Särjet perataan ja huuhdotaan, suomustaa ei tarvitse. Jotkut kuivaavat särjet jopa sisuksineen, mutta paremman makuista syntyy, kun jaksaa nähdä siivoamisen vaivan

Särkien joukkoon laitetaan ”sopivasti” karkeaa merisuolaa. Täsmällistä määrää ja sitä kuinka paljon on sopivasti emme osaa sanoa, mutta, mutta sen oppii ja huomaa tekemällä.

Koska kalan on tarkoitus säilyä lämpimässä, tarkoittaa se noin 6–8 prosentin suolamäärää kuivassa tuotoksessa.

Itse laitoin tuplamäärän siitä, mitä olisin vaikkapa savustaessa käyttänyt. Menetelmä juontaa juurensa aikaan ennen jääkaappeja ja sienikuivureita.

Parin tunnin jälkeen lisätään hieman vettä, niin että vatiin tiiviisti laitetut särjet nippa nappa peittyvät. Suolavesi, viroksi siis ”kalakusi” saa imeytyä vuorokaudesta pariin kylmiössä.

Kalat voi myös kuivasuolata, mutta veden kanssa lopputulos on parempi. Suolauksen jälkeen särjet valutetaan ja huuhdellaan hyvin. Niitä voidaan myös liottaa tunti puhtaassa kylmässä vedessä.

Suojaiseen ulkotilaan

Kuivaukseen sopii suoralta auringonporotukselta ja sateelta suojainen ulkotila, jossa tuuli pääsee tehostamaan kuivumista.

Toteutin itse kokeiluni puoliavonaisessa halkoliiterissä. Itä-Helsingissä on saatu erinäisiä naapuririitoja aikaiseksi, kun tätä perinneherkkua on valmistettu kerrostalojen parvekkeilla.

Prosessista leviävä haju ei jokaisen Virtasen nenää välttämättä ilahduta. En kokenut hajua mitenkään voimakkaana tai epämiellyttävänä.

Kalat ripustetaan vaikka päästään rautalankaan tai naruun ”helminauhaksi” ja kiinnitetään kuivumaan. Kuivatus tehostuu, kun asettelee tulitikut pitämään vatsaonteloita auki.

Kalat saavat kuivua vähintään viikon, keleistä ja kalan koosta riippuen. Viimeistään parissa viikossa tulee yleensä valmista.

Tuulinen ja kuiva keli vauhdittaa prosessia. Särjen ei ole tarkoitus kuivua kovaksi korpuksi, vaan jäädä sellaiseksi kuivansitkeäksi. Hyvän lopputuloksen tuntee kokeilemalla näpeissään.

Haittana kärpäset tai linnut?

Kärpäset eivät yleensä ole iso ongelma vielä keväällä, tarvittaessa niitä vastaan voi suihkuttaa hieman etikkavesiseosta pintaan.

Kalat voi myös suojata itikka- tai kanaverkoin. Ensi päivät, jolloin kalan pinnasta löytyy vielä kosteutta, ovat kärpästen suhteen kriittisiä. Pintojen kuivuttua niiden kiinnostus lopahtaa.

Kuiva särki, jota kutsutaan myös voblaksi, kannattaa säilyttää ilmatiiviissä astiassa. Näin se pitää sitkeän rakenteensa, eikä kuivu enempää.

Säilyvyyttä voi povata jopa vuoden päivät. Syödessä kuivatun särjen nahka poistetaan ja lihat nyhdetään sellaisenaan parempiin suihin.

Tässä yhteydessä suolapalan kylkiäiseksi ja oleelliseksi kumppaniksi mainitaan aina olut. Erinomainen yhdistelmä onkin!

Maksamatovaaran vuoksi Evira suosittelee pakastamaan kaikki Suomenlahdelta pyydetyt särjet ennen käyttöä.

Artikkeli ”Kokeilepa kuivasärkeä” ilmestyi Erän numerossa 5/2015