Mökkilaiturin nokka, kaunis kesäsää, laineiden liplatus ja mato-onki. Tuttu yhdistelmä monelle jo hamasta lapsuudesta, mutta hienoa ajanvietettä ja hermolepoa myös vanhemmalla iällä.

Kangasalan Längelmävedellä sijaitsevalta mökkilaiturilta lähti minunkin harrastukseni aikanaan liikkeelle.

Lukemattomat tunnit tuli tuijotettua punavalkoista kohonpullukkaa, joka kellui milloin tyynellä järvenpinnalla, milloin vaahtoharjaisten aaltojen seassa kaakkoistuulen ottaessa vauhtia aavalta Ponsanselältä.

Mikä parasta: Mato-ongella sai kaloja varsin tehokkaasti. Terhakkaita ahvenia, punasilmäisiä särkiä ja limaisia lahnan lituskoja, toki monia muitakin lajeja jos ahti sille päälle sattui.

Muksuvuosien jälkeen onkiharrastukseni on ollut enempi satunnaista, kun uistin-, perho- ja talvella pilkkikalastus ovat vieneet mielenkiinnon.

Hiukan onkitaitoja on tullut kuitenkin verestettyä 2000-luvulla virinneen kalabongauksen myötä.

Koska monet maamme kalalajeista ovat käytännössä keinovieheiden ulottumattomissa, onginta on kokenut paluun kikkakokoelmaani.

Ja täytyy tunnustaa, että kohon liikkeiden seuraaminen on lähes yhtä jännittävää kuin silloin ennenkin.

Oikein arvannut voi voittaa paketin, jonka sisältä löytyy muun muassa Rapala Rippin´ Rap, Trombi, Salmo Hornet, Forelli, Abu Sonette ja Huopana Fly.

Montako kalaa antaa onki?

Ongelle lähden myös seuraavan arvauskilpailumme puitteissa.

Kohteenani on tietenkin laituri, tarkemmin yksilöitynä taloyhtiömme venelaituri Näsijärven Olkahisenlahden rannalla.

Tällä paikalla arvuuttelin lukijoita jo viime talvena kysymällä, kuinka monta ahventa saan pilkkimällä tunnin aikana laiturimme viereltä.

Saalis eli oikea vastaus oli hieman yllättäen puhdas nolla. Viime talvena tosin lahden vesi oli läheisen vesi-viemäriputkityömaan vuoksi poikkeuksellisen sameaa, mikä epäilemättä vaikutti tulokseen.

Aikaisemmin paikka oli ollut sinttiahvenapajana itse varmuus.

Nyttemmin putkityömaa on jo valmistunut ja vesi kirkastunut entiselleen. Tosin tuntuu siltä, että taannoiseen ”loistoonsa” paikka ei ole palautunut.

Kalaa siinä kuitenkin on, pääosin pientä ahventa ja särkeä.

Kysymyksemme kuuluu, kuinka monta kalaa, lajista riippumatta, saan laituriltamme mato-ongella tunnin aikana?

Aion käyttää neljän metrin mittaista vapaa, hyvin herkkää kohoa ja mikrokoukkua kokoluokkaa 20. Tarkoituksena siis on, että pienimmätkin sintit jäisivät satimeen. Syvyyttä laiturin nokassa on pari metriä.

Ongelle lähden mahdollisimman kauniilla kelillä välillä 13.-14.9., joten arvausaikaa on tiistain 12.9. loppuun saakka.

Oikein vastanneiden kesken arvotaan yhdeksän laatuvieheen setti, joka sisältää muun muassa Rapala Rippin’ Rapin, Trombin, Salmo Hornetin, Forellin, Abu Sonetten ja Huopana Flyn.

Jos oikeita vastauksia ei ole, palkinnon voittaa lähimmäksi osunut arvaus. Kolmella oikealla arvauksella eri kilpailuissa voi voittaa 45 vieheen pilkkilajitelman!

Keräämme yhteystietoja ainoastaan palkintojen postittamista varten!