Lämmin kevätsää on saanut kyykäärmeet liikkeelle. Ne luikertelevat parhaillaan ulos talvipesistään suunnitelmissaan kesälaitumet ja lisääntyminen. Liikkeellä olevista kyistä onkin tullut erityisen paljon havaintoja tänä keväänä.

Lämpö houkuttelee kodeistaan ulos myös toisen eliön, ihmisen.

– Lämmin sää on kyille mukavaa, mutta se saa myös ihmiset liikkeelle. Ihmiset törmäävät kyihin väkisin, kertoo ekologian tutkija Pälvi Salo.

Siksi runsaista kyyhavainnoista ei voi suoraan päätellä kyykannan kasvaneen.

– Juuri nyt ihmiset kyllä tuntuvat näkevän niitä paljon. On kuitenkin mahdotonta sanoa, johtuuko se kyiden suuresta lukumäärästä, vai siitä, että niin kyyt kuin ihmisetkin ovat nyt liikkeellä.

Johtopäätöksiä kyykannan kukoistuksesta ei voi tehdä myöskään leudon talven perusteella. Viime syksynä pitkään jatkunut lämpö ja talven lyhyys kyllä saattoivat helpottaa kyiden talvehtimista, mutta toisaalta leuto sää pitää myös kyyn ruumiinlämmön korkeana, jolloin talvehtimiseen kuluu enemmän energiaa, Salo pohtii.

Kyykannan koon määrittäminen vaatisi systemaattista seurantaa ja laskentaa.

– Sitä varten pitäisi muutaman vuoden ajan laskea, kuinka moni kyy menee syksyllä pesään ja kuinka moni sieltä tulee keväällä ulos. Kyiden seuranta ei ole kovin helppoa.

Kyiden joukkopako?

Kyiden liikkeitä havainnoivat ihmiset kertovat toisinaan myös kyiden massiivisista muuttoaalloista. Esimerkiksi Sipoossa uuden asuinalueen rakentamisen huhuttiin aiheuttaneen alueella eläneiden kyiden joukkopaon. Tämä näkyi lähialueiden asukkaiden mukaan kyiden rajuna lisääntymisenä asukkaiden pihapiireissä.

Tutkittua tietoa tällaisesta ilmiöstä ei Salon mukaan ole.

– Käsitykseni mukaan aikuinen kyy ei elinpiirin löydettyään lähde sieltä mihinkään. Luultavasti kyyt häviävät uusilta alueilta siksi, että niitä jää autojen alle, ihmiset eliminoivat niitä pihoillaan, ja talvehtimispaikkoja tuhoutuu. Tämä olisi kuitenkin mielenkiintoinen tutkimuskohde.

Maallikoiden havaintoihin perustuvat päätelmät siis saattavat osua oikeaan, mutta aina näin ei ole. Paras tapa varmistua luontohavaintoihin liittyvistä laajemmista ilmiöistä on tieteellinen tutkimus. Ennen sitä on vain tyydyttävä toteamaan, että kylläpä kevään lämpö saa liikkeelle kovin erilaisia eliöitä.

Kuva: Estormiz (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons