Olli Järvenkylä on jo pitkään haaveillut mahdollisuudesta viettää pitkähkö ajanjakso luonnon helmassa ja seurata, kuinka Lapin kesä kääntyy syksyyn ja kaamokseen.

Miehen tarkoituksena on viettää Urho Kekkosen kansallispuistossa reilu kolme kuukautta 23. elokuuta lähtien ja tutustua sen luontoon, maisemiin ja kulkijoihin kaikessa rauhassa.

Matkaoppaaksi Järvenkylä ottaa Kullervo Kemppisen lähes 60 vuotta vanhan Saariselän erämaat retkeilijöiden tietoon tuoneen Lumikuru-kirjan ja Itäkairan prinsessan kämppäkirjaan kirjoittaman viisaan neuvon – ”Mitä vähemmän kuljen, sitä enemmän näen.”

Kilometritavoitteita Järvenkylällä ei ole, vaan tarkoitus on dokumentoida puistossa nähtyä ja koettua.

Elo-syyskuun aikana Järvenkylä yöpyy laavussa ja tukeutuu sen jälkeen puiston tupaverkostoon.

Reissu jakautuu 1-3 viikon jaksoihin, joiden välissä Järvenkylä käy maalikylissä huoltamassa varusteita, lataamassa kameroiden akkuja ja julkaisemassa reissupäivityksiä.

Ensivaelluksesta 25 vuotta

Järvikylä ei ole retkeilijänä ensikertalainen. Kipinän Lapin tuntureihin syntyi jo opiskeluaikoina Mikkelissä.

Nuoriso-ohjaajan opintoihin kuului rinkkavaellus. Tuosta vaelluksesta tulee syksyllä kuluneeksi 25 vuotta.

Puiston pohjois- ja itäosa ovat Järvenkylälle tutumpia vaellusmaastoja. ”Mielenkiinnolla odotan myös puiston etelä- ja keskiosia, jotka ovat minulle entuudestaan tuntemattomia maastoja, hän kertoo.

Järvenkylä tarkoituksena on vaeltaa melko kattavasti koko kansallispuiston alueella Raja-Joosepista Nuorttijoelle ja Tankavaarasta itärajalle.

Aivan itsekseen Järvenkylän ei tarvitse kansallispuistossa tarpoa, sillä osalle etapeista on tulossa mukaan tuttuja vaelluskavereita.

Somessa ja Yle Areenassa

Videomateriaalin kuvaaminen kansallispuistossa liittyy Järvenkylän opintoihin Saamelaisalueen koulutuskeskuksen medialinjalla.

Materiaalista kootaan henkilökohtainen lyhytelokuva, joka on samalla Järvenkylän opintojen lopputyö. Loppuvuodesta materiaali on nähtävänä Yle Areenassa.

Reissumiehen elämää kansallispuistossa voi seurata myös sosiaalisessa mediassa ja osoitteessa 100outdoors.net.

Tapahtumasivu, Instagram, Facebook