SVK valitsee vuoden lähikalastuskohteen osana järjestön Lähelle kalaan -hanketta. Hankkeen tavoitteena on tehdä tunnetuksi Suomen kaupunkien lähikalastuskohteita.

Kohteen valinnassa otetaan  huomioon kalastuspaikan sijainti, kalan saamisen todennäköisyys, saavutettavuus, lasten ja liikuntaesteisten kalastusmahdollisuus sekä lupien ja tiedon saatavuus.

SVK:n mukaan Kuhmon Pajakkakoski täyttää erinomaisesti vuoden lähikalastuskohteen kriteerit. Koski sijaitsee aivan Kuhmon keskustan välittömässä läheisyydessä ja silti koski vaikuttaa lähes erämaiselta.

Pajakkakoskelle pääsee helposti kävellen, polkupyörällä tai erilaisilla ajoneuvoilla. Rannoilla on kalastajille ja muille liikkujille erinomaiset kulkuväylät. Pohjoisrannalla voi liikkua myös pyörätuolilla.

Pajakkakoskella on panostettu kestävään kalastukseen. Koskessa on monipuolinen kalasto, jota tuetaan taimenistutuksilla vuosittain. Taimenten lisäksi koskessa vierailee myös luonnonkantaa olevia taimenia, jotka on suosituksen mukaan vapautettava aina.

Koskessa elää myös harjuksia, säyneitä, ahvenia, haukia ja jonkin verran myös kuhaa.

Jari vieraili myös Kuhmossa

Erä vieraili Kuhmon Pajakkakoskella numerossa 7/2016 Jarin kanssa kalassa -palstalla artikkelissa ”Kymmenien koskien kaupunki”.

Tuiskusen mukaan Pajakkakoski oli ”melko ilmeettömäksi perattu entinen uittoränni”.

– Ilmeettömyys ei tarkoita, etteikö kalapaikkoja olisi. Niitä riittää leveältä niskalta sodanaikaisten pommikuoppien ja kivisärkkien värittämään alaosaan saakka.

Tuiskuselle Pajakkakoski antoi kalan lähes heti, kun uistin lävähti oikeaan kohtaan.

– Heitän sillan alapuolelta vaakaheiton kauemman silta-aukon alle ja annan sini-mustaläikkäisen vitos-Räsäsen heittäytyä virran vietäväksi. Tuskin on lätkä ehtinyt sillan alta pois, kun 1,9-kiloinen istukas tekee viimeisen virheensä.