1. Vesillä on jatkuvasti tarve nähdä selkeästi niin lähelle kuin kauas, käytännössä rajattomasti kaikkiin etäisyyksiin. Patikkaretkellä avoimessa maastossa voidaan tarvita korostetusti suojaavuutta hiekkapölyltä tai metsäisessä maastossa suojaa siitepölyä tai hyttysiä vastaan. Kuumissa ja kosteissa olosuhteissa sekä hikoiltaessa on tärkeää, että aurinkolasit myös tuulettuvat.

2. Kanootilla tai kajakilla meloen valon heijastumien muutokset vedenpinnalla kertovat tuulen suunnan ja voimakkuuden muutoksista. Polarisoivat aurinkolasit eivät välttämättä aina ole paras valinta, vaikka vesillä ne muuten hyvin toimivatkin. Polarisointi poistaa kiilteen veden pinnasta. Virtausten ja muiden yksityiskohtien tarkka erottelukyky vaatii laseilta paljon optiikan hienouksia.

3. Linssien värien avulla voidaan vaimentaa tai valikoivasti suodattaa häiritsevää valoa. Hyvillä aurinkolaseilla ja eri värisillä vaihtolinsseillä saavutetaan terävämpi näkeminen, jolloin ympäristön yksityiskohdat erottuvat paremmin.
Mustat linssit toimivat hyvin kovassa auringossa ja puolipilvisessä, mutta ruskea sopii vielä pilvisessä kelissä käytettäväksi parantaen merkittävästi kontrasteja.

4. Uuden teknologian aurinkolasit vastaavaat näihin moniin haasteisiin. Esimerkiksi linssejä voi vaihtaa helposti ja polarisaatio on saatavilla parissakin eri sävyssä. Gloryfyn G2 Twice Eclypse Air -lasit tummuvat UV-säteilystä ja ne on valmistettu särkymättömämästä polymeeristä. Kasaan rutistaminen tai vahingossa päälle istuminen eivät niitä hajota. Lisäksi linsseihin saa heijastukseneston ja vettä hylkivän pinnoitteen.

5. Lasien suojaavuus ylhäältä ja sivuilta toimii suojaten jopa piiskaavalta sateelta. Tuuletusaukot estävät kaareville laseille tyypillistä huurustumista. Vaikka kaarevuus on voimakasta sivuille näkee erinomaisesti. Alasankojen erottuminen voi häiritä, mutta on kasvotyypin mukainen tekijä. Laseissa on korkea sivuaisa ja kaarevuus istuu kapeillekin kasvoille, mutta malli ei välttämättä ole heille täydellisesti istuva, muille kyllä.

Kirjoitus on julkaistu Erän numerossa 8/2017 Tällä erää-sivuilla