 2018!