Osallistuin lauantaina 17. kesäkuuta 2017 Hossan kansallispuiston avajaisiin. Hieman askarrutti, miten Huosilammen ympärille monen kilometrin matkalle ripoteltuihin tapahtumapaikkoihin perustuva juhlakokonaisuus toimisi.

Kun lähdin kotimatkalle, saatoin vain todeta: loistavasti. Hossa muuttui avajaispäivän ajaksi ei vain kansallis- vaan myös huvipuistoksi. Kuusi tuntia hujahti hetkessä!

Itse avajaisseremonian ajaksi kaikki kerääntyivät Huosilammen itärannalle.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen lausui avaussanat ja presidentti Sauli Niinistö piti koskettavan juhlapuheen. Tuntui upealta, että kun Suomi antoi itse itselleen 100-vuotislahjan, korkea valtiojohto oli paikalla.

Mutta vielä hienompaa oli, että meitä tavallisia suomalaisia oli paikalla huikeat yli 4000 henkeä! Kansallispuisto perustetaan suojelemaan luontoa, mutta myös kaikkien meidän yhteiseksi iloksi ja virkistykseksi.

Ihmismäärä on valtava, lähes kymmenesosa Hossan tähänastisesta tyypillisestä vuosittaisesta kävijämäärästä. Suosio epäilemättä kasvaa entisestään uuden statuksen myötä, kun valtion retkeilyalueesta tuli nyt kansallispuisto.

Ennen ja jälkeen yhteisen avajaisseremonian kukin sai kuljeskella miten mieli teki.

Luontokeskuksen tapahtumatorilla moni alueen yritys ja yhdistys esittäytyi ja myi kotiinviemisiä tai vatsantäytettä. Huosilammen ympäristössä oli kymmenkunta toimintapistettä, joissa ohjelma vaihtui aikataulun mukaisesti niin, että saattoi valita mieleisiään tutustumiskohteita.

Yhdellä rastilla kirjailija paljasti, miten hänen Hossaan sijoittuva erätarinansa Pöytään isketty puukko sai alkunsa, toisella saattoi osallistua metsäjoogaan.

Matkan varrella oli lumenveistotaidetta, lasten vapapäivää, esteettömään retkeilyyn tutustumista, teatteria, valokuvia eri teemoista, tanssijan performanssia, mielenkiintoisia luentoja ja niin edelleen.

Keihäslammen tulipaikalla vanha ja uusi löivät kättä loistavasti.

Hossanjärven puoleisella rannalla tukkilaiset esittivät näytöksen ja kilpailun tukilla tasapainoilusta. Savotat ja uitto kuuluvat erottamattomasti Hossan historiaan. 30 metrin päässä Keihäslammen puolella pääsi kokeilemaan uutta vesillä liikkumisen muotoa, suppailua, ja toki tutumpaa kajakkimelontaakin.

Kotimatkalla pohdin, että vaikka itse rakastan luonnossa erityisesti rauhaa ja erämaista tunnelmaa, niin olipa mahtavaa osallistua tällaiseen kansanjuhlaan.

Oli hienoa olla osa tuhansien hymyilevien luonnon ja Hossan ystävien joukkoa. Koin päivän voimaannuttavaksi!

  • Tietoa Hossasta

  • Suomen 40. kansallispuisto
  • 110 neliökilometriä
  • pitkät reittiverkostot taukopaikkoineen patikointiin, melontaan, maastopyöräilyyn, hiihtoon
  • useita esteettömiä reittejä
  • upea luonto: Hossan harjut, mäntykankaat, kirkkaat vedet; Julma-Ölkyn kuusien reunustama kanjonijärvi
  • Suomen kansallispuistoverkoston merkittävin kalliomaalauskenttä Värikallio ja paljon muuta kulttuurihistoriaa
  • Lisätiedot: www.luontoon.fi/hossa