Suomen luontokeskus Haltiassa Nuuksiossa päivä alkaa klo 11 Haltian pihalla ja jatkuu sisätiloissa pidettävillä tilaisuuksilla.

Se varsinainen H-hetki koetaan iltapäivällä klo 15 Mustalammella, jossa Ylioppilaskunnan Laulajat ja Tapiolan kuoro pitävät konsertin keskellä nuuksiolaista lampi- ja metsämaisemaa.

Itse asiassa kaikissa Suomen kansallispuistoissa järjestetään vastaava tilaisuus, joten elämyksiä on tarjolla peräti 40:ssä kansallispuistossa Tammisaaresta Lemmenjoelle ja Petkeljärveltä Selkämerelle.

Nuuksion konsertin tapahtumapaikka on Mustalampi, joka sijaitsee noin puolen kilometrin päässä Haukkalammen luontotuvasta.

Tie Haukkalammelle on kapea ja mikäli paikalle tulee massoittain väkeä, paikka on taatusti tukossa ennen konsertin alkua. Miten Nuuksiossa on ruuhkiin varauduttu?

Tapahtumakoordinaattori Heli Rekirannan mukaan Haltiassa on tehty huolelliset valmistelut liikenteen ja pysäköinnin suhteen.

Liikennesuunnitelman päätavoitteena Haukkalammen pysäköintialueelle suuntautuvan henkilöautoliikenteen vähentäminen, ruuhkautumisen välttäminen ja sujuvan pysäköinnin takaaminen.

Luonnon päivänä Haltiassa ja Haukkalammen päässä työskentelee kaksitoista pysäköinnin- ja liikenteenohjaaajaa, neljä johtajaa eri alueilla ja lisäksi paikalta löytyy tapahtumahenkilökuntaa noin 30.

HSL on tuplannut lauantaina Nuuksioon suuntautuvan kuljetuskapasiteetin ja Haltian päässä kaikki lähialueella olevat parkkipaikat on valjastettu käyttöön.

Shuttlebussilla Haltiasta

Omalla autolla luontokeskukseen tulevat pääsevät konserttipaikan lähelle shuttlebussilla, jotka kuljettavat tunnissa Haukkalammen päähän 250-300 henkeä. Jonottamiseen on kuitenkin syytä varautua, etenkin vähän ennen konsertin alkua.

Mikäli huomenna aikoo lähteä juhlimaan luontoa Nuuksioon, auto kannattaa Rekirannan mukaan jättää ehdottomasti kotiin. Espoon keskuksesta paikalle pääsee esimerkiksi busseilla 245 tai 245A.

Omalla autolla ei välttämättä edes pääse Haukkalammentien risteystä pidemmälle.

– Haukkalammentien ruuhkautumisen välttämiseksi henkilöautoja ei sallita Haukkalammentiellä, kun Haukkalammen yleisöparkkis on täynnä. Autoille kerrotaan tästä jo Haltian kohdalla.

Varmin vaihtoehto on siis bussi, jonka kyydistä voi hypätä pois Haukkalammentien risteyksessä ja patikoida loput kaksi kilometriä luontotuvalle ja edelleen Mustalammelle.

Tai sitten voi tulla paikalle jo aiemmin, osallistua aamupäivän juhliin ja patikoida omaan tahtiin suoraan konserttipaikalle 4-5 kilometrin matka.

Erän suositus

Paras keino osallistua Suomen luonnon juhlapäivään on lähteä Nuuksioon jo tänään perjantai-iltana.

Mukaan kannattaa ottaa teltta, makuupussi, hyvät eväät ja riittävät retkivarusteet sekä tietysti kartta ja kompassi tai sitten GPS, josta virta ei lopu ihan heti.

Teltan voi pystyttää vaikkapa konserttipaikan rantaan tai Haukkalammen telttapaikalle tai sitten hieman kauempana olevalle Iso-Holmalle ja aloittaa valmistautuminen juhlapäivään nauttimalla pimeästä ja viileästä loppukesän yöstä.