Palstatila printtimediassa on nykyään rajallinen luonnonvara. Niinpä Erä-lehden numeron 12/2016 uutuusvieheiden koekalastusraportiin eivät jigeistäkään mahtuneet muut kuin kaikkein parhaiten kalaa antaneet.

Muissakin oli kuitenkin hyviä pyytäjiä. Kuten tiedetään, vieheen ottavuus on niin monesta tekijästä kiinni, eikä vähiten olosuhteista, joten tähän listattujen jigien määrittäminen lehteen valittuja ”vähemmän ottaviksi”, on yleistyksenä pielessä.

Jigien monia muita ominaisuuksia koekalastus sen sijaan kartoittaa hyvinkin.

Jigien kohdekaloina ovat olleet lähinnä kuha ja ahven. Hauetkin on huomioitu, vaikka ovatkin sivusaalista.

Mikadon foliojigit

img_7642trim

Mikadon uutuuksiin kuului kolme hieman samantyyppistä jigimallia. Furyo, Tsubame ja Sasoro ovat foliosisustaisia jigejä, joiden suurin ero on pyrstön muotoilussa.

Furyo (kuvan alin) on perinteinen lapiopyrstöinen malli ja Tsubame (keskellä) taas V-pyrstöinen. Sasori (kuvan ylin) puolestaan edustaa hieman harvinaisempaa piikkipyrstöä.

Kaikki ovat kohtalaisen pehmeätä materiaalia ja herkkäuintisia. Foliosisusta on näyttävän näköinen, mutta tavallista jigikoukutusta käytettäessä foliolla on ikävä taipumus tarttua koukun väkäseen. Jigipäätä vaihdettaessa folion joutuu kiskomaan koukun mukana pois rungon sisältä.

Dropshot-kalastuksessa nenäkiinnityksessä ongelmaa ei esiinny. Cheburaska-päätä ja isoa offset-koukkua käytettäessä koukku saadaan pujotettua lyhyeltä pätkältä etupäästä ja uudestaan folion takaa.

Furyon kausi alkoi vauhdikkaasti. Ensiheitolla dropshotilla uitettuna saaliina oli pannukarkea ahven. Kolmannella heitolla jigiä puraisikin sitten hyvät kyydit antanut yllä olevan otsikkokuvan 100+ sentin hauki. Loppukausi ei olut aivan yhtä onnistunut eikä mikään näistä malleista onnistunut haastamaan kauden parhaita ottivieheitä.

Lapiopyrstöinen Furyo oli näistä kolmesta selvästi eniten saalista antanut jigi.

Mikado Saira 20 cm

img_7650trim

Saira on Mikadon V-pyrstöisten jigien sarja.

20-senttinen uutuusmalli on sarjan selvästi suurin. Sen käyttökohteet ovat lähinnä pystyjigauksessa. Tosin se antoi muutaman kuhan pohjapainollakin uitettuna. Jigi itsessään on kuitenkin kokonsa takia sen verran raskas, että vavan pitää olla tavallista dropshot-vapaa selvästi tukevampi.

Saira on Mikadon muiden jigien tapaan pehmeää materiaalia. Se on selvästi pehmeimpiä jigimalleja tässä kokoluokassa. 20 sentin Saira antoi saalista kohtuullisen hyvin. Alamittaisetkin kuhat iskivät siihen hampaansa empimättä.

Loppukesän ja alkusyksyn suurkuhakautemme jäi vaisuksi. Iso Saira kärsi varmasti tästä, sillä silloin olisi ollut sen hetki loistaa. Värivalikoima on runsas ja varsin kattava.

Flying Fishunter

img_7653trim

Mikadon Flying Fishunter on tavallaan kahden jigin yhdistelmä.

Perusrunko on kohtalaisen tavallinen uittavalla pyrstöllä varustettu kalajigi. Rungossa on puolivälin takana reikä, johon saadaan asennettua ”siivet”, jotka muistuttavat toukkajigin sirppimäistä pyrstöä. Siipi pujotettaan runkoon, jolloin molemmille kyljille jää oma siipensä.

Jigin vajotessa siivet värisevät samalla jarruttaen ja hidastaen laskeutumista. Jigirunkoja valmistetaan 10,5 ja 13,5 sentin mittaisina. Myös siipiä on kahta kokoa. Siivet voi periaatteessa asentaa mihin tahansa jigimalliin, kunhan runkoon tekee vain sopivan kokoisen reiän.

Flying Fishunter sai lentävän lähdön kauteen, kun sillä nostettiin Merikarvian suunnalta 10+ kuha aikaisin keväällä. Meidän koekalastuksessamme saalis jäi muutamaan kuhaan ja haukiin. Mielestäni Fishunterin lentoversio onkin enemmän kotonaan haukivesillä. 10,5-senttinen runko ilman siipiä on sinänsä kokeilemisen arvoinen jigi kuhalle.

Fishunterin runko on pehmeää materiaalia ja uinti eloisa. Värikartassa on myös jigeissä harvinaisempia vaihtoehtoja, kuten vaapuista tuttu punapää.

Storm So-Run -sarja

img_7656trim

Stormin uutuuksissa yhdistyvät perinteinen muotoilu ja uudet tekniikat.

So-Run Super Shad (kuvassa vasemmalla) on paksurunkoinen, isolla lapiopyrstöllä varustettu kalajigi.

Spike Tail (kuvassa keskellä) on piikkipyrstöinen kalajigi, jonka käyttö on liikkeettömän pyrstön myötä lähinnä pohjapainojigauksessa.

Hypno Grupissa (kuvassa oikealla) on paljon piirteitä tavallisesta toukkajigistä. Sirppipyrstön kärjessä on liikettä lisäävä ja aktivoiva pieni lapiopyrstö.

Kaikkien So-Run mallien rungoissa on ala- ja yläpinnassa syvennykset offset-koukkua varten. Varsinkin Hypno Grub ja Super Shad soveltuvat uitettavaksi useammilla tekniikoilla.

Hypno Grup on uinniltaan hyvin herkkä, Spike Tail taas vähäeleinen. Super Shadissa on potkua ja liikettä yllin kyllin.

Värikartta muodostuu varsin perinteisistä jigiväreistä. Saalis jäi muutamaan ahveneen ja pikkukuhaan. Super Shadin vahvuudet ovat enemmän haukivesien puolella, mutta 10 ja 13 sentin koot ovat isommille kaislikkokrokotiileille aavistuksen vaatimattomia.

Wake Bottomgear ja Pelagear

img_7660trim

Waken uutuusjigimallit on tarkoitettu pystyjigaukseen, kuten nimet hieman antavat olettaakin.

Bottomgear (kuvassa ylimmät kaksi) on rungoltaan kolmiomainen. Runko levenee alaspäin ja vatsan sivuevät lisäävät leveää kivinilkka- tai mademaista vaikutelmaa. Bottomgear antoi jonkin verran kuhia pystyjigaamalla, mutta yhdelläkään reissulla se ei oikein noussut lentoon. Kalavesilläni kuhien pääasiallisena ravintona ovat kuitenkin särkikalat, ahven ja kuore. Olisiko tässä ollut osasyy vaatimattomaan menestykseen?

Pelagear (kaksi alempaa) muistuttaa V-pyrstönsä kanssa eksoottisempaa Bottomgearia enemmän perinteisiä kuhan pystyjigejä. 15-senttisenä se on mielestäni juuri sopiva normaalikokoisille kuhille.

Värikartalla on 12 väriä, mutta koekalastukseen saimme niistä vain kaksi. Hopeahileiset bloodscales ja blueback herring eivät kuulu suosikkeihini kotivesilläni, ja kuhat olivat asiasta yhtä mieltä. Saalis jäikin muutamaan yksittäiseen kuhaan, vaikka jigin materiaalin pehmeys ja herkkä liike antoivat odottaa enemmän.

Pelagearista valmistetaan myös 20-senttistä välivesikalastukseen hyvin sopivaa versiota. Tätä emme valitettavasti saaneet kokeiluun. Ehkäpä ensi kaudella?

Daiwa Duckfin Shad 6 cm

img_7661trim2

Daiwan Duckfin Shadit ovat pärjänneet loistavasti koekalastuksissa.

Uuteen 6 sentin mittaiseen malliin kohdistui siksi tavallistakin suurempia odotuksia. Ahvenvesillä pienet jigit olivat lisäksi tällä kaudella valttia. Duckfinin uutuus jäi kuitenkin pahasti jalkoihin.

Syy on varsin selvä. Duckfinin pikkumallin materiaali on selvästi samaa, siis yhtä jäykkää tai pehmeää, kuin isommissakin malleissa. Näin pieni jigi vaatisi kuitenkin pehmeämmän materiaalin uidakseen eloisasti. Edes nenäkiinnityksellä pikku-Duckfin ei ollut erityisen herkkäuintinen. Värikartalla ovat isommista malleista tutut värit, joiden puolesta se istuu hyvin ahvenvesille.

Duckfin antoi saaliiksi ahvenia, mutta ei noussut yhdelläkään reissulla ykkösjigien joukkoon. Toivottavasti tästä valmistetaan tulevaisuudessa pehmeämpi versio.

Noeby Shad

img_7661trim

Noeby Shad on perinteinen hoikkarunkoinen lapiopyrstöinen kalajigi, jonka rungossa on yksi jaoke puolivälin pyrstöpuolella. Jigin malli on tuttu myös muilta valmistajilta.

Kokeessa olivat 5, 7,5 ja 10 sentin koot muutamissa väreissä. Noeby Shadit kärsivät tarjolla olleiden värien sopimattomuudesta kalastuskohteisiin. Värikartalla olisi kymmenkunta väriä, joiden joukossa ainakin omaan silmääni varsin hyviäkin.

Noebystä on saatavana myös Natural Shad -versio, jonka runko on muotoiltu hieman eri tavalla. Tarjolla on myös isompi 12,5 sentin koko.

Kaksi isompaa kokoa ovat parhaimmillaan perinteisessä jigaamisessa painopäällä sekä myös pohjapainolla tarjoiltuina. Pienin soveltuu lähinnä ahvenen pohjapainojigaukseen. Erityisesti pikkumallin materiaali saisi tosin olla pehmeämpää.

Saaliiksi kertyi muutama kuha ja pikkuahvenia.