Korostettakoon, että vaatimaton saalis ei välttämättä ole johtunut vieheen kehnoista pyyntiominaisuuksista, vaan siihen on voinut vaikuttaa yksinkertaisesti huono tuuri.

Viehe on joutunut uintimatkalleen silloin, kun kalantulo on ollut kaikilla mittareilla kehnoa. Näitä vaikeita päiviä sattui viime kauteenkin vaikka kuinka monia.

Abu Rocket Popper

dsc04964

Esiintyi kahdessa uudessa koossa 11 senttiä/28 grammaa ja 13 senttiä/44 grammaa. Helppoheittoinen, vahvasti pärskivä ja railakkaasti rämisevä pintavaappu ei ehkä osunut uintiretkilleen hauen pinta-aktiivisuuspäivinä, koska tapahtumat jäivät muutamaan ohilyöntiin. Uintiominaisuudet eivät antaneet aihetta epäillä toimimista paremmissa olosuhteissa.

Abu Zazaa Trout

dsc04965

Abun kevennetty taimenlusikka sai entisiä pienemmän koon 6 senttiä/10 grammaa. Pintavesissä kurvaileva pitkäheittoinen viehe ei tällä kerralla koskikaloja sytyttänyt, pari tärppiä ja selästään tarttunut särki kuitenkin.

Buch Pike Tandem

dsc04986Suurikokoinen, karva/flashaboupyrstö mukaan lukien 16-senttinen ja 28-grammainen tandemlippa, jonka leveät lehdet pyörivät herkästi hitaallakin kelausnopeudella. Muutama hauki yritti vieheen kanssa lähikontaktiin, mutta ehkä profiili oli hiukan turhan iso pienille metsälampihauille. Tehokasta kalastusta rajoitti myös se, ettei käytettävissämme ollut kuin yksi viehe.

Ekenäs 30

dsc04967

Nurmijärveläisen Riku Hellströmin Ekenäs-lusikka erottuu edukseen tavallista tyylikkäämmän muoviputkipakkauksensa ansiosta. Sen sijaan malli on tavanomainen keskisolakka heittorauta kooltaan 11 senttiä ja 30 grammaa. Uniikkia ilmettä antaa kuitenkin värimassalla toteutettu läpikuultava rei’itys. Hienouintinen lätkä onnistui jotenkin välttelemään haukikontakteja, vaikka ottikoneen geenit olivat mitä ilmeisimmät. Liekö väri väärä?

Fishing Leader Jointti Jointed

dsc04968

Kaksiosainen pikkuvaappu mitoiltaan 7 senttiä/5 grammaa. Sopivan kokoinen muovipulikka ahvenille ja jalokaloille, uinnissakaan ei isompaa moitittavaa. Antoi jokusia ahvenia ja koskella kirjolohitärppejä, ei kuitenkaan mainittavaa saalista haaviin saakka.

Fishing Leader Peto XL

dsc04969

Muistuttaa runkomalliltaan skolioosia potevaa pikkukalaa eli helppoa saalista pedoille. Letkeäuintinen, melko helppoheittoinen muovikapula sukeltaa noin kolmeen metriin ja on mitoiltaan 11 senttiä/20 grammaa. Parin pikkuhauen huijaaminen ei tuottanut vaikeuksia, mutta suuret urotyöt jäivät odottamaan tulevaisuutta. Pikkuveli Peto X valittiin kirjolohivieheiden parhaimmistoon.

Gnuu 50 G

dsc04987

Mika Toivolan valmistama 50-grammainen ja 10,5-senttinen lippauistin koostuu leveästä lehdestä ja kalan malliin valetusta polyuretaanihartsirungosta. Äärimmäisen näyttävästi viimeistelty viehe on erittäin pitkäheittoinen sopivan jämäkällä vavalla, eikä uintiongelmia esiinny. Lehden pyöriminen alkaa vaivattomasti eikä uittaminen tunnu ollenkaan raskaalta. Upeasta lookista huolimatta hauet jäivät tällä kerralla muutamaan pulikkaan, joskin näytön paikat sattuivat aika vaikeisiin tilanteisiin. Paremmissa olosuhteissa vapa taipuu varmasti.

Heittohässäkkä

dsc05251

Jimi Ruotsalaisen valmistama heittoperho koostuu 7-senttisestä, peittoon dubatusta painorungosta ja erittäin eloisasta siivestä. Painoa hässäkällä on kuivana 5 grammaa ja märkänä muutama gramma enemmän. Meritaimenen jokikalastukseen suunniteltu viehe oli hieman iso kirjolohille, sen sijaan hauki varasti toisen käytettävissä olevista yksilöistä lähes ensimmäisellä heitolla. Kannattaa puristaa kuivaksi ennen rasiaan laittoa ja säilyttää erillään muista koukuista, jotka tarttuvat karvoihin erittäin herkästi.

Joke

dsc04971

Riku Hellströmin vahvasti muotoiltu ja rei’in somistettu salmiakin mallinen lusikka kooltaan 8 senttiä ja 18 grammaa. Ui haukilätkämäisen eloisasti ja lentää hyvin, koukkukin on laadukkaammasta päästä. Haukia kirjattiin kolme pulikkakokoista.

Pulkka

dsc04972

Pulkan mallinen, ”telttapatjasta” valmistettu kuusisenttinen pintaviehe, jonka selässä on kiinteä yksihaarakoukku ruohosuojaviiksillä ja alapuolella kölinä pätkä metallilankaa. Helppoheittoinen, näppärästi tiheässäkin ruovikossa lopsuttava kuva sai useammankin hauen raivostumaan, mutta kiinni jääminen ja ylös saakka pysyminen tuotti vaikeuksia. Ruohonsuojaviikset tuntuvat turhan hennoilta.

Quantum Fat Gipsy DF

dsc04973

13-senttinen ja 45-grammainen, vahvoilla koukuilla ja räminällä varustettu muovivaappu muistuttaa runkomalliltaan hieman Rapalan Super Shad Rapia. Tosin Fat Gipsy on kaksiosainen ja aivan eri tavalla pinnoitettu. Uinti on erittäin näyttävää vartalon vatkutusta ja kylkien keikuttelua, uintisyvyys metrin luokkaa. Metsälampikäyttöömme viehe oli turhan iso ja sai siksi niukasti pyyntiaikaa. Ensi keväänä matka vie mukanamme Espanjaan, kun kohteena on Ebro-joen monni. Monnin kalastukseen se on suunniteltukin.

Rapala BX Minnow

dsc04988

Oikein herkkäliikkeinen balsapulikka sai uuden koon 7 grammaa/7 senttiä. 0,6–1,2 metrissä operoiva viehe onnistui metsälampihaukien narraamisessa kohtuullisesti, tulipa bonuksena muutama ahvenkin.

Rapala Scatter Rap Shad Deep

dsc04975

Legendaarisen Shad Rapin runkoon tehty satulalevyllinen syvännevaappu, joka sukeltaa 2,7–3,6 metriin eli hiukan syvemmälle kuin perinteinen Shad Rap. Seitsensenttinen ja -grammainen balsakuva ei ole paras mahdollinen heitettävä, mutta uinti on s-kurvailuineen kivaa katseltavaa. Potentiaalinen ottipeli monenlaisille kaloille, ehkä parhaimmillaan vetovaappuna kuha-taimen-ahvenvesillä. Malliyksilöt niin kuhasta, ahvenesta, hauesta kuin kirjolohesta.

Rapala Scatter Rap Countdown

dsc04990

Maineikas jalokalavaappu sai uuden viisisenttisen ja viisigrammaisen koon Scatter-versioonsa. Viehe sai peliaikaa erityisesti koskilla, jossa Countdown on perinteisesti ollut hyvä jalokalojen jallittaja. Jostain syystä kirjolohet eivät kelpuuttaneet tätä ruokavalioonsa, pari ahventa ja säyne kuitenkin. Metsälammelta hauki.

Rapture Chibi Crank

dsc04977

Todellinen vaappuminiatyyri kooltaan 28 milliä ja 1,8 grammaa. Pullukka survoo menemään aivan pinnan tuntumassa minitirinällä väkäsetön yksihaarakoukku perässä heiluen. Kovista ennakko-odotuksista huolimatta pikkuahvenia jalompia kaloja ei saatu, joskin käyttö säästettiin hankaliin (koski)olosuhteisiin. Taisivat olla liian hankalia.

Rapture Danger Frog

dsc04978

Kuminen 55-millinen sammakkoviehe, jonka jalkoina on kumihapsukimput. Kiinteä kaksihaarakoukku painautuu selkää vasten, joten vieheellä on kyky selvitä heinikossa normivaappuja paremmin. Muutaman ensiheiton ajan sammakko kelluu, mutta koukkujen juurelta pääsee vesi helposti sisälle ja muuttaa sen uppoavaksi. Pyytävyys sen sijaan ei muuksi muuttunut, nollatulos niin pinnasta kuin sen altakin.

Savage Gear 3D Spin Kick Frog

dsc04979

Edellisen tavoin sammakkoa matkiva ontto kumiviehe, ei kuitenkaan ime vettä sisäänsä yhtä tehokkaasti. Jalkoina on kaksi metallilangan päässä heiluvaa lippaa. Yksihaarakoukku painautuu selkäuraa vasten ollen hyvin piilossa vesikasvitartunnoilta. Oikein hauska pintaviehe, joka ei kuitenkaan päässyt tärpeillä mässäilemään. Mallihauki sentään.

Storm So-Run Minnow

dsc04980

95-millinen ja 11-grammainen pitkäheittovaappu, jossa kuula kierii käytävässään sen mukaisesti, pitääkö vaapun lentää vai sukeltaa. Solakka muovipulikka on varustettu pienellä nokkalapulla, hologrammin säihkeellä ja huipputerävillä koukuilla. Uinti on tiheää potkua ja vahvaa kylkien keikutusta, uintisyvyys puolisen metriä. Kelpo geeneistä huolimatta saalis jäi yhteen haukeen ja karkuutettuun kirjoloheen.

Storm So-Run Sinking Pencil

dsc04981

8-senttinen ja 18-grammainen nokkalevytön käsialavaappu, jolla heitot kantavat rutkasti pitemmälle kuin useimmilla muilla vaapuilla. Tosin vastatuulessa lento sakkaa melko helposti.

Käsialalla uitettava solakka ”Uppokynä” syöksähtelee puolelta toiselle virkeästi ja värisee vapaasti vajotettaessa. Viehe lieneekin omimmalla osaamisalueellaan meritaimenen rannikkokalastuksessa, jota emme valitettavasti päässeet tekemään kuin yhtenä päivänä. Ei saalista.

Taiga Inka

dsc04982

Ilmeikäs kevennetty haukikoon (12 senttiä/50 grammaa) lusikka, jonka kuusisenttinen pikkuveli valittiin kirjolohivieheiden parhaimmistoon. Isoveli ei hulppeasta uinnistaan huolimatta antanut kuin yhden hauen. Sen sijaan 5–6 kilon barramundeille Thaimaassa viehe oli mannaa taivaasta.

Vicke Original

DSC01069

Jerkin ja lusikan välimuoto sai uuden 12 sentin ja 60 gramman haukikoon, jossa erona pienempiin Vickeihin on kaksi koukkua. Ontto ja rämisevä viehe lentää mainiosti ja uppoaa hitaahkosti, joten se soveltuu parhaiten mataliin vesiin. Uinnin näyttävyydestä ei kalojen saamisen pitäisi jäädä kiinni, vaikkei saalis tällä kerralla aivan odotuksia täyttänytkään. Mallihauet kuitenkin.

Valmistajat ja maahantuojat

Abu: Pure Fishing Finland Oy, (09) 350 8080

Buch Pike Tandem: Wake Fishing Oy, 045 138 1857

Ekenäs: Joke Uistin Oy, 0400 877 492

Fishing Leader: Yuki Matti Wada, 045 893 2772; Arto Vasalampi, 040 772 3194

Gnuu: Mika Toivola, 0400 442 001

Heittohässäkkä: Kalakaapu, 040 512 4000

Joke: Joke Uistin Oy, 0400 877 492

Kuusamo: Kuusamon Uistin Oy, (08) 860 3400

Pulkka: Polar Bait/Lars Sundholm, 044 559 9966

Quantum: Zebco Europe/Jani Ollikainen, 045 126 9334

Rapala: Normark Suomi Oy, (014) 820 711

Rapture: Wake Fishing Oy, 045 138 1857

Savage Gear: OPM Kalastustarvike Oy, (09) 279 0460

Storm: Normark Suomi Oy, (014) 820 711

Taiga: Taiga Lures Oy, 050 438 1421

Vicke: Wiggler Ab/Heikki Laurikainen, 040 5846076