Ensituntuma kajakista on varsin tukeva. Kaksikölinen pohja ja 86 sentin leveys lupaavat alukselle vakautta ja kolmen ja puolen metrin mitta ketteryyttä.

Valmistusmateriaali on yhtiön omaa, hartsipinnoitettua RAM-X-monikerrospolyeteeniä, jota kehutaan sekä kestäväksi että kevyeksi.

Näppituntumalla kajakki vaikuttaakin varsin kevyeltä. Valmistajan ilmoittama 31 kilon paino pitänee ehkä jopa paikkansa.

Sisätilat laitteessa ovat kompaktit ja toimivat. Jalkatila on tasainen eikä seisomista häiritseviä koteloita ole tielle ängetty.

Melalle on oma kiinnityslenkkinsä ja penkin takana on iso säilytystila, johon mahtuu esimerkiksi 54-litrainen Igloo-kylmälaukku. Tai muhkea viehekassi.

Nykytrendin mukaan Catchin penkki on helposti irrotettava ja voidaan asentaa joko matalalle tai korkealle. Muuten penkki on yksinkertainen alumiinirunkoinen laitos, jossa istuinosat ovat ilmavaa muoviverkkoa yksinkertaisella selkänojan säädöllä.

Varsinkin yläasennossa penkin alle mahtuu mukavasti vaikkapa pari uistinrasiaa.

Vakaa heittolavetti

Lastia kajakki tuntuu kestävän kiitettävästi.

Koemelonnassa alus oli kuormattu isolla kaikuluotaimella, kookkaanpuoleisella keulaan sijoitetulla akulla, kalastusvälineillä ja noin kymmenellä kilolla erilaisia kuhan päänmenoksi aiottuja kumilieroja.

Ja tietysti kirsikkana kakussa tönöttävällä, selvästi alle satakiloisella kalamiehellä. Tästä huolimatta jalat pysyivät kuivana vedenpinnan jäädessä tyhjennysrei’issä noin sentin päähän lattiapinnasta.

Etupäähän sijoitettu akku teki kajakista hieman etupainoisen ja raskaahkon meloa, mutta kalastustilanteessa laite toimi miellyttävästi ja johdonmukaisesti.

Avaran jalkatilan ansiosta kajakissa voi helposti istuksia monenlaisissa asennoissa ja vakautta löytyy riittävästi myös kajakissa seisomiseen.

Ilman akkua ja 12-tuumaista kaikuluotainta keula ja samalla menokin kevenivät huomattavasti.

Lyhyt runko ei kummoisia retkimelontaominaisuuksia tarjoa, mutta kaksikölinen ja jyrkkä perä lisää suuntavakautta.

Meidän testipäiväämme ei tuuli juuri haitannut, mutta kajakki toimii tietojen mukaan kokoisekseen hyvin myös sivutuuleen meloessa.

Täsmäkalastajan työkalu

Catch 120 on varsin varteenotettava vaihtoehto kalastuspaikkansa tarkasti valitsevalle kalastajalle.

Isoilla vesillä ja pitkillä siirtymillä lyhyt ja leveä kajakki ei ole parhaimmillaan, mutta vakaus ja avarat sisätilat tuovat kajakissa olemiseen monipuolisuutta.

Alus sopii erinomaisesti vaikkapa hauen ja ahvenen heittokalastukseen suojaisilla vesillä tai huolettomaan kuhankalastukseen vuolteissa, kuten meidän koepäivänämme.

Vakautensa ja helppokäyttöisyytensä vuoksi Pelikaania voi huoletta suositella myös ensimmäistä kajakkiaan hankkivalle kalastajalle tai sekakäyttölaitteeksi kesämökille.

Ja yllätys! Pullotelinettä laitteesta ei löytynyt, vaikka kyseessä onkin Amerikan Yhdysvalloissa valmistettu tuote.

Pimp My Pelikaani

Koe-eläimeksi valittu yksilö asuu kouvolalaisen Mikko Hurmerinnan luona. Ja kuten asiaan kuuluu, myös Mikko on käyttänyt tovin jos toisenkin tuunatakseen aluksen omaan käyttöönsä sopivaksi.

12-tuumainen yhdistelmälaite on hankittu etupäässä venettä silmälläpitäen, mutta miksi hankkia uutta näyttöä kajakkiin, kun laite kerran oli jo olemassa.

Toisen anturin sai uutta laitetta halvemmalla ja eipähän tarvitse tihrustaa mitä näytöllä näkyy.

Huomio kiinnittyy myös eri puolille kajakkia kiinnitettyihin liukukiskoihin, joihin vapatelineet ja muut varusteet on helppo kiinnittää ja joissa niiden järjestystä voi vaihdella.

Liukukiskot ja vapaasti säädettävät RAM Mount-pallokiinnikkeet tekevät varustelusta helppoa ja monipuolista. Minkä tahansa lisävarusteen saa kiinni mihin liukukiskoon tahansa.

Liukukiskojen arvoa lisää se, että mies on tehnyt ne itse. Nailonlevy on helppoa työstää aivan yksinkertaisellakin jokamiesluokan jyrsimellä ja sopivaa alumiinikiskoa löytyy rautakaupasta.

Muutaman harjoituskappaleen jälkeen kiskot kuulemma syntyivät yllättävän helposti.

Yksi kajakkikalastuksen parhaita puolia tuntuukin olevan harrastuksen kokonaisvaltaisuus. Kun kalaan ei pääse, voi pulkan parissa viettää aikaa helposti tuntitolkulla.

Tavarat voi sijoitella aina kätevämmin ja virityksiä optimoida loputtomiin. Ja lopputuloksena on omaan käyttöön ja omille mitoille hiottu henkilökohtainen työkalu.

Tekniset tiedot

Pituus: 3,55 m
Leveys: 0,86 m
Paino: 31 kg
Kantavuus: 1 hlö/181kg
Suositushinta: 1 495 €
Maahantuoja: Normark Suomi Oy,
info@normark.fi

Artikkeli Kala16-kilpailun pääpalkinnosta, Pelican Catch 120 -kajakista julkaistiin Erän numerossa 8/2016. Kala18-kilpailuun voi ilmoittautua Erän verkkosivuilla.