Tamperelaisten ”kotikoski” on tietenkin kaupungin keskustaa halkova Tammerkoski.

Eikä se mikä tahansa tusinapaikka olekaan, sillä Näsi- ja Pyhäjärven välisellä 18 metrin korkuisella veden liukuradalla on maineikas kalastushistoria takanaan.

Eikä nyt tarvitse hypätä lähihistoriaa kauemmas.

Vielä 80- ja 90-luvuilla tämä voimaloiden kahlitsema ja punatiilisten tehtaiden ympäröimä vesiränni oli yksi valtakunnan kuumimmista suurtaimenpaikoista. Sen pyörteistä saatiin roppakaupalla yli viiden kilon vonkaleita suurimman rikkoessa kymmenen kilon haamurajan.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, ja tässä mielessä huonompaan suuntaan.

Taimenia koskesta toki narrataan edelleen, mutta mörssärikokoiset ovat harvinaisia. Sen sijaan tärkeimmän pyyntikohteen aseman on napannut kirjolohi, joita virtaan istutetaan muutamia kertoja vuodessa.

Muita lohikaloja ovat harjus ja siika, joista varsinkin viimemainittuja saattaa saada perhostelemalla syksyn ja alkutalven iltoina sievoisia satseja.

Pimeäkalastus onnistuu mainiosti koskea reunustavien loisteputkien valossa.

Minunkin kalastushistoriassani Tammerkoskella on ollut merkittävä rooli nimenomaan viime vuosituhannen puolella. Silloin Tammerille tuli hankittua vuosilupa ja käytyä heittämässä usein jopa kaupunkiasioinnin lomassa.

Eikä ollut yksi tai kaksi kertaa, kun kiintiöllinen kirjolohia matkasi repussa kotiin niiden reissujen tuliaisina.

Sittemmin käynnit ovat harventuneet ja viime vuosina loppuneet kokonaan.

Yksi syy on varmaankin se, etten erityisemmin kaipaa kalastaessani ventovieraiden, usein pienessä huppelissa olevien ”Tenonkävijöiden” liimautumista selän taakse rasittavine höpinöineen.

Toiseksi syyksi voinee nostaa, ettei Tammerkoski ole mikään helppo kalapaikka.

Pelkästään haavin varrella pitää olla mittaa reippaasti, jotta kalan ylipäätään saa ronkittua ylös koskesta. Ja kolmanneksi: Auton pysäköiminen ydinkeskustassa on sangen kallista.

Oikein arvannut voi voittaa pari Räsästä, Professorin, KUF-lipan, Rapala Scatter Rap Jointedin, Vibraxin, Taiga Sampon ja Josa-vaapun.

Tammerkoskelainen mittanauhalle

Nyt olemme kuitenkin päättäneet lähteä kalakaverini Heikin kanssa pitkästä aikaa Tammerkoskelle katsomaan, olisiko ahti meille antelias kuten aikoina entisinä.

Taimenen ja lohen nauttiessa syys-marraskuisesta kuturauhoituksestaan kosken yläosat ovat kalastuskiellossa, mutta Koskipuisto ja Ratinan suvanto ovat kalastajien käytettävissä.

Meidän ponnistelumme keskittyy tälle alueelle ja kysymyksemme kuuluu, kuinka pitkä on suurin saamamme kala tasasentteihin pyöristettynä?

Kaikki kalalajit lasketaan, ja koska tarkoituksemme on saada ainakin jotain mittanauhan päälle, varaudumme sen mukaisilla vieheillä.

Toivomme tietenkin, että suurin kala olisi potra kirjolohi tai jopa taimen.

Kalareissumme toteutuu jonain päivänä välillä 30.9.-2.10., joten vastausaikaa on perjantain 29.9. loppuun saakka.

Tällä kerralla oikein vastannut voittaa viehesetin, joka käsittää pari Räsästä, Professorin, KUF-lipan, Rapala Scatter Rap Jointedin, Vibraxin, Taiga Sampon ja Josa-vaapun.

Jos oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Edelleen jokainen osallistuu kilpailuun, jossa kolmesti oikein vastattuaan voittaa ison setin pilkkejä. Tervetuloa arvaamaan!

Ja hei! Keräämme lomakkeella tietoja ainoastaan palkinnon postittamista varten!