Monni (Silurus glanis) on Euroopan suurin sisävesikala, jonka paino saattaa lähennellä jopa 200 kiloa.

Suomesta viimeiset monnit pyydystettiin 1860-luvulla Janakkalan Kernaalanjärvestä. Itsepyydettyä monnia poseerauskuviin tai ruokapöytään haaveiltaessa pitää kalareissun suuntautua siis ulkomaille. Mutta ei välttämättä kovin kauas.

Meitä lähimmät joskin ilmeisen harvalukuiset monniesiintymät ovat Etelä-Ruotsissa, Virossa ja Karjalan kannaksella. Paljon todennäköisemmin tämän jättikokoista madetta muistuttavan otuksen saa siimansa päähän Keski- ja Etelä-Euroopan vesistä.

Jo pitemmän aikaa olen haaveillut pääseväni kokeilemaan tämän hurjan viiksinaaman narraamista, ja nyt aprillipäivänä haaveesta on tulossa totta.

Meidän reissumme suuntautuu eräälle maailman tunnetuimmista monninkalastuspaikoista, Ebro-joelle Espanjassa.

Lentomme laskeutuu Barcelonaan, josta ajamme vielä kolmisensataa kilometriä autolla sisämaahan päin Caspen kaupunkiin, Ebron rantamille.

Siellä kuusihenkisen porukkamme ottaa hoiviinsa paikallinen kalastusopasfirma, jonka kanssa on tarkoitus härnätä monneja kuuden kalastuspäivän ajan.

Monnimäärän oikein arvannut voi voittaa tämän viehepaketin, jonka arvo on yli 40 euroa.

Syöttiongella tai vieheellä

Kalastaminen tapahtuu joko syöttionkimalla tai vieheitä käyttämällä, tilanteen mukaan. Monnille maittavat isot, äänekkäät, värikkäät ja mahdollisimman vahvauintiset vaaput, lusikat ja jigit, joita tarjoillaan järeillä vavoilla, keloilla ja siimoilla.

Onko kysymyksessä todellinen säkäkala, jolla nimellä monnia on meillä myös kutsuttu, vai onko saanti niin varmaa, ettei säkää eli tuuria erityisemmin edes tarvita?

Tätä lähdemme selvittämään ja heitämme kenttään kysymyksen, kuinka monta monnia ryhmämme saa ylös viikon aikana.

Vastausaikaa on 7.4. loppuun saakka, ja ratkaisu selviää pian tämän jälkeen.

Oikein tai lähimmäksi arvannut voittaa oheisen viehesetin, joka saattaisi kiinnostaa jopa itseään monnia mutta ainakin kotimaista haukea. Jos oikeita tai yhtä lähelle osuneita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan.

Toivon totisesti, ettei oikea vastaus ole nolla, mutta sekin mahdollisuus kannattaa ottaa huomioon arvausta mietittäessä.

Keräämme osoitetietoja ainoastaan palkinnon postittamista varten!

Kuva: Joe Pell at Flickr (http://www.flickr.com/photos/pellyutd/6094456645/) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Arvausten aika on ohi ja oikea vastaus sekä arvonnan voittaja kerrotaan 8. huhtikuuta!