Lempäälän Kuokkalankoskilla (www.kuokkalankosket.net) tulee kalasteltua melko usein.

Nimen monikkomuodosta voi asiaa tuntematonkin päätellä, että alueelle mahtuu koskia enemmän kuin yksi.

Koskiryppään ylimmäinen ja selkeästi suosituin on Herralankoski, jota myös Katepalinkoskeksi kutsutaan vieressä olevan teollisuuslaitoksen mukaan. Täällä kalastajien käytettävissä on laavua, tulipaikkaa, laituria ja pieni vuokrakotakin.

Seuraavaksi virta ryöpsähtää kunnolla Hakkarinkoskessa, Tampere-Helsinki-rautatien ylityskohdassa. Sen jälkeen vesi saapuu lyhyelle Välikoskelle, kunnes viimeisenä se saa kyytiä Kuokkalankoskessa ennen Pyhäjärveen laskemistaan.

Erityisen tunnettu Kuokkalankosket on isoista toutaimistaan, mutta nyt paras toutainaika on jo auttamattomasti ohitse. Sen sijaan monenlaista muuta saalista on kalastajille tarjolla, joskin viehevalinta säätelee aika tavalla tulokkaan henkilöllisyyden.

Koskessa pörrää tuhatparvina salakkaa, särkeä, sorvaa, ahventa, lahnaa, pasuria, ajoittain myös kalabongareiden himoitsemaa sulkavaa.

Jonkin näistä saa melkoisella todennäköisyydellä nappaamaan, varsinkin jos käyttää perhoa tai jotain muuta pikkuviehettä.

Jos taas käytetään isompia vieheitä, kuten useimmat täällä petokaloja jahdatessaan käyttävät, saattaa siima kiristyä vaikkapa kirjolohesta, taimenesta, kuhasta tai hauesta. Kirjolohia koskiin istutetaan säännöllisesti.

Oikein Kuokkalankosken ensimmäisen kalalajin arvannut voi voittaa tällaisen viehesetin!

Arvaa kalalaji oikein

Tällä kerralla arvaustehtävämme kuuluu, mikä kalalaji nappaa vieheeseemme ensimmäisenä.

Luultavasti se on jokin yllä mainituista, mutta muitakin vaihtoehtoja saa veikata. Itse olen saanut Herralankoskesta joskus jopa ankeriaan vaapulla.

Kun kalassa ollaan, aina pitää myös nollareissun riski ottaa huomioon.

”Ei saalista” saattaa tuottaa pessimistiselle veikkaajalle jättipotin. Tosin pyrin tai pyrimme (mukana saattaa olla myös kalakaveri) siihen, että jotain tulee.

Pyyntivälineinä käytämme kaikenlaisia vieheitä mikrojigeistä ”ison kalan” uistimiin. Kalareissu toteutuu jonain päivänä Juhannusviikonloppuna 23.-25.6., joten vastausaikaa on torstai-iltaan 22.6. saakka.

Palkinnoksi olemme varanneet mielenkiintoisen viehesetin, joka sisältää Luulahden Lukon, Vavin, Vissin, JoSa Ärkoopeen, Mollukan, Sivakan, 2 Laxmania, Stormin ja Loken. Kaikki kotimaisia kahta viimemainittua lukuunottamatta.

Tässä tehtävässä lienee melko helppo vastata oikein, joten nyt jos koska kannattaa osallistua. Ensimmäisenä kolme oikeaa vastausta saanut voittaa omakseen ison viehelajitelman.