Viileät ja sateiset säät eivät ole mieleen keskiverto kesälomailijoille. Sellaisia on taivas tarjoillut tänä vuonna kyllästymiseen saakka.

On kuitenkin ihmisryhmä, joiden harrastukselle moiset rupukelit sopivat vallan mainiosti. Nimittäin koskikalastajat.

Kun virtavedet pysyvät viileinä ja sopivan korkealla, lohikalat säilyttävät aktiivisuutensa läpi kesän ja ovat hanakoita nappaamaan vieheisiin.

Juuri näin on käynyt muun muassa Nokian Siuronkoskella, josta kirjolohia on saatu tavallista paremmin myös tilastollisesti huonoimpana pyyntiaikana heinä-elokuussa.

Vaan harvoinpa kosken vesi on pysynyt alle 20-asteisena läpi sesongin.

Syksyn myötä vesien viileneminen jatkuu ja lohensukuisten ottihalut paranevat entisestään. Syyskuun alusta alkava lohen ja taimenen kuturauhoitus panee kuitenkin ovet säppiin monilla virtavesillä kolmen kuukauden ajaksi.

Rauhoitus ei koske voimalan kahlitsemaa Siuronkoskea, joka on arvioitu lohikalojen lisääntymispaikkana melko merkityksettömäksi. Siellä koskikalastus jatkuu keskeytyksettä, tosin taimenet ja mahdolliset lohet pitää vapauttaa sellaisten pyydykseen eksyessä.

Suurimman kalan paino?

Siurossa vierailimme arvauskilpailumme puitteissa jo toukokuussa kysymällä, kuinka kauan kestää ensimmäisen kirjolohen saaminen koskesta.

Oikea vastaus oli 33 minuuttia, joten kala oli hyvällä iskulla jo tuolloin.

Tällä kerralla kysymyksemme kuuluu, paljonko painaa suurin kaksihenkisen iskuryhmämme saama kala Siuronkoskesta, kun punnitustarkkuutena on 50 grammaa?

Paino pyöristetään ylöspäin lähimpään 50 g lukemaan. Näin helpotamme hieman oikein vastaamisen mahdollisuutta.

Ensisijaisena tavoitteena on luonnollisesti saada kirjolohi, mutta ellemme siinä onnistu, kokeilemme narrata muitakin lajeja.

Alkusyksy on oivallista aikaa ainakin ahvenen pyynnille, mutta mitenkään tavatonta ei olisi kuhan, hauen tai toutaimenkaan vierailu langan päässä.

Jos joudumme turvautumaan mikrojigeihin tai perhoihin, lavenee kalavalikoima helposti myös erilaisilla särkikaloilla, salakka ja särki etunenässä.

Ja kun kysymys on suositusta ja siksi varsin kovan pyyntipaineen alaisesta kalapaikasta, myös nollareissun riski on olemassa. Jopa mikrojigejä käytettäessä.

Siurronkosken arvauskilpailun voittajalle on varattu kahdeksan kotimaisen vaapun kattaus.

Palkintona viehesetti

Reissun toteutamme jonain päivänä välillä 31.8.-2.9., joten vastausaikaa on keskiviikon 30.8. loppuun saakka.

Oikein tai lähimmäksi oikein vastannut voittaa viehesetin, jossa on tällä kerralla kahdeksan lohikalojen ja ahvenen pyyntiin passelin vaapun kattaus kotimaisten valmistajien taidonnäytteitä.

Mikäli oikeita tai lähimmäksi oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan näiden arvausten kesken.

Lisäksi käynnissä on mittelö pääpalkinnosta, jonka voittaa omakseen vastaamalla oikein kolmessa eri osakilpailussa.

Keräämme lomakkeella yhteystietoja ainoastaan palkintojen postittamista varten, joten kannattaa merkitä se osoite, josta posti teidät tavoittaa.