Toukokuussa Björköbyn Revöfjärdenillä on evämerkattu sata erikokoista haukea. Asialla ovat olleet Merenkurkun maailmanperintö ry, Luonnonvarakeskus (Luke) ja Villa Meribjörkö.

Keskiviikkona 1. kesäkuuta käynnistyvän kilpailun aikana tavoitteena on saada merkityt hauet takaisin mittauksia varten. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksessa seurataan meressä elävien haukien pituuskasvua sekä niiden liikkumista.

Projekti jatkuu lokakuun loppuun asti.

Luke maksaa viiden euron korvauksen kaikille, jotka pyydystävät tutkimusaikana eli 1.6.-31.10.2016 evämerkityn kalan ja ilmoittavat siitä sähköisesti.

Merkityistä kaloista tarvitaan pituusmitta ja kuva numerosarjasta, joka löytyy evään kiinnitetystä merkistä. Merkityt hauet tulee vapauttaa mahdollisimman vahingoittumattomana, mikäli se on mahdollista. Merkkiä ei saa irroittaa.

Tiedot voi ilmoittaa tutkijoille erillisellä lomakkeella. Lomakkeen voi myös tulostaa ja lähettää Luonnonvarakeskukseen postissa.

Viiden euron korvauksen lisäksi tarjolla on kymmenelle ensimmäiselle merkatun kalan ilmoittajalle Motonetin lahjakortti. Merkitty kala on siinä tapauksessa syytä ilmoittaa myös osoitteeseen info@merenkurkku.fi tai yhteystiedolla ja ajankohdalla varustettuna kuvaviestinä numeroon 050-3466200.

Merenkurkussa kaloja voi pyydystää veneen lisäksi myös rannalta kalastaen. Mukana on syytä pitää voimassa oleva kalastuslupa ja mittanauha.

Vuosikymmen maailmanperintökohteena

Merenkurkun saaristo hyväksyttiin UNESCO:n maailmanperintökohteeksi heinäkuussa 2006. Se oli Suomen ensimmäinen maailmanperintökohde ja maailmanperintöluettelon 162. luonnonperintökohde.

Vaikka kohde on nimitetty Merenkurkun saaristoksi UNESCO:n listalle, varsinainen maailmanperintökohde ei sisällä koko merialueen saaristoa. Suomen puoleisesta saaristosta kohteeseen kuuluu 1944 neliökilometrin alue Korsnäsin, Maalahden, Mustasaaren, Vaasan ja Vöyrin alueilta.

Saaria alueella on 6 550 kappaletta ja niistä tunnetuin lienee Raippaluoto.

Yhdessä aiemmin listalle päässeen Ruotsin Höga kustenin kanssa Merenkurkun saariston maailmanperintökohde muodostaa geologisen kokonaisuuden, joka on ainutlaatuinen erityisesti jääkauden jälkeisen maankohoamisen suhteen.