Karhut ovat oppivaisia eläimiä ja niukan ravintotilanteen aikana ne tarkistavat joka vuosi hyviksi havaitsemansa apajat.

Mökkeilykauden käynnistyessä on syytä muistaa oikea ja huolellinen jätehuolto, jotta mökkikaveriksi ei saa karhua. Riistakeskuksen mukaan karhulle ei kannata tarjota ruuantähteitä tai edes houkuttelevia hajuja, sillä nekin vetävät karhuja puoleensa.

Loukkupyytäjien on syytä huolehtia, että luontoon virittämättömänä jätetyt ansat ovat syötitttömiä.

Karhun voi Suomessa kohdata nykyisin missä tahansa. Koostaan huolimatta karhu on äänetön ja huomaamaton hämärän kulkija ja se osaa väistää ihmistä aistiensa turvin.

– Tassunjäljet, isot ulostekasat, revityt kannot sekä rikotut ampiaispesät ovat monesti ainoita havaittuja merkkejä karhun läsäolosta, Riistakeskus kertoo tiedotteessaan.

Liiketunnistimilla varustettujen riistakameroiden ansiosta karhujen havainnointi on muuttunut arkipäiväiseksi. Jos kameroiden lähelle on viety houkutussyöttejä, karhu löytää ne helposti ja tallentuu samalla kameraan.

Myös pienillä haaskoilla karhua voidaan totuttaa ihmishajuihin. Kun karhu ei enää pelkää ihmistä, sen poikkeuskäyttäytyminen lisääntyy.

– Karhua ei tule missään olosuhteissa totuttaa ihmisen hajuun tai kesyttää. Haaskanpito on luvanvaraista ja säädeltyä myös syöttien osalta, Riistakeskus huomauttaa.

Ilmoita havainnot

Suomen karhukantaa arvioidaan lähinnä tehtyjen pentuehavaintojen perusteella. Riistakeskuksen mukaan sen vuoksi on tärkeää, että kaikki pentueita koskevat havainnot ilmoitetaan petoyhdyshenkilöille.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomessa elää noin 1500 yli vuoden ikäistä karhua.

Jos karhut alkavat käyttäytyä uteliaasti tai ovat välinpitämättömiä ihmisistä, niitä joudutaan karkottamaan. Yleistä turvallisuutta uhkaavien tilanteiden hoitamisesta vastaa poliisi ja heidän apunaan riistanhoitoyhdistysten suurriistavirka-apuorganisaatio (SRVA).

SRVA-organisaation koulutetut metsästäjät ovat tottuneidet toimimaan karhun kanssa ja heillä on käytössään koiria ja muuta karkotukseen sopivaa välineistöä.

Lue tästä kymmenen ohjetta karhun kohtaamiseen!

(Suomen Riistakeskuksen tiedote 12. toukokuuta 2016)