Kalastustoimittaja Tuiskusen mukaan kilpailuareenana toimivat Rökäs- ja Rajalammi, jotka löytyvät Pukala-järven pohjoispuolelta Orivedeltä.

Kaksikosta Rökäslammi osoittautui Tuiskusen johtamalle kalastuspartiolle varsin hankalarantaiseksi kalastuskohteeksi. Se johtui tiheästä ja osin veteen kaatuneesta rantapuustosta.

Lisää ongelmia aiheutti rantaa reunustava erittäin tiivis pikkulumpeiden vyö, jota riitti lähes ympäri lammen.

– Joistakin kohdista pääsimme heittämään, mutta ihme kyllä ahvenista ja hauista emmme saaneet minkäänlaista merkkiä.

– Sen sijaan Heikin Lotto-lippaan nappasi kiiski, joten lammen nimi vaikutti hyvinkin oikeaan osuvalta, Tuiskunen kertoo.

Tässä kohdassa normikansalaisella saattaa mennä niin sanotusti käsi päähän, ja pään yläpuolelle materialisoituu kysymysmerkki.

Mitä tekemistä Rökäslammilla on kiiskien kanssa?

Niin vain on, että Suomen kansa on hahmotellut synkässä menneisyydessä kiiskelle nimen rökäs, ja tämän vahvistaa myös Kotkan Maretariumin kalaluettelo. Kalalle on keksitty useita muitakin nimiä, kuten jorssi, kirsu, nokkapää, rökäles ja rönkkäinen.

Haukia ei näkynyt

Koska Rökäslammin anti jäi vaatimattomaksi, Jari ja Heikki tarpoivat muutaman sadan metrin päässä olevalle Rajalammille.

– Sen rannat olivat selvästi helpommin kalastettavissa mutta vain siitä päästä, johon saavuimme. Siksi emme lähteneet kiertämään sitä, kuten useimmiten tapanamme on.

Rajalammista alkoi joka tapauksessa napsahdella onkiin ahvenia ihan tiuhaan tahtiin.

– Koko oli juuri sitä mihin metsälammilla joutuu useimmiten tyytymään. Suurimman mittasimme 18-senttiseksi, joka siis on oikea vastaus kysymykseemme.

Haukia ei ollut liikkeellä Rajalammillakaan, vaikka kalastajat arvioivat lammen sopivan hauelle hyvin – ainakin päällisin puolin.

– Ehkä ne eivät vain olleet syönnillään, Tuiskunen pohtii.

Mutta se vastaus, 18 senttiä. Arvasiko kukaan kilpailuun osallistunut pisimmän saaliin oikein? 

Arvauksia napsahteli enemmän kokoluokkaan 40-60 senttiä, jollainen pikkulammen hauenpulikka suurin piirtein voisi olla.

Onneksi reilun kuudenkymmenen vastaajan joukossa oli yksi, joka kohdisti arvauksensa ehkä oikeaan lajiin.

Voittajaksi nousi tällä kertaa ilman arvontaa Eeva Haapaluoma Kajaanista. Hänelle lähtee heti alkuviikosta ahventen ja jalokalojen narraamiseen soveltuva viehepaketti.

Onnea voittajalle ja kaikille kiitos osallistumisesta!

Kilpailut jatkuvat taas lähiaikoina, sillä jaossa on myös 45 pilkin lajitelma, jonka saa, kun antaa kolmessa kilpailussa oikean vastauksen.