Käsistään kätevän remonttiyrittäjän johtoajatuksena on ollut saada vaappu tekemään epäsäännöllisiä sivuhyppyjä eli hakuja, joita yleensä pidetään kalastavan pulikan tunnusmerkkinä.

– Ideani alkuinspiraation sain akvaariokalojemme uintia seuraamalla ja vertailemalla niiden uintia uistelureissuilla muikku- ja salakkaparvien poukkoiluun.

– Mielestäni liike on useimmissa perinteisellä siimalenkillä toteutetuissa vaapuissa liikaa päätä heiluttava ja suoraviivainen. Luonnossa kalan pää pysyy aina kulkusuunnassa ja kroppa tekee liikkeen, toki itse uintilinja voi olla hyvinkin koukkaileva, Ratilainen kertoo.

Useimmista muista viehenikkareista poiketen Ratilainen ei valmista itse vaappuja, vaan Curvyksi nimeämiään asennussarjoja. Niiden avulla voidaan valmiisiin tehdastuotteisiin viritellä entistä houkuttelevampia uinteja.

Ratilaisen 2017 alussa patentoitu innovaatio perustuu viehelukon esteettömään liikkumiseen kahden sentin pituisessa siimalenkissä.

Lenkin laajennus sinänsä ei ole mullistava uutuus, vaan varsinainen oivallus kätkeytyy kahteen pikkuruiseen magneettiin. Ne pujotetaan lenkkiin sisälle siten, että niiden navat hylkivät toisiaan.

Kun liikkumatilaa on, viehelukko muuttaa sijaintiaan siimalenkissä sen mukaan, kuinka magneetit vetovastusta myötäilevät. Tämä puolestaan loihtii uintiin epäsäännöllisiä sivusyöksähdyksiä.

Hakuominaisuutta voimistaa entisestään lenkin langan hienoinen mutkaisuus.

Poraten ja liimaten

Curvy-siimalenkin asentaminen onnistuu lähinnä keskikokoiseen tai isoon, pitkälevyiseen syvännevaappuun. Näillä vieheillähän ei hakua luonnostaan juuri ole.

Homma tapahtuu lyhyesti sanottuna poistamalla ensin alkuperäinen lenkki, mittaamalla ja poraamalla uuden lenkin reiät nokkalevyyn (mukana pakkauksessa tulee pikkuruinen poranterä), jyrsimällä reikien väliin ura sekä asentamalla lenkki magneetteineen ja silikonistoppareineen paikoilleen.

Asennus vahvistetaan nokkalevyn alapuolelle tulevalla teräsprikalla. Uinnin testauksen jälkeen lenkki liimataan epoksilla paikalleen.

Ratilainen kertoo testauttaneensa virityksen kestävyyden Tampereen teknillisellä yliopistolla, joka totesi, että ennemmin vaapusta irtoaa nokkalevy kuin siimalenkki.

16,90 euron hintainen pakkaus sisältää asennussarjan kuuteen vaappuun. Lisäksi mukana tulevat selkeät, seikkaperäiset ohjeet suomeksi, ruotsiksi ja maailmanvalloitusta ennakoiden myös englanniksi.

Jättisaalis Tammerkoskesta

Luonnollisesti keksintö on päässyt näyttämään kykyjään myös kalavesillä. Parhaan palautteen ahdin valtakunnasta Ratilainen kertoo saaneensa viime helmikuisella testireissulla Tammerkoskelle.

Kosken luusuasta Mältinrannasta iski Curvyllä tuunattuun Rapala Tail Danceriin todellinen lottopottikala, joka piinallisen taistelun jälkeen suostui rantaan kuvattavaksi.

Oliko kysymyksessä taimen vai järvilohi, se jäi lopulta hieman epäselväksi. Epäselvyyttä ei sen sijaan ollut kalan koosta, joka punnittiin lähikaupassa 7,48 kiloksi ja mitattiin 82 sentiksi.

Muistona komeasta vonkaleesta on tallessa Aamulehden ja Ilta-Sanomien juttujen lisäksi kappale leveätä kylkinahkaa.

Lisätietoja: Pasi Ratilainen, 040 744 8073, curvy.fi