Vapakalastuksen monista lajeista koskikalastus kuuluu suosikkiharrastuksiini. Niinpä avovesikaudella monet reissuistani suuntautuvat virtojen varsille jalokaloja jallittamaan.

Vuodenajoista kevät on mielestäni kaikkein otollisin ajankohta koskivisiitille. Vedet ovat vielä korkealla ja viileitä ja lohikalat aktiivisia.

Petoja hakeutuu virtoihin ympäröivistä järvistä mässäilemään pikkukaloilla ja aikuistuvilla hyönteisillä, jolloin kalamiehen vapakin saattaa taipua tavallista ankarammin.

Omaa kotiani yksi lähimmistä ja itselleni tutuimmista virtavesikohteista on Nokian Siuronkoski.

Kosken sijainti kahden vesireitin risteyskohdassa on luonnonkalojen liikennöinnin kannalta edullinen, minkä lisäksi saalisvarmuutta parannetaan säännöllisillä kirjolohi-istutuksilla.

Kirjokkaiden lisäksi siimaa saattaa venytellä muun muassa kuha, ahven, hauki, taimen, toutain, säyne ja muutamat muut särjen sukulaiset.

Varsinkin keväisenä toutaimenpyyntikohteena Siuro on yksi Pirkanmaan tunnetuimmista.

Paikan suosiosta johtuen kalastuspaine on suppeahkolla koskialueella joskus melkoinen. Vieheiden ristitulessa istukkaat oppivat tuntemaan nopeasti tärkeimmät tappajansa, ainakin Räsäset, Hornetit ja liitsit.

Mutta huonon hetken sattuessa kirren tarkkaavaisuus herpaantuu.

Ohitse välkyttelevä makupala näyttää aivan liian herkulliselta, jotta sen voisi päästää karkuun. Taas on kalastajan sinnikkyys ja oveluus saanut palkintonsa.

Ensimmäisen kirjolohen aikataulu?

Tämän kertainen arvaustehtävämme kuuluu, kuinka monta minuuttia kestää, ennen kuin saan tai saamme (mukanani saattaa olla kalakaveri) Siuronkoskesta ensimmäisen kirjolohen ylös? 

Helpotetaan urakkaamme sen verran, että saaduksi lasketaan myös reilusti kiinni ollut mutta väsytyksen aikana karannut kirjolohi.

Kello pannaan käyntiin ensimmäisen heiton lähtiessä.

Kuten tiedämme, varmaa ei saaliin saaminen ole näissä hommissa koskaan, joten ”ei saalista” on myös harkinnan arvoinen veikkaus.

Varsinkin, kun tuorein istutus ei liene tuona ajankohtana aivan lähellä.

Reissun toteutamme jonain päivänä välillä 19.-21.5., joten vastausaikaa on torstain 18.5. päättymiseen saakka.

Lähimmäksi arvannut palkitaan kahdeksan vieheen lajitelmalla, jossa mukana ovat muun muassa Räsänen, Kopsu, Reflex, Vibrax, Rapala Countdown, Rapala Husky Jerk ja Moreungen.

Kaikki oikeat vastaukset osallistuvat lisäksi kilpailuun, jossa ensiksi kolme oikein veikannut voittaa omakseen ison rasiallisen vieheitä.