Talkoita perisuomalaisempaa tapaa osallistua luonnonhoitoon ei taida ollakaan.

Talkoita järjestävät monet luontojärjestöt kuten WWF ja Suomen luonnonsuojeluliitto, ja erilaisia kohteita on ympäri Suomea. Esimerkiksi Helsingin edustalla voi osallistua Vallisaaren talkooleirille, ja Pyhä-Luoston kansallispuistossa on vaellussiivoojan paikka auki.

Valitsemalla itsellesi tärkeän kohteen voit vaikuttaa myös omaan retkeilyviihtyvyyteesi ja paikan säilymiseen tulevaisuudessa.

Luontohavainnoista on hyötyä

Metsästätkö lintuja? Oletko etevä lajintunnistaja? Sinun apuasi kaivataan lintulaskennoissa. Ne ovat korvaamaton työkalu riistanhoidossa, sillä laskentojen perusteella määritetään esimerkiksi vuosittaiset saaliskiintiöt.

Vesilintujen poikuelaskentoihin voi osallistua kesäkuun alkupuolella, ja nopeimmat ehtivät vielä toukokuun parilaskentoihinkin.

Metsäkanalintujen riistakolmiolaskennan ajankohta on heinä-elokuun vaihteessa. Lisätietoja laskennoista saa Luonnonvarakeskukselta.

Myös muiden eläinlajien havainnoinnista on hyötyä. Luonnonvarakeskus on kiinnostunut esimerkiksi harvinaisten kalalajien, rapujen, hylkeiden ja majavien havainnoista, Metsähallitus esimerkiksi naalien ja saimaannorppien havainnoista, ELY-keskus liito-oravahavainnoista.

Ennestään tuntemattoman maa- tai merikotkan pesän löytämisestä Metsähallitus lupaa jopa pienen palkkion.

Sosiaalista vapaaehtoistyötä

Ihmisten parissa toimimallakin voi tehdä palveluksen luonnolle. Esimerkiksi lintujen asiaa voi edistää pestautumalla BirdLifen retkikummiksi, joka jakaa lintutietoa järjestämällä linturetkiä.

Myös erilaiset leirit kuten Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry:n talkooleirit ja suomalaisten partiolippukuntien kesäleirit kaipaavat nohevia luontoihmisiä avuksi.

Lisää tietoa ja vaihtoehtoja luontoaiheisista vapaaehtoistöistä saa esimerkiksi luontoon.fi-palvelusta.

Vallisaaren kuva: Arto J [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Pyhä-Luoston kuva: Jaro Larnos from Finland (sceneryUploaded by A333) [CC BY-SA 2.0], lähde: Wikimedia Commons