Vanhojen aikojen, varsinkin ennen kristinuskoa, uskomusten mukaan lähteillä oli haltijansa ja niiden kanssa piti olla väleissä.

Lähteiden vesillä oli parantavia vaikutuksia. Niiden vettä käytettiin rohtona erityisesti iho- ja silmäsairauksiin sekä hammasvaivoihin. Lähteiden haltijoilla katsottiin myös olevan valtaa moniin muihinkin asioihin, siksi heiltä anottiin karja- ja kalaonnea tai toivottiin onnistunutta jahtia.

Yksi tunnetuimmista juhannustaioista on se, jossa naimaton neito katsoo lähteeseen juhannusyönä ilman rihman kiertämää. Lähteen kuvajaisesta saattoi nähdä tulevan sulhasensa.

Ei tarvitse juuri arvailla, missä kylän nuoret miehet päivystivät juhannusyönä.

Vaihtokauppaa henkiolentojen kanssa

Lähteiden vettä on käytetty myös loitsuissa. Vettä ei saanut kuitenkaan ottaa ilman vastalahjaa haltijalle. Tämä on hyvin tärkeä piirre muinaisuskoissa.

Avun tarvitsija teki vaihtokauppaa – hän ei vain ottanut auttavaa vettä avuksensa. Ei, lähteen haltijalle piti antaa maksu vedestä. Uhrattavan esineen piti olla kirkas, esimerkiksi palanen hopeaa, kultaa, hopearahoja tai aikoinaan hyvin arvokkaita neuloja. Joidenkin tarinoiden mukaan myös leipää ja suolaa annettiin uhrilahjoiksi.

Nämä eivät ole pelkkiä olettamuksia ja tarinoita. 1990-luvulla tehdyissä tutkimuksissa monista lähteistä ja niiden ympäristöistä on löytynyt paljon vanhoja esineitä. Löydökset ovat olleet esikristillisiä symboleja, meripihkakoruja, pronssisia rintaneuloja, vanhoja rahoja ja jopa keihäänkärkiä.

Yhteys monien kansojen tuntemiin toivomuslähteisin on ilmeinen.

Kastepaikka

SKS:n tallentama muistitieto Laitilasta vuodelta 1937 kertoo seuraavaa:

– Kylän lairassa on 300 vuotta vanha lähre, jota sanotaan Railähteksi, joka on nimensä saanut siitä, että siinä on niin raitistta ja hyvä vettä, että sen verellä pesttin ensimäinen kertä kaikki syntyneet lapset, mitä kylässä syntyivät. See antoi lapselle terveyren ja hyvinvointin ja siksi pirettin see pyhänä lähtenä ja viälä nytkin sille lähtelle annetan suurempi arvo kuin muilla lähteillä.

Vorna-aiheiset tarinat taas kertovat vienalaisten retkistä raja-alueella. Pangan tilalla ollut Vornankorven lähde toimi esikristillisenä aikana uhripaikkana. Kristinuskon jyrätessä idästä, vanhat tavat yhdistettiin uuteen uskontoon. Pakanallinen Vornan lähde julistettiin pyhäksi, sillä ihmiset piti saada käännytettyä ortodoksisuuteen. Pakanallisesta lähteestä tuli kristinuskon pyhä kastepaikka! Exitus acta probat – tarkoitus pyhittää keinot.

Lähteen vedellä uskottiin olevan ominaisuuksia, jotka antavat siinä kastetuille poikalapsille menestystä, poikkeuksellisen voiman, älyn ja nokkeluuden. Presidentti Urho Kekkonen on kertonut, että hänet kastettiin alle vuoden ikäisenä lähteen vedellä. Ainakin hänen kohdallaan voidaan mainittujen ominaisuuksien todeta tulleen hyvin näkyviin.

 

Sulaojan lähde. Kuva: Heikki Viitanen

Sulaojan lähteeltä lohionnea?

Saamelaisten tunnetuimmat pyhät lähteet ovat Sulaojan lähde (Suttesája) Utsjoella ja Raaskaltio (Rássegáldu) Norjan puolella. Molemmissa paikoissa kasvaa runsaasti väinönputkea (Angelica Archangelica ssp.), jota on pidetty pyhänä rohdoskasvina.

Sulaojan kautta virtaa vuodessa noin 32 000 kuutiometriä vettä (400 litraa sekunnissa) ja se on mittakaavaltaan Suomen suurin lähde. Epäilemättä lohenpyytäjät kautta aikojen ovat käyneet vuolemassa palasen hopeaa molempiin lähteisiin hopeisen lohen toivossa. Varahan ei lohivenettäkään kaada.

Jos lähteen vesi virtasi pohjoiseen, sen vedellä uskottiin olevan erityisen parantavia voimia. SKS on taltioinut Tampereelta muistitiedon vuodelta 1948.

– Korteniityllä lähde, joka virtaa pohjoiseen, se on harvinaista, että virtaa pohjoiseen, sillä sitä pidettiin erikoisena, kun se pohjoiseen virtaa, sillä on parantava voima.

Lähteen henki

Lähteet olivat muinoin äärimmäisen tärkeitä suomalaisille. Ne saattavat osoittautua siksi myös tulevaisuudessa. Elämme maailmassa, jossa tulevaisuus on suorastaan pelottavan tuntuinen.

Monen asiantuntijan mukaan puhdas vesi tulee olemaan mahdollisesti tulevaisuudessa maailmanlaajuisesti merkittävin rajallinen luonnonvara.

Pahimmassa skenaariossa, esimerkiksi laajamittaisen sodan kautta, kaupunkien sähkö- ja vesihuollot romahtavat. Silloin ollaan kovan paikan edessä.

Maaseudullakin tilanne muodostuu vakavaksi. Mutta lähteet, ainakin osa niistä, tarjoavat puhdasta vettä, joka pulppuaa syvältä maankuoren syvyyksistä.

Portti toiseen maailmaan

Lähde on mystinen, sen kirkas pinta on kuin portti toiseen maailmaan. Sitähän se onkin, portti maanalalaisten vesisuonien labyrintteihin, meiltä salattuihin.

Kirkas ja mineraalipitoinen maan alta pulppuava vesi herättää ajatuksia ja saa mielikuvituksen lentämään. Lähteet ovat luonnon lahja ihmisille

Kun saavut lähteelle, tunnelma rauhoittuu välittömästi. Katselet lähteen salamyhkäistä pintaa, kuuntelet ja kuulostelet. Lähteellä ei meluta tai meuhkata, muista että lähteen haltija saattaa pahastua siitä. Maistat kylmää ja kirkasta vettä, ehkä otat sitä mukaan pulloosi.

Ja, ihan varmuuden vuoksi, ennen kuin poistut, pudota lähteeseen pieni murunen hopeaa.