Melonta on kahden harrastajan matka omien rajojen kokeilemiseen. Samalla se on julistus omien lähivesien arvon ja hoitotarpeen huomaamiseksi.

Melontakilometrejä matkan aikana kertyy yli 400 ja Porissa ollaan aikataulun mukaan perjantaina 9. syyskuuta.

Melonnan edistymistä ja melojien tunnelmia voi seurata Instagramissa @vesiviesti ja matkan varrella tehtyjä vedenlaatuhavaintoja Järviwikissä.

Retken nettisivut löytyvät osoitteesta kvvy.fi/vesimelonta.

Yhdeksän kouluvierailua

Melojat tekevät matkan aikana yhdeksän kouluvierailua, joissa lapsia innostetaan tekemisen kautta tutustumaan omaan lähivesistöönsä.

Lapset kirjaavat havainnot ylös ja lähettävät melojien matkassa terveisiä seuraavalle koululle.

Kolmen kouluvierailun yhteydessä on mahdollisuus tulla tapaamaan vesialan asiantuntijoita eri teemoilla.

Mänttä-Vilppulan Vilppulankoskella pe 26.8. teemana on virtavesien kunnostus, Tampereella Tahmelan uimarannalla pe 2.9. vesien tutkiminen ja Porin Rantakartanon rannassa pe 9.9. teemana on Kokemäenjoen vedenlaadun muutos.

Muuttuko veden laatu?

Melojat seuraavat myös vedenlaadussa ja ympäristössä tapahtuvia muutoksia latvavesiltä kohti alajuoksun rehevämpiä alueita.

Havaintojen tallentamiseen käytetään asukkaiden vedenlaatuhavaintojen tallentamista varten kehitettyä Havaintolähetti -palvelua.

Palvelun kautta tallennetut tulokset ovat reaaliajassa kaikkien nähtävillä valtionhallinnon ylläpitämässä Järviwikissä.

Lisäksi melonnan aikana testataan uutta kehitysvaiheessa olevaa iQwtr -palvelua, jossa kännykkäsovelluksen avulla tutkitaan veden sameutta ja näkösyvyyttä.

Kehitysvaiheen jälkeen myös nämä tulokset ovat kaikkien käytettävissä Järviwiki –palvelussa.

Retki toimii lähtölaukauksena KVVY:n Vauhtia vesienhoitoon –hankkeelle. Hankkeelle on haettu rahoitusta Pirkanmaan ELY-keskuksesta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Melojien reitti ja kouluvierailujen aikataulu.

Melojien reitti ja kouluvierailujen aikataulu.