Kilpisjärveen peilautuvat Mallatunturit rauhoitettiin jo Venäjän vallan aikana sata vuotta sitten, ja alue perustettiin luonnonpuistoksi 1938.

Suomen, Ruotsin ja Norjan yhtymäkohdassa sijaitseva puisto on luonnonsuojelulle ja tutkimukselle tärkeä poikkeuksellisen rikkaan kasvi- ja hyönteislajistonsa vuoksi.

Mallan runsaslajisuuden ja kasvillisuuden rehevyyden mahdollistaa kallioperä kalkkipitoisuus, Jäämereltä huokuva kosteus ja Suomen oloissa huikeat korkeuserot.

Luonnon lisäksi Mallalle houkuttelee myös historia.

Luonnonpuiston länsikulman 1897 pystytetty kolmen valtakunnan rajapyykki on suosittu retkeilykohde. Mallan reitin varrella on toisen maailmasodan jäljiltä useita korsuja, poteroita ja ampumapesäkkeitä.

Kolmen valtakunnan rajapyykille johtava polku on osa yhteispohjoismaista Kalottireittiä. Vuosittain Mallan maisemat houkuttelevat noin 13 000 retkeilijää.

Juhlapäivä 

Ainutlaatuista Mallaa juhlitaan Kilpisjärven luontokeskuksessa pidettävässä yleisötapahtumassa, jonka aloittaa puistonjohtaja Pekka Sulkavan puhe. Kilpisjärven koululaiset esittävät Haltin häät –laulun, ja sen jälkeen nautitaan kunnon kakkukahvit.

Päivän kruunaavalle yleisön juhlaretkelle Mallalle lähdetään luonto-opas Riikka Holopaisen mukana. Sekä yleisöjuhla että juhlaretki ovat maksuttomia.

Juhlaretkelle pyydetään ilmoittautumaan Kilpisjärven luontokeskukseen 17.8. klo 15 mennessä, p. 0206 39 7990.

Yleisöjuhla alkaa klo 13 ja kestää reilun tunnin. Kolmisen tuntia kestävälle Mallan juhlaretkelle lähdetään klo 17 Mallan pysäköintialueen opasteiden luota, Siilaskosken läheisyydestä, osoitteesta Käsivarrentie 14850.

Kuva: Joe Kaniini (Oma teos) [CC BY-SA 3.0], lähde: Wikimedia Commons