Talvi ei ole koskikalastusharrastuksen kannalta kovin otollinen vuodenaika. Siitä huolimatta niille nurkille osuu yksi päivä, joka on kenties koko vuoden ”kuumin”.

Ei lämpötilansa, vaan saaliinsaamisen mahdollisuuden puolesta.

Joulukuun ensimmäisenä päivänä nimittäin päättyy lohen ja taimenen lakisääteinen, kolme kuukautta kestänyt kuturauhoitus. Tänä aikana kalat ovat unohtaneet varovaisuutensa vieheitä kohtaan ja iskevät niihin tavallista hanakammin.

Rauhoituksen päättymispäivä ei kuitenkaan koske kaikkia koskia, sillä joissakin kohteissa kalastus on saanut jatkua erityisluvalla myös rauhoitusaikana.

Näihin paikkoihin ei tietenkään ole mitään erityistä syytä hakeutua 1.12. Ei myöskään niihin, missä rauhoitus on päättynyt syystä tai toisesta jo aiemmin.

Lempäälän Kuokkalankoskilla rauhoitusaika on kuitenkin se virallinen ja kosket vapautuvat siis pannasta 1.12. Kuokkalaan aiomme mekin suunnistaa kyseisenä päivänä.

Itse asiassa paikalla kannattaa olla jo aamunsarastuksen aikoihin, sillä paras ottihetki koetaan yleensä aamupäivällä heti kohta päivän täysimääräisesti valjettua.

Jos tästä myöhästyy, saattaa käydä niin, että jäljellä on enää kaloja, joiden viehetietoisuus hakkaa keskiverto siimankuluttajan asiantuntemuksen sata nolla.

On nimittäin takuuvarmaa, että ainakin Kuokkalankoskilla kaikki potentiaalisimmat ottipaikat on miehitetty jo aamutunneilta alkaen eikä yksin tarvitse kalastaa kenenkään. Tämä jos mikä on omiaan lisäämään epävarmuutta saaliin saamisesta.

Toinen epävarmuustekijä on säätila. Pakkanen tuo hommaan oman haasteensa vaparenkaiden ja siiman jäätymisen kautta, ja jos vielä tuulikin sattuu kovaksi riehaantumaan, ei kalastajan elo jokivarressa ole kovinkaan auvoisaa.

Oikein vastannut voittaa kasan haukijigejä, joukossa mm. pari legendaarista Suspia.

Pisin saalis?

Mutta olipa sää mikä hyvänsä, aiomme kalakaverini Heikin kanssa mennä tuolloin Kuokkalaan katsomaan, olisiko ahdilla meille jotain annettavaa.

Kalastamme normaaleilla koskihommiin soveltuvilla uistinvälineillä ja kysymme, minkä mittainen on pisin saamamme saalis tasasenteiksi pyöristettynä?

Kaikki kalalajit hyväksytään, mutta totta kai päätavoitteemme on kirjolohessa ja taimenessa. Jos nämä lajit tuntuvat meitä pakoilevan, saatamme kokeilla myös kuhan ja hauen narraamista.

Oikein vastanneelle on luvassa kasa valmiiksi rigattuja kalajigejä, jotka soveltuvat ennen kaikkea hauen pyyntiin. Jos oikeita tai lähimmäksi oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan.

Vastausaikaa on marraskuun viimeisille tunneille saakka. Onnea kilpailuun!

Ja hei! Keräämme lomakkeella tietoja ainoastaan palkinnon postittamista varten!

Kuokkalankosken pisin kala?

  • Vastaukset voi pyöristää lähimpään tasasenttiin