Saaristolaispihvien taustalla on K-ryhmän ja John Nurmisen Säätiön solmima yhteistyöhanke, jossa hyödynnetään säätiön Lähikalahanketta ja Itämerestä pyydettyä lahnaa.

John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeen tavoitteena on kierrättää merkittävä määrä ravinteita merestä maalle kalastuksella, joka kohdennetaan särkikaloihin.

Hankkeen toinen tavoite oli rakentaa vajaasti hyödynnetylle kotimaiselle kalalle reitti suomalaisten ruokalautaselle. Saaristolaispihveissa tavoite toteutuu aika hyvin.

Särkikalojen, lahnan ja särjen kalastus ihmisravinnoksi vähentää tehokkaasti Itämeren ympäristökuormitusta.  Ruoan tuotanto kuormittaa Itämerta paljon. Ravinteiden kierrättäminen kalastamalla vesistöistä takaisin hyötykäyttöön on osa kiertotalousmallia.

Itämeren lahna ja särki ovat lisäksi ekologinen vaihtoehto lihalle ja tuontikalalle.

Saaristokalaiskalapihvit tulevat Pirkka-tuotteiden valikoimaan ja ne valmistetaan Apetitin tehtailla Säkylässä. Pakkauksessa on kaksi paneroitua lahnapihviä.

Lähikalahankkeen kalat pyydetään Saaristomeren ja Pohjanlahden alueelta. Suurin osa saaliista jatkojalostetaan elintarvikekäyttöön.

Lahnaa ei ole aikaisemmin käytetty kuluttajatuotteissa näin laajasti, vaan sitä on hyödynnetty esimerkiksi rehun raaka-aineena.