Vuokattihallilta perjantaina klo 10 käynnistyvässä MM-kilpailussa on mukana 40 joukkuetta. Osallistujaluettelon perusteella kilpailijat ovat tosin vain yhdestä maasta, Suomesta.

Ensimmäisessä Vaelluksen MM-kilpailusssa onkin tavoitteena hakea kokemuksia tulevaisuuteen, kertoo Erävaelluskillan oltermanni Jorma Pihlainen.

– Tavoitteena on etsiä toimintatapa, jolla kisaa kehitetään. Näin jokainen partio on tavallaan testaamassa toimivaa konseptia tulevia MM-kisoja varten.

Erä-lehteä kilpailussa edustaa erittäin kokenut partio EräVaeltajat eli Jouni Laaksonen ja Osku Kiviniemi, jotka ovat menestyneet kisoissa  hyvin vuosien varrella.

Jouni on osallistunut MM-kilpailuja edeltäneisiin Erävaelluksen SM-kilpailuihin 16 kertaa ja Osku 13 kertaa.

Laaksonen on voittanut SM-kilpailun parinsa kanssa kerran ja sijoittunut kolme kertaa kolmanneksi. Kiviniemen taskussa kilpailusta on ainakin yksi pronssi ja useita sijoituksia kymmenen parhaan joukossa.

Viime vuonna Laaksonen ja Kiviniemi osallistuivat kilpailuun ensimmäisen kerran taisteluparina samassa joukkueessa. Kuusamossa pidetyssä Erävaelluksen SM-kilpailuissa pari sijoittui neljänneksi.

– Kumpikin ollaan tosiaan viimeiset 20 vuotta osallistuttu melkein joka vuosi Erävaelluksen SM-kisoihin. Eli kokemusta meillä on paljon, mutta näkyyhän se ikä jo kulkuvauhdissa, arvioi Laaksonen tulevia mahdollisuuksia.

Laaksonen ja Kiviniemi ovat mukana Maailmanmestaruus-sarjassa, jossa on 19 kilpailijaparia ja reitin pituus kolmessa päivässä 80-120 kilometriä.

Veteraanien ja naisten haastesarjoissa ovat mukana mm. Olli Lohilahti ja Erja Mäkinen, jotka molemmat ovat osallistuneet parinsa kanssa erävaelluskilpailuihin peräti 29 kertaa.

Kolmen päivän kisa

Erävaelluksen SM- ja Vaelluksen MM-kilpailujen välillä on ainakin ajallisesti pieni ero. Entisen neljän kilpailupäivän sijasta nyt kilpailllaan vain kolme päivää.

– On mielenkiintoista nähdä, miten Erävaelluksen SM-kisan muuttuminen Vaelluksen MM-mittelöksi muuttaa kisan luonnetta. Vai muuttaako, muuten kuin lyhentämällä vuorokaudella, Laaksonen miettii.

Kilpailuun hän lähtee joka tapauksessa taas innolla.

–  Toivon vain, että veteraani-ikäisen polvet kestävät mestaruussarjan rasitukset.

Jorma Pihlaisen mukaan Vuokatin kilpailussa korostuvat käytännön erävaellustaidot.

– Maasto vaellukseen on hyvä ja yöpymispaikat erähenkisiä. Reitistä selviää reippaalla retkimielellä.

Vaelluksen MM-kilpailun järjestävät Sotkamon Jymy ja Erävaelluskilta ry.