Sienet, marjat ja riistaeläinten liha ovat nykyisin tunnetuimmat suoraan luonnosta saatavat ravintomateriaalit.

Sienten ja marjojen lisäksi metsä tarjoilee paljon enemmänkin helposti poimittavaa ravintoa. Terveellistä, puhdasta ja itsekseen uusiutuvaa.

Metsiä ei tarvitse lannoittaa tai myrkyttää, vaan ravintokasvit kasvavat siellä missä niiden kasvulle on otollisia paikkoja.

Luonnonravintoa käsittelevissä kirjoituksissa listataan usein valtava määrä erilaisia ravinnoksi kelpaavia kasveja. Joukossa on niin syötäviä kasveja kuin mausteita ja yrttejä.

Kasvien runsaus on jopa liiallinen ja sen vuoksi monelta jää se ensimmäinenkin opettelematta. Saati, että käyttäisi luonnosta jotain ravinnoksi.

Tosiasiassa suurin osa sadoista kasveista ei ole varsinaisesti ruokaa, vaikka olisikin merkitty ”ravinnoksi kelpaavaksi”.

”Koivunlehti sopii salaattiin” tai ”kallioimarteen juuri maistuu lakritsimaiselta” ovat takuuvarmoja toteamuksia jokaisessa luonnonravintoa käsittelevässä kirjassa.

Sienet ja marjat ovat hyvä ja runsas ruokareservi. Mutta luonnosta löytyy kuitenkin muutamia muita helppoja ja oikeasti ruoaksi kelpaavia ravintoaineita, jotka eivät ole toistaiseksi saaneet ansaitsemaansa huomiota.

Ruokaa luonnosta -artikkeli julkaistiin Erän numerossa 10/2017

Katso myös video havukantojäärän toukkien etsimisestä ja valmistuksesta.

Lue myös