Millainen on suomalainen maisema?

Kävisikö neulasmattoinen polku pilarimaisten mäntyjen lomassa ja tasainen kangas, joka kohoaa jyrkkäpiirteiseksi harjuksi, jota pitkin kulkeva näkee pian molemmilla puolilla välkkyvät järvet taivaan sinisinä peileinä? Tyypillistä hossalaismaisemaa.

Näin aloittaa viime vuonna Erän numerossa 8/2016 julkaistun artikkelin sen kirjoittaja Jouni Laaksonen, joka tuntee Hossan kuin omat taskunsa ja asuu melkein kansallispuiston kulmilla, vain parin tunnin ajomatkan päässä.

Erä juhlistaa Suomen luonnon päivää ja Hossan kansallispuiston avajaisia tarjoamalla lukijoille Laaksosen kirjoittaman artikkelin.

Hossa on Suomussalmen ja Kainuun pohjoisin kylä, jossa on vuodesta 1979 ollut valtion retkeilyalue. 100-vuotisen itsenäisyytemme kunniaksi Hossasta tehdään kansallispuisto.

Kansallispuistoon liitetään länsipuolella suoraan retkeilyalueeseen rajautuva Moilasenvaaran Natura-alue sekä heti pohjoispuolelle jatkuva Julma-Ölkyn alue.

Männikköpolut ovat tyypillisintä Hossaa. Reitit eivät voisi juuri olla helppokulkuisempia, mitä nyt harjuille nousut ovat toisinaan hieman puuskututtavia.

Hossan parhaita puolia on sen koko. Kansallispuiston pintaalaksi tulee reilut 100 km² eli se on noin Patvinsuon kansallispuiston laajuinen.

Patikkareittejä on yli sata kilometriä. Ne sopivat hyvin myös maastopyöräilyyn.

Reittien varsilla on puolensataa taukopaikkaa. Autiotupia on viisi ja saunallisia vuokrakämppiä kaksitoista.

Hossassa retkeilyyn on valtavasti vaihtoehtoja. Artikkelissa esitelty reitti keräilee matkan varrelle kaikki päänähtävyydet.

Lue tästä artikkeli Reittielämyksiä Hossassa (PDF-tiedosto)