Koeuistelu tapahtui pohjoisessa Keski-Suomessa lievästi humuksisissa vesissä etupäässä päiväsaikaan. Vaappuja vedettiin plaanerikelkoilla ja useimmiten 50–200 gramman siimapainoilla. Yleensä vedessä oli kuusi vapaa kerrallaan.

Koeuistelu kesti toukokuusta lokakuun loppuun, mutta painottui heinä- ja elokuuhun.

Fishing Leader Invader 11 cm

1-fishing-leader-invader

Solakan mallinen pienehkö muovivaappu, jossa suora ja lyhyt uintilevy. Räminäkuulat.

Uintiliike on melko vähäinen ja vaappu kiinnosti etenkin pienemmän puoleisia kuhia. Ottivärinä keltavatsainen läpikuultava, selästä vihreä sävy.

Paremmin kuin kuhavaapuksi, Invaderia voisi kutsua yleisvaapuksi kaikille petokaloille.

Gnuu Isomatala 15 cm ja Gnuu 150 S

2

Poikkeuksellisen pienellä uintilevyllä varustettu Gnuu Isomatala (kuvassa ylempi) ui alle puolen metrin syvyydessä pinnasta eli vain vähän pintakalvon alla.

Vaappu oli parhaimmillaan tyyninä iltoina ja alkuöinä, kun muikut pintautuivat ja myös kuhat niiden perässä. Yllättävän laaja potku.

Pintavedossa kuhaa tuli muun muassa sinivatsaisella. Isosta koosta huolimatta vieheeseen tarttui myös alamittaisia.

Toisena mahdollisuutena on käyttää viehettä voimakaspotkuisen veturivaapun perässä takavaappuna. Tällä tavoin käytettynä muun muassa luunvalkoinen oli toimiva väri.

Gnuu 150 S (kuvan alempi) on edellisen vaapun rinnakkaisversio satulamallin uintilevyllä, joka uittaa apassivaappua syvemmässä. Painoa on 20 grammaa, joten viehe ei ole keveimpiä, mutta toimi luotettavasti mittakoon kuhan pyytäjänä.

Kelpaa epäilemättä myös jättikuhille, vaikka niitä ei sattunut tulemaan. Maalaus osassa vaappuja korumaisen kaunis.

Luunvalkoinen oli ottiväri niin kuhalle kuin hauelle. Hauki nappasi ajoittain hieman turhankin hyvin, olihan tarkoituksena saada nimenomaan kuhia. Pelkästään haukea tavoiteltaessa värinä toimi hyvin pinkin ja oranssin sekoitus, jossa kylkivärinä kulta: se antoi useita 2–4 kilon haukia.

Huijari 10 cm, suora- ja jatkomalli

3-huijari-2-ja-1-osainen

Lyhyt ja pullea uretaanivaappu, jolla on leveyttä peräti 25 milliä ja painoa noin 26 grammaa. Satulamallinen uintilevy.

Koevedossa oli sekä yksi- että kaksiosainen malli samasta vieheestä.

Vieheen mitat eivät edusta vähääkään perinteistä kuhavaappua, mutta etenkin syvemmässä vedessä tuntuvan siimapainon kanssa uitettuna kuha kyllä nappaa ajoittain tähänkin vaappuun. Toimi kuitenkin paremmin haukivaappuna.

Aiempina vuosina tämän kokoinen ja mallinen vaappu on pyytänyt haukia hyvin matalissa ja voimakkaasti humuksisissa vesissä.

Jade 12 cm, satulamallin levy

4-jade

Samankokoinen Jade suoralla, puolipitkällä uintilevyllä valittiin Erä-lehden vuoden 2016 uisteluvieheeksi kuhalle. Satulamallin rinnakkaisversio ei kalastanut yksin syvässä uitettuna yhtä hyvin kuin se.

Soveltuu päivällä tapahtuvaan uisteluun parhaiten syvälle vetävän veturivaapun kanssa. Räminäkuulat.

Kolmekoukkuinen vaappu, jonka irrottaminen haukien suusta oli ajoittain haasteellista. Tasaisen varma saalistaja myös kuhanpyynnissä, mutta koukkuihin jäi runsaasti myös alamittaisia pikkukuhia.

Luulahden Lukko Niksulukko 13 cm ja 8 cm

5-niksulukko

Niksulukko on puikkomainen satulamallin levyllä varustettu kuhavaappu, jonka rakenne on kaksiosainen.

Tikunpätkää muistuttava takaosa on irrotettava, jolloin etuosan takalenkkiin voidaan kiinnittää uistinrenkaalla koukku. Niksulukosta sukeutuu silloin lyhyt pikkuvaappu, mutta näpräämistä se silti vaatii. Lyhyenä veturin takavaapuksi.

Kelpasi kuhille kohtalaisesti, mutta saaliskuhat olivat usein pienemmän puoleisia. Etenkin lyhyenä versiona saaliiksi tuli turhan usein alamittainen kuha ja maittaa myös ahvenelle.

Kuusamo Santeri 11 cm

6-kuusamo-santeri

Silmään pistää ensimmäisenä kölimäinen uloke vaapun vatsassa. Santeri on helppo erottaa muista vaapuista, saavutus sekin.

Solakka viehe, jossa satulamallin hiukan pitkulainen uintilevy. Tämäkin vaappu kelpasi kuhille melko hyvin, mutta nykyisten hyvien kuhakantojen aikana ei monen muun tapaan juuri valikoi saalista. Koukuista löytyi usein myös hyvin pieniä kuhia.

Kuhavaapun sijasta ehkäpä enemmän yleisvaappu kaikille petokaloille.

Syvässä vedessä voimakkaasti uivan veturin takavaapuksi. Ottivärejä selkäväriltään keltainen sekä selkäväriltään vihreä.

Maka 16 cm

7-maka

Muodoltaan ja mitoiltaan poikkeava kuhavaappu, jota oli mielenkiintoista uittaa.

Tuo mieleen Maka 130 mm -vaapun, joka ylsi 2012 Erän vuoden uisteluvieheeksi kuhalle. Satulamallin uintilevy antaa pitkälle vieheelle uinnin, joka pystyy herättämään kuhan huomion myös yksin uidessaan.

Voimakas potku karsii saaliista pikkukuhia pois, mikä ei ole huono asia.

Tällä kertaa isompi kuha ei kuitenkaan napannut odotetusti. Parin kolmen kilon hauille viehe kelpasi paljon paremmin, muun muassa fluorisävyinen vihreä-kelta-porkkana ja hilevärit.

Noeby Deep Minnow 11,5 cm ja 12 cm

8-noeby-deep-minnow

Noebyn räminäkuulilla varustetut muovivaaput ovat lähes samankokoisia. Molemmat on varustettu todella syvään vetävällä uintilevyllä.

Pitemmässä uintilevy on paitsi pitkä, myös erikoisen leveä. Lyhyemmässä uintilevy on hieman pitkulaisempi.

Sukeltaa syvään ja ui todella voimakkaasti vatkaten. Saaliiksi tuli useimmiten hauki ja kelpasi pienempien lisäksi myös keskikokoisille 2–4 kilon luupäille.

Myös kuha iskee tällaiseen vaappuun ja se on lähinnä ison kuhan viehe, mutta tällä kertaa niitä ei tullut. Sopii myös veturiksi vähemmän potkivalle kuhavaapulle syvään veteen.

Predator 14 cm ja 17 cm

9-predator

Korkean ja kapeahkon mallinen satulalevyllinen vaappu, jonka pinnoite muistuttaa aidosti kalan vaaleaa suomupintaa.

Viehe antaa leveähkön kylkensä ansiosta uidessa reilun paineaallon ympäristöönsä ja kykenee herättämään kuhan huomion myös yksin syvässä vedessä uidessaan.

Isompi 17-senttinen ei ole liian iso viehe 2–4 kilon kuhalle ja myös pienempi houkuttelee isoja. Parikiloista kookkaampaa ei kuitenkaan tällä kertaa irronnut.

Saimme kokeiluun vain yhden kappaleen kumpaakin mallia ja värivaihtoehtojen puute saattoi supistaa saalista. Se pakotti myös vetämään vieheitä pohjaan jäämistä varoen, mikä ei ainakaan lisää kalantuloa.

Wake Crip Walk 12 cm

10-wake-crip-walk

Köyry peruskoon muovivaappu satulamallin uintilevyllä, joka on perinteistä mallia pitkulaisempi. Vetolenkin pää tavallisuudesta poiketen terävähkö, painoa 13 grammaa. Räminäkuulat.

Keltavatsainen, jossa musta kylki ja keltainen suomukuvio sekä oranssi selkä, antoi kuhia vaihtelevasti eli ilman saalista ei jääty tälläkään vaapulla.

Vieheeseen nappasi myös useampi hauki, useimmiten pienemmän puoleinen.

Kuhavaapun sijasta lähinnä yleisviehe kaikille petokaloille.

Veijari 10 cm ja 13 cm

11-veijari

Solakkarunkoinen kuhavaappu satulamallin uintilevyllä.

Veijari edustaa hyväksi havaittua viehemallia. Juuri tämän näköisillä ja tällä tavoin uivilla vaapuilla kuhia on totuttu saamaan. Etenkin pienempi malli toimii parhaiten vatkaavan veturivaapun takavaappuna.

Koevedossa kuhia tuli kohtuullisesti ja oli vaikea jättää pitempi malli, Veijari 13 cm, kuuden vieheen kärkiryhmän ulkopuolelle. Mutta raja oli vedettävä, ja tällä kertaa Veijari jäi sen ulkopuolelle.

Lyhyempi malli antoi saaliiksi alamittoja isoa enemmän. Kummastakin mallista saimme kokeiluun kaksi väriä, eivätkä ne ehkä sattuneet olemaan kaikkein osuvimpia.