Kauden kahdeksasta jaksosta ensimmäinen nähdään MTV 3 -kanavalla sunnuntaina 22.10. kello 11 alkaen, ja muut seuraavat viikon välein.

Arktiset Vedet on Maikkarin juontajanakin tutun Juhani Henrikssonin ja veljensä Tapanin luomus. Ohjelma keskittyy vapakalastukseen monissa muodoissaan mutta ottaa vahvasti kantaa myös kalakantojen säilymiseen ja valikoivaan kalastukseen.

Ohjelman nimen mukaisesti retkikunta liikkuu viileällä ilmastovyöhykkeellä ja pääasiassa kotimaan kamaralla, mutta on matkan varrella nähty jaksoja myös Alaskasta, Islannista, Venäjältä ja Grönlannista saakka.

Tiimiin kuuluu muun muassa uhanalaisten kalojen puolestapuhujaksi profiloitunut näyttelijä Jasper Pääkkönen lempilajinaan perhokalastus. Arktisten Vesien juontajana toimii Juhani Henriksson ja kalastusjärjestelyistä vastaa kalastuksen moniottelija Jani Himanko, jotka tarttuvat itsekin vavan varteen mielellään.

Uusissa jaksoissa liikutaan jälleen sekä kotimaassa että maailmalla. Kausi alkaa komeasti kahdella ohjelmalla, jotka on kuvattu Rio Gallegos -joella Argentiinassa.

Siellä kalastajien tavoitteena on saada siiman päähän joen kuuluisa meritaimen, joka kasvaa jopa yli kymmenen kilon painoiseksi. Tavoitteessa myös onnistutaan. , Jani Himanko hehkuttaa:

– Vaikka ohjelmaa katsoessa vaikuttaa siltä, että kalastus oli helppoa, niin todellisuudessa se oli todella vaikeaa. Vesi oli vähissä ja meritaimenet todella arkoja. Mutta huonokin päivä Rio Gallegosilla on monta kertaa parempi kuin hyvä päivä aika monella joella meillä päin. Enkä ole muuten koskaan kohdannut niin vahvoja makeanveden kaloja.

Mutta ei kaikki kalastus ollut tälläkään tuotantokaudella pelkkää päivänpaistetta. Neljännessä jaksossa retkikunta vierailee Ruotsin Gaffselessa:

– Varmaan negatiivisin kokemuksemme oli tuon kalapaikan valtavat vesivoimalat, joiden alla haukien ja harjusten kalastus tapahtui. Se oli jotenkin puistattavaa.

Muita tuotantokauden kalapaikkoja ovat Norjan Ifjord pilkkikohteenaan rautu, Kuhmo taimenkoskineen ja kuhajärvineen, Tornionjoki lohineen, syksyinen Finnmark taimenineen sekä Ahvenanmaa, jossa tavoitteena olivat hankalat hauet ja hanakasti vieheisiin iskevät ahvenet.

Tulevaisuuden suunnitelmia Himanko raottaa varovaisesti:

– Ohjelma on tällä hetkellä pitkäikäisin suomalainen kalastusohjelma, eikä hommaa ole tarkoitus lopettaa. Tavoitteena jatkoa ajatellen on päästä tekemään tunnin ohjelmapaikalle, jolloin itse kalastusteemaan voisi pureutua vähän syvemminkin. Toiveissa olisi myös päästä tekemään ohjelmia vähän lämpöisimmissäkin vesissä joskus, mutta olisiko se enää Arktiset Vedet, ehkä ei?