Muotivillitykset tulevat ja menevät ja vanhan koulukunnan vaeltaja on nähnyt ne kaikki. Näistä muutamista merkeistä tiedät, että olet ”ryökäle henkeen ja vereen”.

1. Olet vaeltanut läpi pitkiä reittejä ennen kuin sellaisesta tuli ”siistiä”.

Yhdysvalloissa suuret massavat koluavat jatkuvana kymenä läpi sellaisia reittejä kuin PCT, AT tai CDT. Ennen ne tunnettiin nimillä Pacific Crest Trail, Appalachian Trail tai Continental Divide Trail. Vanhan koulukunnan kaverit vaelsivat nämä reitit läpi jo kauan sitten.

Erän huomautus: Suomalainen old school -retkeilijä on taivaltanut taloudellisilla kartoilla Saariselän ristiin rastiin ennen kuin alueesta tuli Urho Kekkosen kansallispuisto, siis suurin piirtein siihen aikaan, kun Luirojärveä taakotettiin. Ja Karhunkierroksellakin sai vaeltaa ennen ihan yksin reitillä, jota nimitettiin poluksi, eikä uraksi.

2. Rinkassasi on ulkopuolinen kehys.

Hankit putkirinkkasi todennäköisesti jo nuorena ja siitä lähtien se on ollut paras ja luotettavin kaverisi vaelluksilla. Et tarvitse ihmeellisiä jousituksia, pehmusteita tai ultrakevyitä mitä-ne-lienevätkään. Riittää, että selässä on luotettava putkirinkka, joka kestää vuosikymmeniä.

Erän huomautus: Vanhan kansan suomalaisretkeilijää kehityksessä harmittaa eniten se, että maailmasta löytyy kohta vain yksi putkirinkkoja valmistava firma, jonka tuotteista  valitettavasti löytyy myös omituisia anatomisia härpäkkeitä. Onneksi se firma on sentään kotimainen.

3. Vaelluskenkäsi ovat antiikkia.

Kömpelöt ja painavat vaelluskengät ovat olleet käytössäsi niin pitkään, että hipsteritkin alkavat tykätä niistä (koska hipsterit pitävät kaikista muista paitsi omasta aikakaudestaan). Koska kengät istuvat hyvin, et ole myöskään vaihtamassa niitä uusiin ihan lähiaikoina.

Erän huomautus: Jos kuulut vanhemman polven kumisaapastalebaaneihin, vaelluskenkiin turvautuminen tuntuu luovuttamiselta; ihmisen nilkat on tarkoitettu kävelemiseen, eikä niitä tarvitse ympäröidä tuilla.

Sitä paitsi kaikki purojen ylitykset muuttuvat vaelluskengissä säärystin- tai jalkineidenvaihtorumbaksi. Isommalla seurueella homma kestää niin pitkään, että kumisaapastalebaani on ehtinyt kadota lähimmän tunturin taakse ennen kuin muu joukkue on vastarannalla.

4. Et tiedä mitä glamping on, etkä välitäkään tietää.

Pelkkä ajatus nukkumisesta lämmitetyssä ja sähköillä varustetussa katoksessa kuulostaa niin ulkoavaruudesta kiskaistulta, että et kuittaa edes ehdotusta sellaisesta, saati että vastaisit siihen.

Erän huomautus: Miksi teltassa pitäisi olla tulisija, sähköpatteri ja infrapunalämmitin? Jos majoitteessa tarvitaan lämmintä, siihen riittää nuotio tai lämpimät vaatteet ja korkeintaan itse tehtyyn keitinlaatikkoon viritetty bensakeitin.

5. Modernit juomapullot ovat hölmöille.

Vihreä kenttäpullo sen olla pitää, ei mikään imetettäville tarkoitettu tuttipullo, kuten Nalgene! Rinkassasi on todennäköisesti myös sotilaskäyttöön tarkoitettu sadeviitta, ei hienostunut merkkisadetakki.

Erän huomautus: Kenttäpullo on nin tukeva, että se ei mene rikki kirveelläkään ja sen voi  myöhemmin tunkea vaeltajan arkkuun viimeiselle vaellukselle. Jos kenttäpullossa on mukana tasku eli pussi, sen avulla pullon sisältö pysyy jääkylmänä esimerkiksi kaatosateessa +5 asteen ulkolämpötiloissa.

Backpackerin mainitsema sadeviitta painaa yleensä kuin synti, mutta siitä voi tarvittaessa tehdä melkein neljä vuodenaikaa kestävän majoitteen. Sen alla voi nukkua kaatosateessa yhdessä putkirinkan kanssa niin, että vain kumisaappaiden kärjet pistävät esiin. Sadeviitta-putkirinkka -yhdistelmä näyttää kävelykuntoon asennettuna myös niin hirveältä, että ilmestystä pelkäävät lähistölle osuvat metsästyskoirat sekä kaikki metsän petoeläimet, jotka pakenevat kauhusta ulisten toiseen maanosaan!

6. Oksat, luonnon omat vaellussauvat.

Vanhan koulukunnan vaeltaja näyttää puusta tehdyn vaellussauvan kanssa ehkä velholta, mutta mitä väliä! Vain sinä ja muut koulukunnan jäsenet tietävät, että puusta vuoleskeltu vaellussauva on modernia teleskooppitikkua halvempi ja tukevampi. Sitä paitsi puusauvan voi kierrättää.

Erän huomautus: Mikään ei ole mukavampi tapa viettää iltapuhdetta kuin vuoleskella kotihaasta taitettua, tulevalle retkelle tarkoitettua vaellussauvaa, jota voi käyttää lisäksi vaelluskodan keskisalkona ja keitistankona. Sauvalla voi myös huitoa kauemmaksi samalle nuotiolle änkeävät vieraat vaeltajat.

Alkuperäinen verkkojuttu ja muut Old School -merkit Backpackerin sivuilta.