Helsinki sai viime viikonloppuna uuden merellisen retkikohteen, kun Vallisaari avattiin yleisölle. Aivan Suomenlinnan kupeessa sijaitseva saari on historiallinen sotilasalue, mistä kertovat osittain luonnon valtaamat vanhat linnoitukset, luolat ja bunkkerit.

Sortumisvaarassa olevien vanhojen rakenteiden takia liikkumista Vallisaaressa ja sen yhteydessä sijaitsevassa Kuninkaansaaressa on rajoitettu. Vallisaaren koko eteläosa on suljettu, ja muualla alueella saa liikkua vain merkittyjä reittejä pitkin. Reittejä on kaksi: Aleksanterin kierros (3 km) ja Kuninkaansaaren kierros (2,5 km).

Erä-lehden toimittaja kävi sateisena maanantaina tutustumassa alueeseen. Vanhat rakenteet lienevät kiinnostavimpia historiantuntijoille ja nuorille seikkailijoille, mutta saaren koskematon, keväinen luonto oli juuri sellainen, jota jokainen kävijä voi marraskuussa muistella kaiholla. Sukellus syvemmälle luontoon olisi houkutellut, ja siksi pakko pysyä reiteillä harmitti. Luonnon säilymisen kannalta sääntö kuitenkin on tärkeä.

Reittien varrellakin nähtävää riitti. Erityisesti mieleen jäivät kauniit näköalapaikat sekä pieni hiekkaranta, joissa mielellään nauttisi kesäisestä piknikistä. Parhaimmillaan Vallisaari lieneekin leppoisana kesäretkikohteena. Taukopaikkojen lisäksi saaren palveluihin kuuluu tällä hetkellä yleisiä huusseja, kaksi vesipistettä sekä väliaikaisena kahvilana toimiva purjevene.

Vallisaareen pääsee Kauppatorilta lähtevällä vesibussilla (hinta 7 euroa) tai taksiveneellä. Saaren vierasvenesatama aukeaa lähiaikoina.