Uusien ottipaikkojen etsiminen on kalastuksen suola ja sokeri. Koskaan ei tiedä, mitä kala-aarteita maamme lukemattomat vesistöt sisälleen kätkevät.

Kun kalastaminen tapahtuu rannalta, kaikkein otollisimpia löytöretkeilyn kohteita ovat pienet järvet ja lammet. Retken ennakkosuunnittelu aloitetaan kotona kartan äärellä, vaikkapa retkikartta.fi sivustoa tutkimalla.

Etsinnän kohteena ovat erityisesti lammet, joiden rannalla ei ole kesämökkejä tai varsinkaan vakiasutusta. Tällöin voi ainakin olettaa, että kalastuspaine kohteessa on vähäinen, mikä puolestaan tarkoittaa enemmän ja ottihaluisempia kaloja.

Kun sopivalta vaikuttava kohde on paikallistettu ja jonkinlainen autourakin tuntuisi johtavan kohtuullisen kävelymatkan päähän siitä, yritetään arvioida rantojen kalastuskelpoisuutta.

Jos esimerkiksi ympäristö on merkitty kauttaaltaan upottavaksi suoksi, sellainen kohde lienee syytä jättää rauhaan.

Kesällä otettuja satelliittikuvia tutkimalla pystyy myös päättelemään, onko vedessä kalastusta haittaavaa kasvillisuutta ja kuinka laajasti. Syvyyssuhteistakin saattaa satelliittikuva kertoa.

Arvaa suurimman vonkaleen pituus

Tämän kertaista arvauskilpailua varten olemme katsoneet kartasta lampikaksikon, jossa emme ole koskaan ennen käyneet.

Nämä noin 2,5 hehtaarin lammet ovat Orivedellä ja sen verran lähekkäin toisiaan, että jos toinen osoittautuu paikan päällä liian hankalasti kalastettavaksi, toinen ehkä pelastaa tilanteen.

Kartalta arvioiden molemmat vaikuttavat kuitenkin kalastuskelpoisilta.

Kysymyksemme kuuluu, kuinka pitkä on suurin saamamme kala tällä reissulla? Kalastosta meillä ei ole minkäänlaista ennakkotietoa, mutta luultavasti siihen kuuluvat ahven ja hauki kuten melkein kaikilla muillakin lähilammilla.

Tarkoituksemme on heittää kummallekin lajille soveltuvilla vieheillä, joten jos kaloja näissä lammissa ylipäätään on, jotakin uskomme mittanauhan päälle saavamme.

Kaksihenkisen iskuryhmämme kalareissu kestänee noin kolme tuntia. Reissun toteutamme 18.-20.8. välisenä aikana, joten arvausaikaa on torstain 17.8. loppuun saakka.

Palkinnoksi oikein tai lähimmäksi oikein vastannut saa viehelajitelman, joka sisältää todellisen herkkukattauksen vaikkapa keveään ahvenen ja jalokalojen kalastukseen soveltuvia Rapalan ja Stormin vaappuja.

Jos oikeita tai lähimmäksi oikeita vastauksia on useita, palkinto arvotaan heidän kesken.

Lupaamme myös paljastaa lammen nimen tulevassa reissuraportissamme.

Keräämme vastauslomakkeella yhteystietoja ainoastaan palkintojen postittamista varten, joten muistakaa laittaa sellaiset tiedot, joilla mahdollinen palkinto löytää perille.

PS. Kannattaa myös muistaa, että vuoden aikana on mahdollista voittaa kolmella oikealla vastauksella 45 pilkin lajitelma!